Saydam: Bu eğitim sistemi insan öğütüyor

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, “Bu sistem matbu diploma vermenin dışında başka hiçbir şey veremiyor. Zeki, zehir gibi çocuklarımızı öğütüp, niteliksiz hiçbir işe yaramayan insanlar haline getiriyor” dedi

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında 2023-2024 eğitim ve öğretim yılını değerlendirdi. Saydam, iktidarın eğitim politikalarına eleştirilerde bulunarak “Bir nesil bu iktidar döneminde şekillendi. Her meselede olduğu gibi eğitimde de ne hedef vardı, ne de planlama. İktidar rastgele akşam aklına geleni sabah icraata koydu. Yani bir nesli heba ettik. Netice ortada” ifadelerini kullandı GENÇLERİMİZ AVRUPAYA KAÇMA HAYALİ KURUYOR
Ülkede yaşanan ekonomik sorunlar neticesinde diploma sahibi gençlerin Avrupa’ya kaçma hayalleri kurduğunu dile getiren Saydam, “Aslında eğitim en önemli meselemiz. Çünkü eğitim geleceğimizi ilgilendiriyor. Ekonomiyi, tarımı, hayvancılığı, şehirleşmeyi veya diğer problemleri kısa zamanda çözebiliriz. Ancak eğitim uzun soluklu bir mesele. Bu iktidarla birlikte doğan çocuklar şu anda okudukları okullardan mezun oldular. Bir nesil bu iktidar döneminde şekillendi. Her meselede olduğu gibi eğitimde de ne hedef vardı, ne de planlama. İktidar rastgele akşam aklına geleni sabah icraata koydu. Yani bir nesli heba ettik. Netice ortada. Bu sistem matbu diploma vermenin dışında başka hiçbir şey veremiyor. Zeki, zehir gibi çocuklarımızı öğütüp, niteliksiz hiçbir işe yaramayan adamlar haline getiriyor. Başlangıçta 4+4+4 diye sanki kesintiliymiş algısı verilen 12 yıllık kesintisiz eğitim sistemi ile güya çocuklar, yeteneklerine göre yönlendirilecek ve ona göre eğitim verilecekti. Allah rızası için soruyorum? Bir tane öğrenci var mı yönlendirilen. Yeteneği değerlendirilen. Ben karşılaşmadım. 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemi çıktığı zaman ülke ayağa kalkmış, çeşitli protesto gösterileri yapılmıştı. Ama bu muhafazakar iktidar çok kurnaz çıktı. Öncekilerin yapmak isteyip de yapamadığını; 4+4+4 diyerek, 8 yılı 12 yıla çıkararak millete dayattılar. Bana göre zehri altın kase içinde sunarak istedikleri sonuca ulaştıkları kanaatindeyim. Süreçte her yere üniversite her ilçeye fakülte açtılar. Nerdeyse ilkokul olmayan köylere bile fakülte açacaklar. Milyonlarca mezun. Ülkenin ihtiyacı mı değil mi belli değil. Diploma dağıtıyorlar. Herhangi bir planlama yapılmadığı için milyonlarca gencimiz meslek olarak benimsediği, üzerine tahsil yaptığı alanlarla ilgili iş ararken, atama beklerken maalesef yetkililerimiz de dalga geçercesine “iş beğenmiyorlar” açıklaması yapıyorlar. Ve haliyle ülkemizin yetişmiş gençleri Avrupa, Amerika hayalleri kurmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
12 YILLIK EĞİTİM SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLMESİ GEREKİYOR
Ülkemizde uygulanan 4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilmesi gerektiğinin savunan Saydam konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesele tek boyutlu değil. Ülkenin geleceği açısından çok boyutlu bir mesele. Yetişmiş insan alanındaki açık, ihtiyacımız olan alanlarda insan yetişmemesi, umutsuzluk, nüfusun giderek yaşlanması, insanımızın bildiği alanda değil de bilmediği alanlarda çalışmak zorunda kalması haliyle o işle ilgili liyakatsizlik, buna bağlı olarak şiddet vakalarının ortaya çıkması vs. Bu manada ülkenin eğitimi en önemli mesele haline geliyor. Ülkeye doktor, hakim, avukat, öğretmen, mühendis lazım olduğu kadar; çoban, kaportacı, tamirci, boyacı, sıvacı, duvarcı, tornacı, dökümcü, kaynakçı da elzem ihtiyaçtır. Şu anda sanayi alanında usta, kalfa ve çırak noktasında çok ciddi sıkıntı yaşanıyor. Konya sanayimiz üretim noktasında iyi bir noktada. Belki daha da iyi bir noktaya gidecek. Ama kime sorsak aynı dertten muzdarip. İş var eleman bulamıyoruz. Bu başlı başına ciddi bir sorun. 4+4+4 eğitim sistemi bütün çocuklarımızı elimizden aldı. Aldı ama bu eğitim sisteminin ürettiği insan kaynağı maalesef sanayinin ihtiyacını görmüyor. Bu sebeple bu 12 yıllık sistemden vazgeçilmesi gerekiyor. Önceki sistem bile yani ilkokulun 5 yıl olduğu sonrasında okumak isteyenin okuduğu okumak istemeyenin bir işe girip meslek sahibi olduğu sistem bile bundan çok daha güzeldi, çok daha işlevseldi. Geriye dönmek bile büyük bir oranda ülkenin hayrına olacaktır. Acilen bu 4+4+4 diye sanki parçalıymış gibi gösterilen 12 yıllık kesintisiz eğitimden vazgeçilmelidir. Son dönem çıraklık eğitimine önem veriliyor ama burada da veliler, öğrenci, işveren açısından büyük engeller, zorluklar var. Haliyle orada da istenilen sonuçlar alınamıyor. Bu zorlukların kaldırılıp işin akışına bırakılması gerekiyor. İnançlı insanlarız. İnanmayanlar için de dinde zorlama yoktur. Ancak 12 yıllık eğitimle birlikte çocuklarımız için de din ve ahlak eğitiminin de büyük bir oranda sekteye uğradığı kanaatindeyim.”

GÜVENLİK SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ
Son yıllarda ülkede ciddi bir güvenlik sorunu olduğuna dikkat çeken Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bundan 30 yıl önce 40 yıl önce şehirler, sokaklar daha ıssızken, okullar daha uzakken ilkokula giden çocuklar yanında herhangi bir büyüğü olmaksızın okuluna rahatlıkla gidip gelebiliyorken; bugün evimizin penceresinden gördüğümüz okula çocuklarımızı gönderemiyoruz. Ülkenin geldiği noktayı bu bile özetler. Sokakların güvenli olmamasından kaynaklı olarak servisler ortaya çıkmıştır. Ülkedeki yakıt ve diğer giderler korkunç bir şekilde yükseldiğinden kaynaklı servis ücretleri de korkunç hale gelmiştir. Bugüne kadar idare eden veliler, bugünden sonra çocuklarını servisle göndermeleri mümkün gözükmemektedir. Buna bağlı olarak ya sokağın güvenliğini sağlayın. Herkes çocuğunu rahatlıkla göndersin Ya da bunu yapamıyorsanız (ki şu durumda yapamazsınız) zorunlu olan eğitimin servis ücretini kendiniz karşılayın. Servis ücretsiz olsun. İki – üç çocuğu servisle gitmek zorunda olan aileler var. Şu ekonomik ortamda nasıl karşılasın aileler? Sadece servisle de bitmiyor masraf. Kırtasiye masrafları var. Giyim, kıyafet, ayakkabı masrafları var. Günlük beslenme ile ilgili masrafları olacak. Örneğin bugün bir aile lise talebesi bir evladına kaç lira harçlık vermesi gerekir? Soruyorum sizlere. Kaç lira harçlık vermesi gerekir? 50 TL verse yeterli olur mu? Tost ne kadar? Tavuk döner ne kadar? Zor, çok zor. Rabbim yardımcımız olsun. Aslında tüm bu problemlerin tek bir çözümü vardı ama olmadı. Bu iktidarın gönderilmesiydi. İktidarın gönderilmesi hemen hemen birçok problemin çözümü için yeterli olurdu. Artık bir dahaki sefere.”
SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri