Seçim unutturdu!

Büyükşehir ve merkez ilçelerde 4 Şubatta tamamlanması gereken toplu iş sözleşmeleri başkanların seçim çalışmaları yüzünden tamamlanamadı

SIRA RESMİ ARABULUCUDA

4 Aralık 2008 tarihinde düzenlenen törenlerle başlayan toplu iş sözleşmeleri 4 Şubat 2009 tarihinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak yerel seçimlerin yaklaşması ve mevcut Belediye Başkanları’nın seçim çalışmalarına ağırlık vermesi yüzünden tamamlanamadı. Belirlenen sürenin dolması ve belediye başkanları ile Sendika arasında anlaşmaya varılmaması üzerine devreye, ‘Resmi Arabulucu’nun girmesi gerekiyor.

BEKLENTİNİN ÇOK ALTINDA
Büyükşehir, Karatay, Meram ve Selçuklu İlçe Belediyelerinde kadrolu ve müteahhit firma kadrosu ile çalışan işçileri ilgilendiren Toplu İş Sözleşmelerinde iki taraf arasında büyük oranda fark olduğu ileri sürüldü. Sendika temsilcileri 2009 yılının tamamı için yüzde 40 oranını, Belediyelerin ise 2009 yılının tamamı için yüzde 9,5 oranını teklif etmesinin taraflar arasında gerginliğe neden olduğu öne sürüldü.

İŞÇİ HANGİ DÖNEMDE, NE KADAR ALDI?
İşçiler, sendikanın teklif ettiği ücretinin olumlu olduğunu ifade ederken Başkanlardan da bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını bekliyor. İşçilerin Sosyal Haklarına yapılan zamlar hariç yıllara göre aldıkları fark ise şu şekilde. 2003 yılında yüzde 35, 2004 yılında yüzde 35, 2005 yılında günlük yevmiyeye 4 YTL, 2006 yılında yüzde 10.60, 2007 yılında günlük yevmiyeye 4,5 YTL, 2008 yılında ise yüzde 8.39.

İşçi sözleşme bekliyor

4 Şubat’ta tamamlanması gereken toplu iş sözleşmeleri, belediye başkanlarının seçim çalışmaları nedeniyle tamamlanamazken işçi bir an evvel anlaşmayı bekliyor.

Büyükşehir, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyeleri ile Hizmet-İş Sendikası arasında 4 Aralık 2008 tarihinde törenlerle başlayan Toplu İş Sözleşmeleri 4 Şubat 2009 tarihinde tamamlanması gerekirken belediye başkanlarının yerel seçimler çalışmalarına ağırlık vermesi nedeniyle tamamlanamadı. Sendika ile şimdiye kadar yapılan görüşmelerde sadece sosyal haklar konusunda anlaşıldığı öğrenilirken maaşlara yapılması planlanan artış konusunda taraflar arasında anlaşma sağlanılmadığı ileri sürüldü.
Belediye ile sendika temsilcilerinin 60 günlük yasal sürenin 4 Şubat tarihinde sona ermesinin ardından devreye resmi arabulucunun girmesi gerekiyor. Taraflar arasında yapılan görüşmelerde sonucu gidilmemesi üzerine sendika temsilcileri müracaatlarını yaparak en kısa süre içerisinde, resmi arabulucuyu devreye koymaları gerekiyor.
Öte yandan sendika temsilcilerinin 2009 yılının ilk altıncı ayı için yüzde 20, ikinci altıncı ayı içinde yüzde 20 olmak üzere yıllık toplam yüzde 40 oranında rakam teklifine belediyelerin sıcak bakmadığı öğrenildi. Sendika temsilcilerinin bu teklifine karşılık belediye başkanlarının 2009 yılının birinci altı ayı için yüzde 4, ikinci altıncı ayı içinde yüzde 4,5 oranında artış teklif etmesinin işçiler arasında sıkıntıya yol açtığı da gelen iddialar arasında.
Büyükşehir, Karatay, Meram ve Selçuklu ilçe belediyelerinde müteahhit firma kadrosunda çalışan işçiler hariç, kadrolu ve sendikaya üye bin 507 işçi, bir an evvel görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması bekliyor. İşçiler sendika temsilcilerinin teklif ettiği rakamların makul olduğunu ifade ederken, “2003 yılında yapılan zam yıllık toplam yüzde 40, 2004 yılında yıllık yüzde 35 iken bu oran 2005 yılında yevmiyeye toplam 4 YTL olarak yansıdı. 2006 yılında sendika ile belediyeler arasında sağlanan anlaşma yüzde 10,60 oranında belirlenirken 2007 yılında ise bu oran bir kez daha yevmiyeye 4,5 YTL zam olarak belirlendi. 2008 yılı içerisinde yapılan görüşmeler sonunda yıllık yüzde 8,39 olarak maaşlara fark yansıtıldı. Her geçen yıl azalan artış oranı 2009 yılında sözde hükümetin belirlediği enflasyon oranı tutarında belirlenmek isteniyor. Ancak bu rakamlar kabul edilecek bir oran değil” dedi.
İşçiler, her iki tarafından bir an evvel masadan anlaşma ile kalkmasını arzuladıklarını dile getirirken, “ Sendika temsilcimiz 2009 yılının birinci altıncı ayı için yüzde 20, ikinci altıncı ayı içinde yüzde 20 olmak üzere yıllık toplam yüzde 40 oranında rakam isterken, belediye başkanlarımızın öngördüğü rakam ise 2009 yılının birinci altıncı ayında yüzde 4, ikinci altıncı ayında yüzde 4,5. Görüşülen bu rakamların içerisinde sosyal haklar dahil değil. Sosyal haklar konusunda belediye başkanlarımız ile sendika temsilcimiz arasında anlaşma sağlandı. Bizim tek arzumuz sendika temsilcimizin istediği oranı belediye başkanlarımızın kabul etmesi idi. Ancak beklenen sonuç olmadı. Bundan sonra devreye girecek olan ‘Resmi Arabulucu’ umut ediyoruz ki her iki tarafında kabul edeceği bir çözüm yolu bulur” diye konuştu.
Belediye ile sendika temsilcilerinin arasında sağlanamayan anlaşmanın önümüzdeki günlerde belirlenecek olan resmi arabulucu ile sağlanması bekleniyor.

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri