Sefa Zor: Zorlama Rotasyon Daha Büyük Sorunların Habercisi

Öğretmenlere rotasyon getirilmesinin yeni sorunlara neden olacağı uyarısında bulunan Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, söz konusu durumun eğitimi içinden çıkılmaz noktaya taşıyacağını söyledi.Öğretmenlerin rotasyonunun...

Öğretmenlere rotasyon getirilmesinin yeni sorunlara neden olacağı uyarısında bulunan Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, söz konusu durumun eğitimi içinden çıkılmaz noktaya taşıyacağını söyledi.

Öğretmenlerin rotasyonunun kanuni alt yapısını düzenleyen, torba yasanın 98. maddesinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini hatırlatan Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, "Torba yasada yer alan ‘öğretmenlerin hizmet sürelerine ve isteğe bağlı il içi veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir’ maddesi kabul edilerek öğretmene rotasyonun kanuni dayanağı oluşturulmuştur." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), on binlerce öğretmen açısından yeni bir dayatma anlamına gelen, ekonomik ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açacak rotasyon uygulamasını hayata geçireceğini belirten Zor, "Mevcut siyasi iradenin rotasyona tabi olan meslek gruplarına yönelik son dönemlerdeki keyfi ve yıldırma amaçlı yer değiştirme uygulamaları eğitimcilere uygulanacak rotasyonla ilgili endişeleri de artırmaktadır. Rotasyon öğretmenlerin düzenlerinin bozulması, yerlerinden, yurtlarından edilmesi anlamına gelmektedir. Öğretmenlerimizin de aileleri, çocukları vardır. Öğretmelerin okul değiştirmesi ailelerinin de düzenlerini doğrudan etkileyecektir. Sonra rotasyon eğitimin öncelikli meselesi değildir." diye konuştu.

Eğitim sisteminin yapboza döndüğünü gelecek nesillerin kaybolmaması için yapılması gereken daha öncelikli işler olduğunu vurgulayan Sefa Zor, "Ülkemizdeki eğitim durumuna şöyle bir bakalım isterseniz; ataması yapılmayan, diplomasını eline almış, öğretmenlik mesleğine sahip olmuş fakat istihdam edilmeyen 350 bin öğretmen. En iyi okullarda bile 30-35 kişilik sınıflar (normalde 18-24 olması gerekir). Fiziki yapısı, donanımı, giderleri, bir takım çevresel sorunları aşılmamış okullar. Emekli maaşı düşük olduğu için emekli olmayan 30-35 bin öğretmen. Bir tarafta tablet bilgisayar dağıtılan öğrenciler, diğer tarafta bonzai kullananlar. Kadrolu öğretmenin 1/3 maaşı ödeme yapılan 80 bin civarında ücretli öğretmen. Eş durumu ataması çıkmayan, farklı yerlerde görev yapmaya zorlanan binlerce aile. 2014 YGS’de 900 bin Fen’de, 420 bin Matematik’te sıfır çeken öğrenci. İçme suyu, tuvaleti, boyası olmayan eğitim kurumları. Okullarda eğitim-öğretimle ilgilen öğrenciler yerine, bahçe önünde uyuşturucu satan tezgâhçılar. Daha sayabileceğimiz onlarca sorun varken, rotasyonla öğretmen verimliliğinin, okulların kalitesinin artırılacağını düşünmek abesle iştigaldir." şeklinde konuştu.

MEB’in ülkenin geleceği ve geniş kitleleri ilgilendiren konularda düzenleme yaparken, keyfi uygulamalarından vazgeçerek bütün paydaşların görüşlerinin yer bulacağı demokratik düzenlemeler yapması gerektiğini ifade eden Zor, şöyle konuştu: "MEB’in rotasyon gibi sınırları belli olmayan ve uygulanması halinde pek çok sıkıntıyı beraberinde getirecek hususlarla meşgul olmak yerine, eğitimin katlanarak büyüyen yüzlerce sorununa çözüm araması daha isabetli olacaktır. Rotasyona harcanacak mali kaynağın mesleki itibara katkı sunacak, moral değerleri artıracak şekilde eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinde kullanılması eğitime daha çok hizmet edecektir."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri