Şehirde 'Vuslat' bereketi yaşandı

7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 744. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri boyunca Konya'da bayram havası vardı. Yurtdışından ve Türkiye'nin birçok şehrinden 10 binlerce insan Konya'ya akın ederken, şehirde adeta Vuslat bereketi yaşandı

Bu yıl "Kardeşlik Vakti" teması ile gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası anma etkinlikleri, Şeb-i Arus töreni ile sona erdi. Konya, yaklaşık 10 gün boyunca yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yaptı. Özellikle İran'dan bu yıl rekor katılım oldu. Avrupa ülkelerinden ve ABD'den katılım ise oldukça düşüktü. Otobüslerle kafilelerin biri geldi, biri gitti. Şehirde kardeşlik rüzgârı estirildi. Hz. Mevlana ve Şems-i Tebrizi'nin türbeleri, ziyaretçi akınına uğradı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması törenlere olan ilgiyi artırdı.

İNSANLAR AKIN AKIN KONYA'YA GELDİ

Konya'da, özellikle etkinliklerin son 3 günü, alışılmışın dışında  bir yoğunluk yaşandı. Turizmciler, bu yılki törenin, geçmiş yıllara Yurtdışından ve ülkenin farklı şehirlerinden gelen misafirler şehrin farklı yerlerini de gezmeyi ihmal etmedi. Törenler süresince Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili bin 300 program yapıldı. Mevlana Meydanı'na kurulan çadırda sohbetler edildi, çeşitli programlar icra edildi. Konya'da okuyan yabancı uyruklu öğrenciler, törenlerde dünyaya birlik mesajı verdi.

ESNAF ŞEB-İ ARUS BEREKETİ YAŞADI

Esnaf da törenler boyunca en yoğun dönemini yaşadı. Hediyelik eşya satıcılarında ve restourantlarda yılın en yoğun günleri yaşadı. Esnaf; bu yıl Şeb-i Arus bereketi yaşadı. Otellerde boş yer kalmadı. Etkinlikler boyunca Konya'daki oteller tam dolu kapasiteyle hizmet verdi. Konya'ya gelen film yönetmenleri, şehri ve Mevleviliği tanıtan belgeseller çekti. Özellikle Cuma, Cumartesi ve Şeb-i Arus töreninin yapıldığı son gün; Pazar günü, Konya'da alışılmışın dışında bir yoğunluk oluştu. Şeb-i Arus töreni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirildi. 

GEÇEN YILA GÖRE İYİYDİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya Şube Başkanı Kazım Yanar, törenlerden memnun kaldıklarını aktardı. Konya Valiliği'ne, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teşekkürlerini ileten Başkan Yanar, "Konya, hep birlikte bu 10 günlük süreçte misafirperverliğinin de kollektif çalışma ruhunun güzelliğini de yansıttı. Emeği geçenlerden Allah, razı olsun" şeklinde konuştu. Yanar, "Katılımdan memnunuz. Yabancı turistler, törenlere ve Konya'ya ilgi gösterdi. Geçen yıldan iyiydik. Gerçekten son 3 gün ciddi bir yoğunluk oluştu. Geriye kalan günlerde boş geçmedi. Seviniyoruz. Çünkü Şeb-i Arus törenleri tescillendi. Artık sadece Konya'ya ait olduğu herkesçe biliniyor. Alternatif törenler yapılıyordu. Konya'ya gelmesi gereken turistler, alternatif törenlerin yapıldığı illere gidebiliyordu. Bunun önüne geçilmiş oldu. Bundan böyle turist sayısının Konya'da her geçen yıl artacağını umut ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

SON 3 GÜN YOĞUNLUK YAŞANDI

Törenlerin ilk bir haftasının esnaflar açısından beklenildiği gibi geçmediğini dile getiren Osmanlı Lokumculuk İşletme Sahibi İbrahim Turhan, her senenin bir önceki yılı arattığını ifade etti. Konya'da özellikle son 3 günün yoğun geçtiğini kaydeden Turhan, daha sonra şunları kaydetti: "Yabancı turist bu yıl fazla göremedik. Gelen müşterilerimizin büyük çoğunluğu yerli turistti. Hafta içi  esnafların satışı tatmin edici değildi. Belki bu yıl törenlere katılım fazla olmuş olabilir ama bir gerçek var ki o da; rağbetin azaldığıydı. Yine de çok şükür. Şikayet etmiyoruz fakat ümitvardık. Beklediğimizi pek alamadık."

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri