Sefin Dizayi : Bağdat Bizimle Uzlaşmaktan Yana (Özel)

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi, Bağdat ile aralarındaki sorunların çözümü konusunda olumlu izlenimler edindiğini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi, Bağdat ile aralarındaki sorunların çözümü konusunda olumlu izlenimler edindiğini söyledi. Kürt bölgesinin Türkiye'ye petrol satışını başlatması üzerine Bağdat ile Erbil arasındaki gerilim tırmanmıştı. İlişkilerin düzeltilmesi amacıyla Erbil, Bağdat'a geçen hafta bir heyet göndermişti.
Kürt Bölgesi ile merkezi Bağdat yönetimi arasındaki son gelişmeleri Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendiren Dizayi, olumlu gelişmelerin yaşandığını iki tarafında da uzlaşıdan yana olduğunu vurguladı. Yıllardır çözülmemiş sorunlar olduğuna işaret eden Kürt yetkili, kısa sürede her şeyin gül gülistanlık olmasını ise kimsenin beklememesi gerektiğinin altını çizdi.

BAĞDAT'TAN OLUMLU İZLENİM

Hükümet sözcüsü, “Son dönemlerde Bağdat hükümeti medya üzerinden bizi eleştiriyordu. Bizi yasadışı petrol satışı yapmakla suçluyorlardı. Hatta Kürt Bölgesini petrol kaçakçısı olmakla itham etmişlerdi. Ancak son ziyarette, bu tür söylemlerle ve yaklaşımlarla karşılaşmadık. Bu önemli bir gelişme. Bağdat’a daha önce gönderdiğimiz ilk heyet, sorunları genel bir şekilde ele aldı. Son giden heyet ise meseleleri daha derinlemesine müzakere etti. Bağdat’ın da sorunları çözmekten yana olduğunu gördük. “ dedi.

BAĞDAT’IN YAZILI ÖNERLERİNİ BEKLİYORUZ
Bağdat yönetiminin kendilerinden 10 gün önce sorunların çözümünü içeren yazlı bir belge önerisinde bulunduğunu, bu belgeyi gönderdiklerini ifade eden Dizayi.” Biz de Bağdat’ın cevabını bekliyoruz. Birkaç gün içinde Bağdat hükümeti cevabını bize yazılı olarak bildirecek. Bağdat'ın önerileri geldiğinde oturup değerlendiririz. Yıllardır devam eden sorunların bir günde çözülmesini bekleyemeyiz. İki taraftan da olumlu bir yaklaşım görüyorum. Umarım hızlı bir şekilde çözüme ulaşırız. Çünkü, ne kadar hızlı bir şekilde çözüme ulaşsak o kadar Irak halkı ve her iki taraf için yararlı olur.” dedi.

TÜRKİYE'YE GÜNLÜK 300 BİN VARİL PETROL GÖNDERİYORUZ
Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Dizayi Türkiye'ye günlük 300 bin varil petrol gönderdiklerini belirtti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin “Kuzey Irak’tan Türkiye'ye petrol akışı durduruldu” açıklamasını hatırlatan Dizayi ,” Türkiye'ye petrol göndermeye devam ediyoruz. Ancak şunu belirtmem lazım ; Türkiye'ye gönderilmiş petrolün tümü depolarda toplatılmaktadır. Satış ilanı yapılmadan satamayız. Her yerde de öyle yapılıyor. Önce satış ilanı yapılıyor, sonra satılıyor. Bağdat Yönetimi ile anlaşmadığımız konulardan biri budur. Bağdat Yönetimi bizden her gün 400 bin varil petrol göndermemizi istiyor. Ancak şu an teknik olarak bu rakamı yakalayamayız. Biz hiç bir zaman Bağdat Yönetimine yada her hangi bir tarafa günde 400 bin varili çıkartacağımıza dair ne söz verdik ne öyle bir açıklama yaptık. Bu rakamı nerden çıkardıklarını ben de bilmiyorum. İnşallah gelecekte günde 400 bin, hatta bir milyon varil petrol satarız.” İfadesini kullandı.

BAĞDAT PETROLÜ BİZİM ŞİRKET SATSIN DİYOR
Kürdistan Oil Marketing Company (KOMO) şirketinin bölge petrolünü dışarıya pazarladığını belirten Kürt yetkili, Bağdat’ın bunu istemediğini iddia etti. Dizayi’ne göre Bağdat yönetimi bölge petrolünün Irak merkezi yönetiminin bünyesindeki şirketler tarafından pazarlanmasını istiyor.
Dizayi " KOMO tüm yasal işlemlerden geçmiş bir firmadır. Son 3.5 yılda ister Türkiye ile ister diğer ülkelerle olsun, tüm petrol anlaşmalarımızı KOMO üzerine yaptık. Eğer KOMO yasal dışı bir firma olsaydı, ne Türkiye ne de diğer ülkeler bizimle anlaşma imzalamazlardı "şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri