Sebzede hareketlilik, balıkta durgunluk

Pazara bahçe ürünlerinin gelmesiyle sebze ve meyveye rağbet artarken, balık sezonun kapanmasıyla birlikte balıktaki durgunluk ise devam ediyor.

Bahçe sebzelerinin çıkmasıyla birlikte pazarda sebze fiyatları düşmeye başladı. Bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerini pazara getirip satan vatandaşlar, sebze fiyatlarının düşmesinde önemli rol oynadı. Yerli sebzenin gelmesi ve vatandaşların da daha çok organik olduğu gerekçesiyle yerli sebzeye yönelmesiyle Alanya-Antalya ve Adana bölgesinden de çok fazla sebze pazara gelmez oldu. Yerli ürünlerin içinde en fazla sebze olarak salatalık, domates ve biber, meyvelerden de üzüm, kiraz, şeftali rağbet görüyor. Yetiştirdiği ürünleri pazarda satan Kamil Yumrutaş da yerli sebze ürünlerine karşı rağbetin fazla olduğunu, meyveye ise sebze kadar rağbetin olmadığını söyledi. Hal Yasası’nın devreye girmesiyle pazarlara yerli sebzenin daha fazla geleceğini bununla birlikte vatandaşın ucuz sebze ve meyve tüketeceğini anlatan Yumrutaş, “Dolayısıyla üreteciler olarak bu Hal Yasası’nı destekliyoruz. Bu sayede hiçbir aracıya bağlı kalmadan üreteci tarlasından, bahçesinden kaldırdığı ürünü getirip pazarda satabilecek. Böylece vatandaş çok ucuza pazar alışverişini yapabilecek” dedi. Pazarda, vatandaşların sıcaklarda serinlemek için kavun ve karpuza yönelmesiyle portakal satışları da durdu. İçindeki C vitamini nedeniyle kışın bolca tüketilen portakalın yazın rağbet görmediğini anlatan Erol Alptekin, “Yazın portakal suyu karpuz ve kavundan daha serinleticidir. Ayrıca sıcaklarda vücudu dinç tutar. Şu anda valense türü portakal satıyoruz. 10 kilogramda 6-7 litre suyu çıkıyor. Satışlar olmadığı için ağaçlarda daha tonlarca portakal bekliyor” diye konuştu.

VATANDAŞLAR BALIK ALAMIYOR
Yaz aylarının gelmesi ve 15 Haziran’da gölde balık avlanmanın serbest olmasına rağmen balıkçı esnafları satış yapamamaktan şikayetçi. Balık halinde balıkçı Zeki olarak bilinen Zeki Şekerci, balık satışlarının durgun olduğunu, bunun nedeninse vatandaşların kalıplaşmış düşüncesi olan ‘yazın balık yenmez insana sıkıntı verir’ kaygılarından kaynaklandığını dile getirdi. Zeki Şekerci, balık satışlarının diğer bir nedenin de insanların maddi olarak alım gücünün olmamasına bağladı. Yaz aylarında sadece Konya’da balık satışlarının durduğunu kaydeden Şekerci, diğer illerde bunun tam tersinin olduğunu ifade etti. Şekerci, balık satışlarının durgun olmasının maddi olarak kendilerini de etkilediğini söyledi. Şekerci, pazarda satılan balıkların fiyatlarını ise şöyle sıraladı: Çupra 15 TL, alabalık 6 TL, sazan 4-8 TL, levrek 12 TL.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri