Seçim bittikten sonra vatandaşın ilk isteği belli oldu

Seçim süreci sona erdi. Türkiye, gerçek gündemine döndü. Ekonomik gelişmeler merak ediliyor. Vatandaş, hayat pahalılığının bitmesini, zamların durmasını, alım gücünün artmasını, TL'nin ise döviz kuru karşısında değerlenmesini istiyor

Seçim süreci sona erdi. Türkiye, gerçek gündemine döndü. Ekonomik gelişmeler merak ediliyor. Vatandaş, hayat pahalılığının bitmesini, zamların durmasını, alım gücünün artmasını, TL'nin ise döviz kuru karşısında değerlenmesini istiyor

14 ve 28 Mayıs seçimleri geride kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kazanan taraf oldu. Seçimden dolayı ötelenen esas gündem ekonomi de yeniden konuşulmaya başlandı. Yüksek enflasyon, işsizlik, hayat pahalılığı, zam furyası, bütçe açığı, yüksek faiz, döviz kurundaki artış iktidarın öncelikli olarak çözmesi gereken sorunların başında geliyor. 85 milyon vatandaş, alım gücünün yükselmesini, ekonominin düzelmesini istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise seçimden hemen sonra “Güven ve istikrarla yola devam edeceğiz. Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” dedi.

VERİLEN SÖZLERİN EKONOMİK MALİYETİ MERAK EDİLİYOR

Seçim sonrası, vatandaş gözünü ekonomiye çevirdi. Dolar, faiz, borsa ve diğer alanlarda yaşanabilecek olası gelişmeler, vatandaşın en çok merak ettiği konuların başında geldi. Seçim döneminde birçok söz veren ve ekonomiye yük olarak görülen bu sözlerin yerine getirilip getirilmeyeceği, yine bu sözlerin ekonomiye maliyetinin ne olacağı da merak ediliyor. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, yüzde 21,8’lik işsizlik, yüksek cari açık ve döviz sorunu çözüm bekliyor.

EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN KAFA YORMALIYIZ

Ekonomist Erdal Özel, konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin gündeminin ekonomi olması gerektiğine vurgu yapan Özel, Türkiye'nin kaybedecek bir dakikasının bile olmadığına dikkat çekti. “ Her şeyi bırakıp, ekonomideki kötü gidişatı düzeltmek için kafa yorulmalı” diyen Özel, “Derin bir ekonomik buhran ve bunalım yaşıyoruz. Bir reçete şart. Bu reçetenin de uygulamaya konulması gerekir. Bugünden itibaren ekonomiyi düzeltme kararı alınırsa, sonuçlarını 2 yıl içinde görürüz. Durum o kadar ki kritik. Kısa vadeli çözüm bekleyebilmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

ACI REÇETEYİ HEP BİRLİKTE ÇEKECEĞİZ

Acilen iktidar tarafından bir ekonomi yönetiminin oluşturulması gerektiğini dile getiren Ekonomist Erdal Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin artık inşaat ekonomisinden kurtulması şart. Üretim ekonomisine dönülmeli. İthalat sevdasından vazgeçmeliyiz. Türkiye'de ithal bir nüfus var. Fiyatların yükselmesine onlar da neden oluyorlar. Vatandaşın hayat standartının yükseltilmesi gerekir. Gerçekten Türkiye'de her şeyin fiyatı çok yükseldi. Kurun yükseleceğinin endişesi var. Bu da piyasaya olumsuz yansıyor. Kurla alakalı pozitif bir durum da yok maalesef. Finansman bulmamız gerekir. Dış borçlanma maliyetimiz çok yüksek. Ayrıca vergi aflarından vazgeçilmeli. Vergiler daha düzgün ve düzenli toplanmalı. Adaletli bir vergi sistemimiz olmalı. Vergi kaçırmanın önüne geçilmeli. Kamuda israf çok fazla. İsrafa dur denilmeli. Ekonomik olarak ülkece canımız yanıyor. Yanmaya da devam edecek. Gerçekçi adımlar atılmalı. Şu şartlarda yüksek enflasyon ve kur sarmalından kurtulma potansiyelimiz yok. Acı reçete çekilecek. Önceden düşük faiz, yüksek enflasyon vardı. Şimdi hepsi bir arada yüksek olacak. İşsizlik ciddi problem. Piyasa faizi, politika faizinin çok çok üzerinde. Ekonomiden başka gündemimiz olmamalı.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri