Şeker, Afrikaya el uzattı

Afrika ülkelerinde yaşanan insanlık dramına Konyadaki sivil toplum kuruluşları ve firmalar duyarsız kalmadı

Afrika ülkelerinde yaşanan insanlık dramına Konya’daki sivil toplum kuruluşları ve firmalar duyarsız kalmadı. Konya Şeker Fabrikası da Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla Afrika’ya 100 ton gıda malzemesi gönderdi

 

Geçtiğimiz günlerde UNİCEF tarafından Somali'de son üç ayda 5 yaşın altında 29 bin çocuğun açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.  Başbakanlığın tüm vatandaşları ve kurumları yardıma çağırması sonrası Türkiye'den toplanan yardımlar çığ gibi büyürken, Somali'ye bir yardım konvoyu da Konya'dan yola çıktı. Konya Şeker de yardım kervanına 219 bin 904 TL değerinde 100 ton şeker ile katkıda bulundu. Konya Şeker'in açlıkla pençeleşen Afrika ülkelerine ulaştırılmak ve oradaki dağıtımının koordinasyonunun sağlanması için Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla gerçekleştirdiği 4 TIR'dan oluşan yardım konvoyu düzenlenen törenle dualarla uğurlandı. Çumra Şeker Entegre Tesislerinde düzenlenen törene Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Anadolu Birlik Holding CEO'su Hamdi Bağcı, Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence, Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Metin Çetiner, Kimse Yok Mu Derneği Şube Başkanı, Hasan Kıratlı, Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday,  Kimse Yok Mu Derneği Şube Müdürü Hasan Aşcı ve fabrika çalışanları katıldı.

Törende konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk kampanyanın isminin 'insanlık öldü mü' olduğunu hatırlatarak, dünyanın başka coğrafyalarında insanlık ölse de Türkiye'de ölmediğini söyledi. Türkiye'nin zorda kalan herkesin yardıma koştuğunu belirten Recep Konuk, "Biz bugün Pakistan'da, Filistin'de dünyanın pek çok yerinde yaşanan dramlara nasıl gözümüzü kapatmamış ve millet olarak herkesten önce yardım elimizi uzatmışsak Somali'de yaşanan insanlık dramına da gözümüzü ve gönlümüzü kapatmadık. Bu drama sessiz kalmamak hem millet olarak bizim karakterimizin bir gereğidir, hem de içinde bulunduğumuz, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yoğun olarak yaşandığı Ramazan Ayının manevi havasının bir tezahürüdür. Televizyonlarda, gazetelerde her gün gördüğümüz ve gözlerindeki ışıltıya rağmen bir deri bir kemik kalmış kararan hayatlar gözümüzün önündeyken biz inanların sahurda ve iftarda lokmaların boğazımızda düğümlenmemesi mümkün değildir" dedi.

Kimse Yok Mu Derneğince Afrika'ya ulaştırılacak yardım malzemesinin asıl sahiplerinin üreticiler olduğunu hatırlatan Recep Konuk, şunları söyledi: "56 bin üretici ortağımız Afrika'dan yükselen yardım feryadına Konya Şeker vasıtasıyla biz buradayız diye ses vermiştir. Bu yardım Türk çiftçisi tarafından Afrikalı annelere hiçbir evladını açlıktan ölüme terk etmemeleri için gönderiliyor." Yardımların devam etmesi gerektiğini belirten Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Metin Çetiner, de  " Kimse Yok Mu Derneği olarak yardımlarımız devam ediyor. Konya Şeker yaptığı bu yardımla 'insanlık öldü mü' çağrısına biz buradayız diyerek insanlığın ölmediğini gösterdi" diye konuştu.    

Somali'de insanların yaşadıkları terk ederek mülteci kamplarına ulaşmaya çalıştıklarını belirten Çetiner, " Tek umutları mülteci kampların da verilecek olan yemek ve su sayesinde hayatta kalabilmek. Bölgede yaşayan her dört kişiden biri evini terk etmiş durumda. Somalili yetkililer kuraklıktan etkilenen bölgelerdeki halka hayatta kalabilmek için ot ve ağaç kabuğu yemeleri tavsiyesinde bulundu.  Kimse Yok Mu Derneği olarak Afrikalı kardeşlerimizin bu son derece hayati önem taşıyan kritik günleri için acil yardım kampanyası ve dağıtım projesi başlattık.  'Kuraklıktan Kaçamayanlar Kaderine Terk Edilmesin' adlı projemizle 36 bin ailenin kuraklıktan daha az etkilenmesi için çalışmalar yapacağız" ifadesini kullandı. Metin Çetiner, “Kuraklıktan Kaçamayanlar Kaderine Terk Edilmesin' adlı proje hakkında şunları belirtti: "Proje kapsamında 200 adet su kuyusu açarak susuzluğa çözüm üretilecek. Kimse Yok Mu Derneğinin gönüllü doktorları tarafından sağlık taraması yapılacak. Mültecilerin köylerine ve evlerine dönmesi için yardımcı olma, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için projeler hayata geçirilecek." Somali'de insanlık dramı yaşandığını belirten Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday da "İnsanlarımızın yaşanan bu drama kayıtsız kalması mümkün değildi. Herkese yardım eden bu necip millet Somali'de yaşanan insanlık dramına da kayıtsız kalmadı. Her gün Konya'dan Afrika'ya birkaç TIR yardım umut olarak gidiyor. Bu yardımın yapılmasına öncülük eden Kimse Yok Mu Derneğine de teşekkür ediyorum" dedi.  4 TIR dolu gıda maddesi yapılan duanın ardından yola çıktı.

 

MEHMET ALİ ÖZYER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri