Sebze fiyatları uçtu

Kararsız hava şartları nedeniyle sebze üretimindeki düşüş ve ihracatının artmasıyla sebze fiyatlarının artması, küresel ekonomik kriz ile alım gücü düşen vatandaşları zor durumda bırakıyor.

Pazar ve market raflarının fiyat artış rekoru kıran ürünü biberin kilosu 8 lirayı buldu. Perşembe Pazarında 5 ila 7 lira arasında değişen biber, marketlerde 8 liraya kadar değer buluyor. Bir diğer fiyat şampiyonu da fasulyenin kilosu pazarda 5 ila 6 lira arası değişiyor. 3 ila 3,5 lira olan patlıcan da biber ve fasulyeden sonra fiyatı en yüksek sebze olarak yerini alıyor. Geçmiş yıllara göre bu yıl en kötü kış sezonunu geçirdiklerini söyleyen Perşembe Pazarı Esnafı Mustafa Bedir, sebze fiyatlarındaki artış ile yaşanan küresel ekonomik krizin işlerini durma noktasına getirdiğini söyledi. Son bir ayda satışların yarıdan yarıya düştüğünü ifade eden Bedir, havaların ısınmasıyla ancak satışlarda artış görülebileceğini kaydetti. 20 yıldır sebzecilik yaptığını söyleyen bir başka esnaf Muhsin Aktuna da bu işi yaptığı ilk günden beri en kötü kış sezonunu geçirdiklerini belirtti. Ekonomik kriz ile vatandaşların cebinde para kalmadığını, parası olanın da harcamaya çekindiğini söyleyen Aktuna, “Hal böyle olunca satışlarımız iyice düştü. Eskiden 100 kilo ürün satıyorduysak, şimdi 10 kilo satmaya razıyız. O kadar düştü satışlarımız. Her gelen hafta, geçeni aratıyor. Tek umudumuz üretimin arttığı yaz mevsimi…” diye konuştu.

“Sebzede fiyatlar çok fazla arttı. Mecburen iki yerine bir alıyoruz” diyen Hatice Ceren, bütün insanların böyle davrandığını düşünüyor. Fiyatlar ne kadar artsa da sebze tüketmenin zorunluluk olduğunu ifade eden Ceren, “Biber 6-7 lira, fasulye, patlıcan, kabak 3 lira 5 lira olmuş. Bizde de o kadar çok para yok. Ne yapalım, zorunlu ihtiyaç olanları alacağız, gerisini de daha uygun bir zamana bırakacağız. İnşallah fiyatlar düşer de hem alan hem de satan memnun olur” diye konuştu.
UĞUR ELMAS

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri