Şehirde ilk suru Sultan Mesud yaptı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu Araştırma Merkezi ve Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri'nde bu hafta Doç. Dr. M. Ali Hacıgökmen “Sultan 1. Mesud”u anlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu Araştırma Merkezi ve Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri'nde bu hafta  Doç. Dr. M. Ali Hacıgökmen “Sultan 1. Mesud”u anlattı. Konya’da bugünkü Zindankale civarında temelleri bulunan ilk geniş, yüksek ve güçlü surların Selçuklu Sultan 1. Mesud tarafından inşa edildiğini, Danişmendlileri yanına alarak Haçlıları bozguna uğrattığını vurgulayan Hacıgökmen, Eskişehir ovasının Sarısu civarında büyük bir zafer kazandığını, Alman ordusunun onda dokuzunun imha edildiğini, Alman Kralı II. Konrad’ın canını zor kurtardığını ve Bizans’a kaçtığını söyledi.

Hacıgökmen, 1. Mesud’un Ermenîler üzerine yaz sıcağında yaptığı savaşta sıtma hastalığının hayvanları tamamen telef ettiğini ve büyük bir kıyım yaşandığını ve yenilgiye uğradığını ifade ederek şöyle dedi: “Mesud, 90 yaşınrın üzerindeyken az bir orduyla yorgun ve bitkin halde, Konya’ya döndü. Selçuklu tarihinde ilk ve tek, Elbistan Meliki oğlu Kılıçaslan’ı çağırır. Meram’daki sarayında büyük bir tören düzenleyerek önce kendisi biat eder sonra da diğer emirlerin biat etmesini isteyerek tahtı oğluna terk eder. Böylece yeni bir dönem başlamıştır. Sultan 1. Mesud da sekiz ay gibi kısa bir süre sonra vefat etmiş, daha önce abisini defnettiği, kendi yaptırdığı türbeye defnedilmiştir. Sultan 1. Mesud ölününce Ermenîler ağıt yakıyor ve yas tutuyorlar. Bu durum, Sultan 1. Mesud’un devleti ne kadar âdil bir şekilde yönettiğini ve sağlam temeller üzerine oturttuğunu gösterir. Müslüman Türkler bu bölgeye yerleşmişler ama bu bölgenin gayri Müslimlerine de dokunmamışlar, onların güvenliklerini sağlayıp sahip çıkmışlar, adaletle davranmışlardır.” Programa Koyunoğlu Müze ve Kütüphüne Müdürü Hasan Yaşar, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Basın Enformasyon İl Müdürü Uz. Cemil Paslı, Aliya İzzet Begoviç Camii Yaşatma Derneği başkanı İbrahim Günay, Yazarlar Hüzeyme Yeşim Koçak, Ömer Lütfi Ersöz, Basın Mensupları ve kültürseverler katıldı. Program sonunda konuşmacı Doç. Dr. M.Ali Hacıgökmen’e Hasan Yaşar tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri