Geçtiğimiz Salı günü akşama doğru açtığım bilgisayarıma Mail geldi.
“Augustus Otel'de Sayın Vali Aydın Nezih Doğan Hz. Mevlânâ’nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri (Şeb-î Arûs) programlarını açıklayacak. Davetlisiniz” deniliyordu. Acilen birkaç saat kalan toplantının yolunu tuttum.
Demek bir asırdan fazla 120 yıllık dört katlı tüm Sille Taşı yapımlı binanın restoresini Meram Belediye Başkanı Sayın Serdar Kalaycı tamamlamış hizmete sunmuştu.
Çocukluğumuz bellekten geçiverdi. Önünde oyunlar oynadığımız binanın alt katı Hamdi Doyuran Lokantası idi. Otel olarak çalıştığını hatırlamıyorum. Kalabalık bir aile oturmakta idi. Demek ki daha önce yabancı bir isimle otel olarak çalışmış.
Güzel restore edilen ve otel şekline getirilen binanın teşrifi hakikaten olumlu ve güzeldi.
Toplantıya Sayın Vali dışında Konya’daki Üniversite Rektörleri, Öğr. Üyeleri ve bilhassa Uluslararası Mevlânâ Vakfı'ndan Mevlâna’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru Hanımefendi de yer almışlardı
Toplantının başlaması ile Sayın Vali’miz aldı sazı eline;
“Törenlere katılmak isteyenlerin elektronik bilet alabilmeleri için internet sitesi kurduk. Dünyanın birçok kentinden giriş yapıldı.
Bu site sayesinde yabancıların Konya hakkında bilgi sahibi de olmuş oldular. Dünya alanındaki en önemli organizasyon gerçekleştirdik.
Geçtiğimiz aylarda yaptığımız toplantılarda 120 bini aşkın taleple karşı karşıya kaldığımızı görmüştük. 120 bin talebin önemli bir bölümünün de son güne ait olmuş olması nedeniyle aslında idare edilmesi son derece güç organizasyonla karşı karşıyayız.
Bir yandan uluslararası alanda çok sayıda devlet adamının katılmak istediği bir organizasyonu yapıyoruz, bir yandan da çok sayıda yurttaşımızın, yabancı kişilerin gelip izlemek istediği organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Böyle büyük bir organizasyonun mümkün olduğu en yüksek başarıyla gerçekleştirilmesi konusunda güç birliği yapmaya gayret ediyoruz” dedi.
Devamla Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Av. Tahir Akyürek serdetti konuşmasını;
“Konya’nın Aralık ayında kültür ve sanat şehri haline geldiğini belirtmek isterim, sadece Aralık ayında Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 80 programı var. Diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 150 civarında etkinlik insanımızın ve insanlığın hizmetine sunulacak.
Bu etkinlikleri Türkiye ve dünya gündemine taşımamız gerektiğini düşünüyorum. Konya olarak 739. Vuslat yıl dönümü törenlerine hazırız. Mevlana Kültür Merkezi olarak güvenlik görevlileriyle, salon düzeniyle, ses ve ışık tertibatının yenilenmesiyle bir bütün olarak Konya olarak hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum"
Demek ki bu yılki hazırlıkta hayli çabalar var.
Söz sırası Üniversite rektörlerine gelmişti.
İlk sözü alan Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hakkı Gökbel de çalışmalara katıldıklarını belirterek;
“Dünyada sadece kendi üniversitelerinde bulunan Mevlana Araştırma Enstitüsü’nün Anabilim Dalının kurulmuş bulunmaktadır. Ayrıca yüksek lisans yapma konusunda gerekli izinler de alındı.
Anma törenleri sırasında üniversite olarak birkaç çalışmamız olacak. Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı yapılacak. Türkiye’de, hatta dünyada bu konu üzerine söz sahibi birçok araştırmacı farklı çalışma grupları başlığı altında bir araya getirerek, onların çalışmalarını hangi noktada olduğunu birbirleri arasındaki iletişimi sağlamayı hedefliyoruz”
KTO Karatay Üniversitesi adına konuşan Genel Sekreter Yrd. Sayın Orhan Aydın da;
“Karatay Üniversitesi’nin 3 yıldan beri tertiplemiş olduğu ‘Dünya Ressamları Buluşuyor’ etkinliği kapsamında Konya’nın ve Mevlana Hazretleri’nin resmedilmesini, sanatçı eliyle ön plana çıkarmış bulunuyoruz” açıklamasını yapmış oldu.
Mevlânâ’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru Hanımefendi de 739. Vuslat Yıldönümünün bütün dünyaya hayırlı olmasını temenni ederek, “Dünya’nın bu hayra bu duaya ihtiyacı var. İnşallah vesile olalım bu güzel törende. Bizler de Uluslararası Mevlana Vakfı olarak bu programda yer almaktan büyük şeref duyuyoruz.” dedi
Meram Belediye Başkanı Sayın Kalaycı da; Merkez ilçe belediyeler olarak Hz. Mevlana’nın sadece yurt içinde değil yurt dışında da tanıtımları noktasında kardeş belediye protokolü içerisinde yapmış olduğumuz anlaşmalar gereğince yurt dışındaki ülkelerde tanıtım faaliyetleri yapmaya, Mesnevi'yi, Mevlana’yı ve semayı anlatmaya gayret ediyoruz.ifadesinde bulundu
Son saz Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Müdürü Mustafa Çıpan da idi;
7-17 Aralık 2012 tarihleri arasında 21 sema töreni, 11 Mesnevi Sohbeti (Türkçe ve İngilizce), 34 sergi, 2 gülbang ve dua, 7 konferans, panel, çalıştay, 3 konser ve ödül töreni olmak üzeri 78 program gerçekleştirileceğini aktardı.
Söz sırası Basın sorularına geldi yer kalmadığı için sadece bendenizin söz ve isteği ile bitireyim.
“Sayın Valim. Konya’da ilk şeb-î Arûs 1947'de Merhum Prof. Nafiz Uzluk ile bir odada 1952'de Yanan Halk Sineması'nı dolduran binlerce kişi ile daha sonra salon ve spor salonlarında yapılırken bugün Kültür Merkezinde yapmakla başarılar sağlandı.
Bu başarılara şurada sıralanmış Üniversite Rektörlerini de görünce iftihar vesilesi oldu.
Bir de Sayın Akyürek’ten istek te bulunmak isterim.
Törenlere sadece hızlı tren yolcuları değil İstanbul, İzmir hatlarından gelecekler içinde İstasyon Gar’dan Anıt ve Vatan Caddesi yönlerinde sefer yapılmasının iyi olacağı kanaatindeyim. Teşekkür ederim” dedim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle