Selanik Müslümanları Bayrama Hazırlanıyor (Özel)

Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te yaşayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı’na hazırlanıyor.

Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te yaşayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı’na hazırlanıyor. Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ndeki mescitlerinde son teravih namazlarını kılan Müslümanlar, hep birlikte bayramlaştı.

Selanik’te yaşayan Müslümanlar, 11 ayın sultanı Ramazan ayını tamamlayarak bayrama ulaşacak olmanın heyecanını yaşıyor. Selanik’te 6 yıl önce açtıkları dernek binalarında bulunan mescitlerinde son teravih namazını kılan Müslümanlar, hep birlikte bayramlaştı. Kendi imkanları ile derneğin bir bölümünü küçük bir mescide döndüren Selanik Müslümanları, Ramazan ayı boyunca dolduran erkek, kadın ve çocuklardan oluşan cemaat, gelecek yıllarda daha geniş bir mekana taşınmak için dua etti.

BAYRAM NAMAZI ÖNCESİ İMAM KRİZİ

Selanik’te bugün kılınacak Ramazan Bayramı namazı için tahsis edilen Yeni Cami’nin (1902) namaz için açılacağını arefe günü öğrendiklerini belirten Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu, Yeni Cami’ye itirazları olmadığını itirazlarının kendi mescitlerinde görev yapan iki din görevlisi varken şehir dışından imam gönderilmesine olduğunu vurguladı.

Yeni Cami’de bayram namazını kıldıracak imamların Selanik yerine şehir dışından İskeçe’den gönderilecek olmasını kabul etmediklerini söyleyen İsmailoğlu, derneklerindeki mescitte biri tayinli iki imamları bulunduğu halde Batı Trakya gibi uzak bir yerden Yunanistan Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından gönderilecek imamı kabul etmeyeceklerini belirtti. Dernek Başkanı İsmailoğlu, “Yeni Cami’nin verileceği arefe gününe kadar bize söylenmedi. Son teravih namazında cemaatimize mescitte namaz kılacağımızı söyledik. Bize arefe günü saat 11:30’da Yeni Cami’nin bayram namazı için tahsis edildiği e-posta ile bildirildi.” ifadelerini kullandı. Başkan İsmailoğlu, kendilerine daha önce Selanik’te Müslümanların yaşadığı mahalleye daha yakın durumdaki Alaca İmaret Camisi'nin verilebileceğinin söylendiğini hatırlatarak, son anda bildirilen Yeni Cami’nin ise daha uzak bir mahallede bulunduğunu da ifade etti.

BUTARİS: YENİ CAMİ NAMAZ İÇİN EN UYGUN MEKAN

Alaca İmaret Cami’sinin neden tahsis edilemediğine ilişkin ise tartışmalar üzerine ise Butaris, “Gelecek yıllarda Alaca İmaret Cami de verilebilir. İtirazım olmaz. Ama orası çok küçük bir mekan. Oysa Yeni Cami, çok güzel ve geniş bir yer. Şehrimizin pırlantası. Eskiden öyle demiştik ama çoğu kişi Yeni Cami’nin daha güzel bir mekan olduğunu ifade ettiler. Elimizde olanın en iyisi burası. Müslümanların bayramını tebrik ediyorum. Dinin kavga değil insanlar arasında birlik ve sevginin kurulmasına vesile olmasını dilerim.” şeklinde cevap verdi.

Selanik’te 90 yıl sonra ilk defa Yeni Cami’de bayram namazı kılınacak. Bayram namazını ise Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından belirlenen İskeçe atanmış müftülük kadrosundan bir imamın kıldıracağı öğrenildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri