Şeker tadında çalışıyorlar

Ramazan Bayramına kısa bir süre kala bayram hazırlıkları da hız kazandı

Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala bayram hazırlıkları da hız kazandı. Evlerde yapılan hazırlıkların yanı sıra tatlıcılar ve şeker üreticileri de yoğun bir mesai yapmaya başladı.

Başı rahmet, ortası bereket ve sonu ise günahlardan arınmaya, bağışlanmaya vesile olan Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız bu günlerde bayram için hazırlıklar da yoğunluk kazanmaya başladı. Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala piyasa hareketlenirken, özellikle tatlı üreticileri ve şekerciler gece gündüz demeden, bu tatlı mesaiyi sürdürür oldu.

Bir gelenek olarak var olan, bayramlarda evlerin vazgeçilmezi olarak misafirlere ikram edilen tatlı ve şeker çeşitlerinin üretimi için şimdilerde yoğun bir mesai harcanıyor. Tatlıcılar, bir taraftan Ramazan ayı içerisindeki siparişlere cevap vermeye çalışırken, bir taraftan da bayram siparişleri için şimdiden hazırlık yapıyor.

TATLI TELAŞ GECE DE SÜRÜYOR

Yaklaşık 50 yıldır tatlıcılık yapan Abdullah Taşpınar, yarım asırdır Konya’da tatlı geleneğinin değişmediğini, her bayram öncesinde tatlı bir yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Ramazan ayı içerisinde lokanta ve restaurantlara saçarası ve baklava yaptıklarını bildiren Abdullah Taşpınar, bayrama bir hafta kala evlerden de tatlı siparişi gelmeye başladığını söyledi. Bu siparişler nedeniyle işlerinin ciddi oranda yoğunlaştığını bildiren Abdullah Taşpınar, iftardan sonra işe başlayıp, gece geç saatlere kadar tatlı ürettiklerini, sabahleyin de bu tatlıların servisini yaptıklarını bildirdi. Günlük ortalama 450 adet saçarası tatlısı ürettiklerini bildiren Abdullah Taşpınar, “Ramazan’ın sonuna yaklaştığımız bu günlerde siparişlerde saçarasının yerini baklava almaya başladı. Evlerde bayram hazırlıkları yapılırken bazı hanımlar kendi tatlılarını kendileri üretiyor. Bazıları da bizim yaptığımız tatlıları satın alıyor. Yarım asırdır tatlı üretimi yapıyorum. Türk milleti olarak ikram etmeyi, misafir ağırlamayı seven bir milletiz. Bu nedenle bu gelenek hiç bitmeyecek” ifadelerini kullandı. Abdullah Taşpınar ayrıca, tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik etti.

VATANDAŞ BAYRAMA ŞEKER BEKLİYOR

Şeker ve çikolata üreticilerinde de bayram mesaisi sürüyor. Bayramların olmazsa olmazı olan şekerler üretim yerlerinden Türkiye ve dünyanın birçok yerine dağıtılıyor. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala artık şekerciler, bayrama şeker bekleyen vatandaşı şekersiz bırakmamayı hedefliyor. Uzun yıllardır Konya’da şeker ve çikolata üreticiliği yapan Konevi Çikolata ve Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özel, şeker üretiminde Ramazan Bayramı hazırlıklarının yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti. Yaklaşık 40 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Metin Özel, “Mayıs ayı itibariyle işlerde yoğunluk başladı. Genelde yurtdışı çalışıyoruz. Yurtdışı çalışırken Türkiye’deki şeker ihtiyacını da ihmal etmiyoruz” dedi. Ürün çeşitliliği hakkında da bilgiler veren Özel, yumuşak ve sert şeker çeşitlerinin tamamının üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.  Üretimin aşamaları noktasında da değerlendirmelerde bulunan Özel, “Gereken ham maddeleri temin ettikten sonra üretimin tamamını kendi yerimizde gerçekleştiriyoruz. Temin ettiğimiz ham maddelerin tamamı helal sertifikalı ürünler. Bu noktada ürünlerimiz sorunsuz tüketilebilir. Burada ham maddeler temin edildikten sonra burada şeker ilk olarak kazanlarda belirli derecede kaynatılır. Daha sonra soğutularak bir süre bekletilir ve makinelere sürülür. Makineler burada otomatik olarak şekeri keser ve paketler” diye konuştu.

EL DEĞMEDEN ÜRETİLİYOR

Üretilen şekerlerin tamamen el değmeden hijyenik ortamda üretildiğini dile getiren Özel, “Firma olarak tüm gıda üretim sertifikalarına sahibiz. Hijyeni ve sağlığı birinci esas alarak çalışmaktayız. Gerek personelimiz gerek kullandığımız ham maddelerin tamamı hijyeniktir” ifadelerini kullandı. Konya’nın şeker üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını aktaran Özel, gıda alanında daha iyi yerle gelineceğini kaydetti.

RAMAZAN BOYU GECE ÇALIŞTIK

Ramazan Bayramı nedeniyle yoğun sipariş aldıklarını dile getiren Özel, günlük 5 ton şeker ürettiklerine dikkat çekerek, “Ramazan ayı bereketli geçti. Siparişlerimiz çok yoğun. Hem Türkiye hem de Avrupa ve Ortadoğu’nun birçok ülkesine şeker gönderiyoruz. Ramazan ayında gündüz çalışmak zor olduğu için üretimlerimizi gece yapıyoruz. Yoğunluğumuz Arife gününe kadar sürecek” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY-İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri