Sebahat Tuncel: Kobani'ye Koridor Açılmasını Talep Ediyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sebahat Tuncel, Kobani'de IŞİD'e karşı koridor açılmasını talep ettiklerini söyledi. HDP'nin Kobani ile ilgili çağrısını şiddet çağrısı olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sebahat Tuncel, Kobani'de IŞİD'e karşı koridor açılmasını talep ettiklerini söyledi. HDP'nin Kobani ile ilgili çağrısını şiddet çağrısı olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen Tuncel, yapılan bazı açıklamaların sorunu daha da derinleştireceğini söyledi.

Tuncel, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın açıklaması yaptı. Son dönemde sokaklarda yaşanan olaylarda 35 insanın hayatını kaybetmesini 'katliam ' olarak niteleyen Tuncel, yaşanan olayların sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi. Tuncel, "Hükümet yetkilileri ile son iki yıldır Rojava, 2 aydır da Kobani konusunda sürekli diyalog halindeyiz. Görüşmelerde Kürtlerin Türkiye'nin düşmanı değil dostu olduğunu, IŞİD'in Türkiye'nin komşusu olursa asıl tehlikenin o olacağını ifade ettik. Ama şimdi hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalarda sanki HDP'nin Kobani direnişini sahiplenmeye yönelik çağrısını, ortaya çıkan bu şiddet dalgasının sahi HDP imiş gibi değerlendiriyor. Bunu çok reddediyoruz. Sanki iktidarda HDP var. İktidarda HDP varsa biz bu sorumluluğu kabul edelim. Salih Müslim ile görüşmeye aracılık edildi. Müslim'e bazı sözler verildi ama şimdi bunlar hiç olmamış gibi yetkililerin hiç bir sorumluluk almaması, sokakta özellikle bazı grupların silahlanarak, sokakta halka saldırmasını soruşturmadan araştırmadan yapılan bazı açıklamaların sorunu çözmek yerine daha da derinleştireceğinin altını çizmek istiyoruz." dedi.

Sokağa çıkmanın,demokratik tepki göstermenin en doğal hakları olduğunu ve bunu bu olaylar sırasında ilk kez yapmadıklarını belirten Tuncel, "Yıllardır bizler Galatasaray'da, Taksim'de meydanlarda iktidara karşı itirazlarımızı dile getirmek için, ya da dünyada yaşanan gelişmelere karşı itiraz etmek için miting toplantı, eylem, yürüyüş yaptık. Şimdi sanki ilk kez HDP bir çağrı yapıyor da ilk kez sokağa çıkıyormuş gibi bir yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. HDP'nin çağrısını hele hele şiddet çağrısı olarak değerlendirmek hiç doğru değil. HDP'nin çağrısına karşı eline silah alanlar aslında bu süreci provoke etmiştir. Şimdi bunu açığa çıkarmak,yargılamak hükümetin sorumluluğundadır." şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Tuncel, hükümetten tam olarak beklentilerinin ne olduğu yönündeki bir soruya, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğu'nun yeni tezkere önerisini talep etmediklerini, IŞİD'e karşı savaşan grupların desteklenmesini istediklerini söyledi. Tuncel, "IşŞİD özellikle Musul'da aldıkları ağır silahlarla saldırıyor. Bunun karşısında uluslararası güçlerden bir destek isteniyor. Türkiye bunu kendisi yapmıyorsa bile bu koridoru açabilir. Uluslararası güçlerin oraya yardım etmesi konusunda." dedi.

Savaşı değil barışı savunduklarını ancak Kobani'nin düşmesi durumunda IŞİD'in Türkiye'ye komşu olacağını belirten Tuncel, "Bunun karşısında bu koridorun açılmasını talep ediyoruz. Bu konuda bazı görüşmeler yapıldı, bazı sözler de verildiği ifade ediliyor ama bu sözler yerine getirilmiyor. Bu koridor en azından orada savaşta eşit koşulların sağlanması konusunda hem de insani yardım açısından." ifadelerini kullandı.

Gaziantep, Adana ve Bilgöl'de yaşanan olayların incelenmesi gerektiğini ve bu olayların şaibeli olduğunu söyleyen Tuncel, sosyal medyada IŞİD gibi bir örgütü savunacak hale gelmenin kadınları ürküttüğünü sözlerine ekledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri