Seçime İlgisizlik Avrupa’nın Tamamında Hissedildi

Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı seçimine olan ilgisizliği Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde de tartışılmaya devam ediyor.Gurbetin Oyları (GO) adlı girişimin Hollanda için hazırladığı seçim raporuna...

Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı seçimine olan ilgisizliği Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde de tartışılmaya devam ediyor.

Gurbetin Oyları (GO) adlı girişimin Hollanda için hazırladığı seçim raporuna göre Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral düşük katılımın randevu sistemi ile alakalı olduğunu kabul etmiyor.

Seçimlerle ilgili duyuruların yapıldığını hatırlatan Oral, “Hollanda’da hiçbir şeyi randevusuz zaten halledemiyorsunuz, o yüzden insanımız buna alışık ve konsolosluk son yıllarda randevuyla 100 bin pasaport verdi.” dedi.

GO’nun görev aldığı ülkelerde tahmini oy dağılımı şu şekilde gerçekleşti: 104 bin 338 seçmenin bulunduğu Avusturya’da toplam 77 sandıkta kullanılan oy sayısı 10 bin 433 olurken, bu rakam yüzde 10’a tekabül ediyor. Avustralya’da ise yaklaşık 41 bin kayıtlı seçmenden oy kullananların sayısı 4 bin 255 olarak kayıtlara geçerken, bu ülkede oy kullananlarda yüzde 10’u geçti.

Seçime diğer ülkelere oranla en fazla ilgi duyulan ülkelerden biri İsviçre. 87 bin 49 seçmenin bulunduğu İsviçre’de oy kullananların sayısı 8 bin 791 ve yüzde 10.1 olarak gözüküyor. 298 bin seçmen olan Fransa’da ise oy kullananların sayısı 25 binde kalırken, bu rakam seçmenlerin yüzde 8,3’ü olduğu anlaşıldı. 238 bin seçmenin bulunduğu Hollanda’da ise 17 bin 352 kişi oy kullanırken, bu ülkede oy verenlerin oranı yüzde 7’de kaldı.

Elde edilen sonuçlara göre Avrupa genelinde seçime en az ilgi gösterilen ülke İngiltere oldu. 78 bin 737 seçmenin bulunduğu ülkede 5 bin 104 kişi oy kullanırken, bu rakam toplam seçmenin yüzde 6.4’ne tekabül ediyor.

Amerika’da şehir bazında bakıldığında en yüksek katılım Houston’da (yüzde 25,9) olmuş. Tahminen 6080 seçmenin olduğu şehirde 1575 kişi oy kullanmış. New York City’de tahmini olarak 39 bin 200 seçmenden 3 bin 890 kişi oy kullanmış. Yüzdelik oranı ise yüzde 9,9. ABD görev yapan GO gönüllüleri oyların Türkiye’ye taşınmasına eşlik etmek amacıyla oy çuvalları ile birlikte Türkiye’ye gitti.

Sandıklarda bağımsız gözlemci olarak görev yapan GO, bu sayıları ‘tahmini’ ibaresi ile duyurduğunu belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri