Şehitlik tamamlandı

Çanakkale Savaşları ve İstiklal Harbi'nde şehit olan Konya Askerlik Şubesi'ne kayıtlı 7 bin kahraman ile Konyalı asker ve polislerin isminin yer aldığı ''İstiklal Şehitliği'' tamamlandı.

Şehitliğin yapımını yürüten Küntaş Mimarlık Sanat Turizm Yapı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'nin sahibi Mustafa Öztoklu yaptığı açıklamada, 15 yıldır yurt dışında inşaatla uğraştığını, şehitliğin 1994 yılından bu yana Türkiye'deki ilk işi olduğunu söyledi.

Şehitliği vatanına olan bir borç olarak gördüğünü kaydeden Konyalı iş adamı Öztoklu, bu yüzden her bölümünü en ince ayrıntısına kadar özenle işlediklerini, yapının Türkiye'de örnek olacağını ifade etti.
Öztoklu, şehitliğin özellikle çocuklara vatan sevgisini aşılama noktasında önemli görevler üsteleneceğini belirterek, şunları kaydetti:
''Şehitlik, Selçuklu mimarisi ile inşa edildi. Ustalar, Konya'daki Selçuklu eserlerini gezerek, işçiliği inceleyerek şehitliğe uyarladı. Özbekistan'dan ustalar getirdik. Çini, cam, ahşap ve taş işçiliğini Özbek ve Konyalı ustalar birlikte yaptı. Şehitliğe 5 bin parçadan oluşan kündekari yapımı kapıdan giriliyor. Kapıda bir tek çivi, menteşe bulunmuyor. Kapının her iki tarafı da belki ilk özelliği taşıyacak kündekari yapımı. Şehitlik, ince el işçiliği ile büyüleyici bir yapı haline geldi.''
MÜZEYİ GÖRENLERİN GÖZLERİ DOLUYOR
''Bu eser Türkiye'nin Konya'ya bakışını değiştirecek'' diyen Öztoklu, Konya'nın trafik plaka kodu olan 42 metre yükseklikteki direkte bulunan Türk Bayrağı'nın bir daire büyüklüğünde 96 metrekare olduğunu söyledi.
Şehitlikte 16 Türk Bayrağı ile karşısında tarihteki 16 Türk devletinin bayraklarının yer aldığını anlatan Öztoklu, şöyle devam etti:
''8.2 milyon YTL'ye mal olan şehitliğe kendimizden bir şeyler kattık. Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e bazı bölümlerde ilave işçilik yapacağımızı bunun için ek ücret almayacağımızı söyledik. Kabul edilince birçok işçilikle şehitliğe ayrı bir anlam kattık. Kündekari, cam işçiliği projede yoktu ama ek maliyetle yaptırdık. Şehitlikte Çanakkale ve İstiklal savaşlarını maketlerle anlatan müze de bulunuyor. Müzede, maket askerlerin Çanakkale Savaşları ve İstiklal Harbi'nde cephede çarpıştığı, yaralı taşıdığı, köylülerin yardım ettiği ve mermi ulaştırdığı, savaş sürerken Anadolu'da hayatın nasıl sürdüğü, İstiklal Harbi'nin kazanılması ve Cumhuriyet'in ilanının ardından yaşananlar anlatılıyor. Müzeyi gezenlerin gözleri doluyor. Resimlerle desteklenen müze, çocuklara çok şeyler anlatacak. Müzeyi kelimelerle anlatmak zor oluyor, gezildiğinde herkes ne demek istediğimizi gözleriyle görecek.''
Şehitliğin ikinci katında gazilere özel bir bölüm de yaptırıldığını ifade eden Öztoklu, sinevizyon odasının bile yapıldığı gaziler bölümünün sosyal aktivitelere imkan tanıyan ölçüde olduğunu, Türkiye'de bir benzerinin bulunmadığını bildirdi.
7 BİN ŞEHİDİN İSMİ BULUNUYOR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise 11 Temmuzda temeli atılan şehitliğin 17 aralıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmasının planlandığını söyledi.
Mevlana Müzesi ile Mevlana Kültür Merkezi arasındaki bir alana yapılan şehitlikte Çanakkale Savaşları ve İstiklal Harbi'nde şehit olan 7 bin kahramanın isminin yer aldığını belirten Akyürek, ayrıca Cumhuriyet tarihinde şehit olan Konyalı asker ve polislerin isminin de bulunduğunu kaydetti.
Şehitliğin, İstiklal Harbi'nde en çok şehit veren Konya'nın sembollerinden biri olacağını dile getiren Akyürek, ''Şehitliği gezenler vatanı vatan yapanın ne olduğunu daha iyi anlayacak. İstiklal Harbi'nde ülke olarak varlık yokluk savaşı verdik. Orada şehit olan Konyalı şehitlerimizin hatıralarını burada yaşatacak, Konya'nın savaşa verdiği desteği örneklerle sergileyeceğiz'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri