Şeb-i Arus’a diplomatik akın

Şeb-i Arus Törenine bu yıl Başbakan Erdoğan, CHPli Baykal, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı, 9 bakan, 9 Avrupa ülkesinin kültür bakanları, 50ye yakın büyükelçi ve yüzlerce bürokrat katıldı
‘Ne olursan ol yine gel’ diyerek dünyaya, sevgi, barış ve hoşgörü çağrısı yapan Hz. Mevlana’nın 736. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri bu yıl yoğun katılıma sahne oldu. Törenleri bu yıl 42 bin 432 kişi izledi. 202 turizm şirketi ve seyahat acentesi Konya’ya program düzenledi
ERDOĞAN, BAYKAL VE BOSNA HERSEK CUMHURBAŞKANI BİR ARADA
Törenlerin başladığı 7 Aralık’tan itibaren Konya sürekli olarak ziyaretçi akınına uğradı. Çeşitli ülkelerin büyükelçileri bu süreçte Konya’yı ziyaret etti, yerel yöneticilerle görüş alışverişinde bulundu, akşamları da Mevlana törenlerine katıldı. Özellikle son gün yani Şeb-i Arus’ta Türkiye ve dünyanın gözü Konya’daydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra törenlere Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç’in katılması büyük memnuniyet oluşturdu. Şeb-i Arus’a, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı.
BAKANLAR KONYA’DA TOPLANDI
Törenlere Kabine’den Devlet Bakanları Egemen Bağış, Selma Aliye Kavaf ve Cevdet Yılmaz ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir katıldı.
9 AVRUPA ÜLKESİNİN KÜLTÜR BAKANI KONYA’DA TOPLANDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde düzenlenen ve 9 Avrupa ülkesinin kültür bakanı ve bakanlık temsilcisinin katıldığı Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları Toplantısı Konya'da yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sırbistan Kültür Bakanı Nebojsa Bradiç, Bulgaristan Kültür Politikaları Müdürü Dejana Danailova, Romanya Kültür Bakanı Danışmanı Mihai Ricci, Türkiye Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota, Makedonya Kültür Bakanı Yardımcısı Dragan Nedeljkovich, Yunanistan Kültürel Miras Bölümü Başkanı Stamatia Hadjinicolan, Moldova Dış İlişkiler Temsilcisi Eugen Caras, Karadağ Kültür Bakanı Danışmanı Milica Nikolic olmak üzere 9 ülkeden 15 yabancı konuk katıldı.
EGEMEN BAĞIŞ’IN DAVETLİSİ 27 ÜLKE BÜYÜKELÇİSİ
Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın daveti üzerine 27 Avrupa ülkesinin büyükelçileri de Konya’ya gelerek Şeb-i Arus gecesine katıldı. Törenlere Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan büyükelçileri ile Avrupa Birliği Delegasyonu törenlere katıldı.
VALİLİĞİN DAVETLİSİ OLARAK 12 ÜLKENİN BÜYÜKELÇİSİ GELDİ
Ayrıca Konya Valiliğinin davetine icabet eden 12 ülkenin büyükelçileri ile Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Drogoljub Ljepoja ve Afganistan Parlamentosu Halk Meclisi Din, Kültür, Eğitim ve Yüksek Öğrenim Komisyon Başkanı Üstad Muhammed Muhakkik de törenlere iştirak etti. Yine Valiliğin daveti ile Filistin, Belarus, Senegal, Kırgızistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Afganistan, Tacikistan, Bosna Hersek Büyükelçileri de törenlere katıldı.
ROMANCI AHMET ÜMİT VE ELİF ŞAFAK DA TÖRENLERE KATILDI
Bab-ı Esrar adlı romanıyla dikkatleri üstünde toplayan ünlü romancı Ahmet Ümit ve Aşk romanının yazarı Elif Şafak da Mevlana Törenleri’ne katılan isimler oldu.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2007 yılında başlattığı ve bu yıl 3.’sünü düzenlediği Uluslararası Fotoğraf  Yarışmasına da 20 ülkeden 217 sanatçı katıldı.
KATILMASI BEKLENEN ANCAK KATILMAYAN İSİMLER
Geçtiğimiz yıl Şeb-i Arus’a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yıl yurtdışında olması nedeniyle bu yıl törenlere katılamadı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da Şeb-i Arus Törenlerine katılması bekleniyordu. Ancak Ahmedinejad Danimarka’daki Küresel İklim Forumu’na katılmayı tercih etti. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da törenlere katılmayan isimler arasında yerini aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri