Şeker, ayçiçeğinde çiftçinin yüzünü güldürdü

Konya Şeker tarafından Altınekin İlçesine kurulan, ilave yatırımlarla birlikte 110 milyon dolara mal olacak olan Ham Yağ Üretim Tesisleri, ilk ürün alımına başlar başlamaz üreticilerin yüzünü güldürdü

Konya Şeker tarafından Altınekin İlçesine kurulan, ilave yatırımlarla birlikte 110 milyon dolara mal olacak olan Ham Yağ Üretim Tesisleri, ilk ürün alımına başlar başlamaz üreticilerin yüzünü güldürdü.  Konya Şeker’in iştiraklerinden Beta Ziraat A.Ş.’nin 2011 Yılının bitimine bir hafta kala temelini atıp hasat sezonuna yetiştirmek için süratle tamamladığı Ham Yağ Üretim Tesisleri ile birlikte bölgedeki ayçiçeği ekim alanları da genişledi. Geçen yıla göre beklenen üretim artışı yüzde 70’ler civarında olmasına rağmen ayçiçeği fiyatı da yine geçen yıla göre yüzde  20-25 arttı. Geçtiğimiz yıl Konya’da ayçiçeği üretimi ancak 110 bin tonu bulurken, Konya Şeker’in devreye girmesiyle birlikte ekim alanlarının artması sonucu beklenen rekolte yaklaşık yüzde 70 arttı ve 180 bin tona çıktı.  Hasat sezonunun gelmesiyle birlikte Konya Şeker’in uygulamaya koyduğu fiyat politikası da üreticileri memnun etti. Geçen yıl 1.100 lira ile 1.250 lira arasında oluşan ayçiçeği fiyatı bu yıl Konya Şeker’in açıkladığı avans fiyat sayesinde yaklaşık yüzde 20-25 oranında arttı ve ayçiçeğinin borsa fiyatı 1600 TL/Ton’a kadar çıktı.
PARA ÜRETİCİNİN CEBİNE GİRECEK
Ham Yağ Üretim Tesisleri ve bu yıl ilk kez alımı yapılan ayçiçeği ile ilgili değerlendirmede bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in Ham Yağ Fabrikası yatırımının ilk etabını tamamlayarak ilk kez alım yapılmasının bile üretim ve üretici açısından ülkede ve bölgede çok şeyi değiştireceğinin, daha büyük bir gelişmelerin yaşanacağının ilk, ancak çok güçlü bir işaretini verdiğini söyledi. Konuk, Konya Şeker’in yağ sektörüne girmesinin ardından bölgedeki ekim alanlarının arttığını, ülkemizin ihtiyacı olan ve milyonlarca dolar ödenerek ithal edilen ham yağ açığının kapatılmasına katkı verildiğini belirterek, “Konya Şeker’in sektöre girmesi ve ülkemiz ihtiyacının önemli bir kısmını yerli tarımsal üründen üretilecek ham yağ ile karşılayacak olması dış ödemeler dengemize bu seneden itibaren pozitif katkı vermeye başlayacak, daha az döviz sarf edeceğiz ve cari açığımız azalacak. Bu tesisin ülkemiz ekonomisine yapacağı bu katkının yanı sıra bölge üreticisine sağlayacağı fayda, yapacağı katkı, edeceği hizmet bu üretim ve hasat yılında zaten etkisini göstermeye başladı. Üreticilerimiz ekonomik değeri yüksek, bu topraklarda bizim üreticilerimizce üretilmesine ihtiyaç duyulan alternatif bir ürünü Konya’da Konya Bölgesinde daha çok ve satabilir miyim, ürün para eder mi kaygısını taşımadan ekme imkânına kavuştu. Bu sektörde bizim daha ilk yılımız, ürün alımı gerçekleştirdiğimiz ilk yılda bile üreticilerimize kazandırdık, üretimle birlikte ülkemizde kazanmaya başladı. Gelecek yıllarda hem ülkemiz, hem de üreticilerimiz daha çok kazanacak” dedi.
HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri