Şeker hastalarının 3’te 1’i durumunu bilmiyor

Konya’da toplumdaki diyabet farkındalığını artırmak için Türk Diyabet Cemiyeti Konya Şubesi ile Tıp Fakültesi Atasağun Öğrenci Topluluğu, M1 Real Alışveriş Merkezi’nde geçtiğimiz hafta sonu ücretsiz kan şekeri ölçümü etkinliği gerçekleştir

Diyabet hastalığının özellikle Orta Doğu, Asya ve Türkiye’de giderek arttığına dikkat çeken Diyabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Sait Gönen, diyabetin bir hastalık değil, yaşam tarzı olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, çoğu zaman sinsi şekilde seyreden, kendisini hiçbir şekilde belli etmeyebilen şeker hastalığında erken tanının, bu hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırdığı gibi, bazı durumlarda hastalığı bütünüyle önleyebildiğini söyledi.  “Konya’da parmağından kan alarak ayaküstü kolayca yaptığımız şeker tarama testlerinde, 2 günde 10’dan fazla kişinin şeker hastası olduğunu tespit ettik. Zaten dünyada, şeker hastalarının 3’te biri hasta olduğunu bile bilmiyor. Bunu istatistikler gösteriyor” diyen Sait Gönen, Türkiye’de şeker hastalıklarının çoğu zaman şeker taramalarında ya da bir başka hastalık için yapılan muayene ve tetkikler sırasında anlaşıldığını belirtti. Bu hastalığın en sık görülen belirtisinin çok yemek yeme ve çok su içme olduğuna dikkat çeken Sait Gönen, “Özellikle ailesinde şeker hastalığı olanlar, iri bebek dünyaya getirenler, şekerin fazla kullanıldığı toplumda yaşayanlar, fazla kilolular ve kan yağları yüksek olanların mutlaka her yıl açlık tokluk kan şekerine baktırmalarında fayda var. Sık sık idrara çıkma, inatçı enfeksiyon, ani zayıflama da belirtiler arasında yer aldığı gibi, gün boyu büroda çalışanlar, yani hareketsiz durumda olan kişiler de risk grubunda yer alıyor” dedi.
Şeker hastalığının son yıllarda obeziteye paralel olarak hızla arttığını da vurgulayan Doç. Dr. Sait Gönen, “Dünya Sağlık Örgütü, 2025 yılında dünyada 320 milyon kişide şeker hastalığının gelişeceğini düşünmektedir. Ayrıca çok daha önemlisi, bizim de içinde bulunduğumuz coğrafyada bu artışın diğer bölgelerden fazla oluşudur. Yaş, hareketsizlik, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, psikolojik stres gibi faktörler, şeker hastalığı gelişme riskini artırır. Eğer zamanında teşhis edilirse, uygun tedavi ve eğitim ile kontrol altına alınabilir ve hastalığın organlarda oluşturduğu tahribat önlenebilir” değerlendirmesini yaptı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri