Sektöründe rakipsiz

KTO tarafından hazırlanan raporda, tarım makinelerinden Türkiye payının yüzde 65'ine, metal işleme makinelerinde yüzde 70'ine sahip olan Konya'nın, değirmen makineleri sektöründe lider olduğu bildirildi
Konya Ticaret Odası (KTO)'nun hazırladığı ''Konya'da makine sektörü'' konulu raporundan derlenen bilgilere göre, 80 değişik alanda faaliyet gösteren Konya sanayisi adeta bir sektörel mozaik oluşturuyor.
Sahip olduğu bu avantajını en iyi şekilde değerlendiren Konya sanayisinin hızla geliştiği ve küresel rekabet şartlarına artan oranda entegre olduğu ifade edilen raporda, Konya'daki firmaların bugün 136 ülkeye ihracat yaptığı, firmaların son dönemde kaliteyi artırarak ürün standartlarını yükselttiği bildirildi.
Raporda, Konya'nın ürün çeşitliliği açısından da ihracat kalemlerinde zenginlik arz ettiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
''Konyalı sanayicilerin ihraç ettiği ürünler arasında kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı en fazla ihracatı gerçekleştiren kalemler olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Konya ülkenin önemli bir tarım merkezi olduğundan sanayideki makineleşme çabalarında önceliği tarıma dayalı sanayi olmuştur. Konya'da tarım makinelerine duyulan talep nedeniyle bu yöndeki ihtiyacı yerli imalatla karşılanması amacıyla 1960'lı yıllardan itibaren Türkiye'de ilk defa tarım makineleri imalatı Konya'da başlamıştır. Konya Sanayi Odası'na kayıtlı makine imal eden ve satan üye sayısı 281, ziraat makineleri, römork, karasör, dorse gibi ürünler imal eden ve satan üye sayısı 182'dir.''
Konya'da makine sanayisinin lokomotif iki sektörünün tarım alet ve makineleri ile değirmen makineleri olduğu ifade edilen raporda, makine sanayisinin ürün yelpazesinin kentte düzenli olarak arttığına dikkati çekiliyor.
Konya Teknokent'in kurulmasıyla birlikte makine sanayisinin gelişiminin de ivme kazandığı anlatılan raporda, tarım makinelerinden Türkiye payının yüzde 65'ine, metal işleme makinelerinde yüzde 70'ine sahip olan Konya'nın değirmen makineleri sektöründe lider ve rakipsiz durumda olduğu belirtiliyor.
Konyalı makine üreticisi KOBİ'lerin her geçen gün kendilerini geliştirdiği ifade edilen raporda, makine sektörünün hızla gelişmesinin otomotiv yedek parça ve kurulması düşünülen sektörü için de bir avantaj oluşturduğu kaydedildi.
Raporda, tüm bu üstünlüklerine rağmen Konya makine sektörünün bazı zayıf yönlerinin olduğu vurgulanarak, özellikle yetişmiş eleman eksikliği, tasarım eksikliği, kentin limanlara uzaklığı ve atıl makineleri elde tutma konusundaki bazı firmaların gereksiz ısrarlarının bu zayıf yönlerden bazıları olduğuna dikkati çekiliyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri