'Savunma sanayisinin merkez şehri Konya olacak'

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, "Konya sanayisi her geçen gün gelişiyor. Konya küresel bir sanayi merkezi haline geldi. Teknoloji geliştiren işletmeler dünyaya yön veriyor" dedi

Konya'da, Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) kapsamında savunma sanayi, otomotiv, tarım makineleri sektörlerinden yerli üreticiler ile ulusal tedarikçileri Bayır Diamond Otel'de gerçekleştirilen çalıştayla bir araya geldiler. Düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik katıldı. Konuşmasında Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulunun (SANTEK) önemine değinen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Bakanlığımız tarafından bilim, teknoloji, AR-GE ve inovasyon, ekosisteminin sürdürülebilmesi adına bilim ve sanayiyi bir araya getiren iş birliği mekanizmaları geçmiş dönemde olduğu gibi bugünde etkin bir şekilde yürütülmekte ve yenileri de teşvik edilmektedir. Bu bağlamda illerimizin sanayisine ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlemek, sorunları tartışmak, çözüm üretmek amacıyla Bakanlığımız her şey teşkilatlarını oluşturan 81 il Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerimizin merkezinde yer aldığı yılda iki defa gerçekleştirilecek Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) oluşturulmuştur" ifadelerini kullandı.

“KONYA SANAYASİ DİNAMİK BİR ALTYAPIYA SAHİP”

Konya sanayisinin hızla büyüdüğünü ve sahip olduğu dinamik altyapı ile küresel bir ticaret merkezi haline geldiğini ifade eden Büyükdede, daha sonra şunları kaydetti: “Ocak 2022 itibariyle AR-GE ve yenilik ekosistemimizde bugün 92 teknopark bin 254 ARGE ve
38 tasarım merkezi sayısına ulaşmış olduk. Bu sayıların önümüzdeki dönemde katlanarak büyümesini bekliyoruz. Konya Sanayi sektörü hızla gelişen ve dinamik imalat sanayi yapısıyla ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttırabilmektedir. Sanayisi belli ürünlere dayalı olmayan makine sanayinden kimyaya tekstilden otomatik tedarik sanayinin elektrik elektronikten gıdaya ambalajdan kağıt sanayine kadar oldukça geniş bir sektörel alanda üretim imkanı ve kabiliyetine sahip olan Konya'mız Tarihi yılın ambarı kimliğinin yanında sanayi şehri kimliği eklenmiş ve 160 fazla ülkeye ihracat yaparak küresel bir ticaret merkezi haline gelmiştir. İşletmeler halinde otomatik tedarik sanayinde üretime başlayan Konya'mız bugün dünya standartlarında önemli bir otomotiv aksam üretim merkezlerinden biri haline gelecektir. Ve bakanlık olarak düşüncemizde otomotiv sektöründe Bursa gibi, Ankara gibi, İstanbul, Kocaeli gibi onun yanında otomotivde de çok etkin bir merkez haline gelebilmesini sağlamayı çok arzu ediyoruz. Ayrıca güvenli jeopolitik konumlu ve önemli bir savunma sanayi yatırım alanı olan yenilenecek enerji kaynaklarıyla güçlü bir enerji altyapısına sahip.”

“KONYA SAVUNMA SANAYİNDE ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP”

Konya’nın bulunduğu konum ve sanayi potasiyeli ile savunma sanayinde büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Büyükdede, “ Konya Savunma Sanayimizde çok özel bir öneme de sahip. Bütün askeri testlerin yapıldığı, uçuş eğitimlerinin yapıldığı, NATO'nun şehit günlerinin yapıldığı, bugün dünyadaki birçok ülkenin de eğitimlerini aldığı çok önemli bir havaalanına sahip. Çok önemli bir test ve bombalama tekniklerinin de uygulanan o uygulanabilir olduğu bir merkez halindedir. Bu çok önemli bir savunma sanayi için önemli bir görevdir. Ve bugün kurduğumuz endüstri bölgemizde de orayı da geliştirmeye gayret ediyoruz. Çok daha alanlarını büyütebiliriz ve Savunma sanayi yatırımlarının Konya'ya getirilmesi konusunda da ciddi bir çalışmanın içindeyiz. Ve kurucusu olmaktan da iftihar ettim. Saha İstanbul kümelenmesi. Bugün sadece İstanbul çerçeveli olmaktan çıktık. Kurulurken de sadece İstanbul'u dikkate almıştık. Ama bugün geldiği noktada Gaziantep'inden Samsun'dan Türkiye'nin her noktasında İzmir'inden en doğal ucunuza kadar savunma sanayinde yapılması gereken altyapıların ve ürünlerin Türkiye alanına yayılmasını çok arzu ediyoruz. Bunun için de Saha İstanbul ve beraberinde sana EXPO önemli bir görev görmektedir. sana İstanbul'da diğer fuar ayrılan tarafa biraz biri ana firmalarının dünyaya ticareti, diğeri ise malların ihtiyaç duyduğu ekipman, donanım, makina, teçhizat ve ürününün bu şehirlerimizde üretilmesini özellikle de Konya'da üretilmesini sağlamayı çok arzu ediyoruz" dedi.

“KONYA, SANAYİDE NİTELİKSEL BİR DÖNÜŞÜMÜNÜN EŞİĞİNDE”

Programda konuşma gerçekleştiren Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü ise şunları kaydetti: “Konya’mız;11 organize sanayi bölgesi, 70’in üzerinde sanayi sitesi, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Endüstri Bölgesi, nitelikli sanayi üretim alt yapısı, üretken insan kaynağı ile, Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline geldi. Konyalı sanayicilerimiz, hammadde, lojistik, enerji başta olmak üzere hemen her alanda artan maliyetlere, pandeminin tüm zorluklarına rağmen yatırım, üretim ve ihracat dedi.Aynı vizyonla da yoluna devam ediyor. Ülkemizin ihracatta rekor kırdığı bir dönemde, Konya olarak biz de tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. 2021 yılını,2 milyar 987 milyon dolar ihracat ile kapattık.3 milyar doları aşmamıza ramak kaldı. Hemen her sektörde, dünya markası haline gelen markalarımız var. Bugün yapılacak çalıştaylarda da ele alınacak olan; tarım makineleri sektörümüz, otomotiv endüstrimiz ve savunma sanayi ve havacılık sanayimizde bizim için ayrıca önemli. Bu üç sektör bizim hem üretimimizde hem de ihracatımızda kaldıraç görevi görüyor. Geçtiğimiz yıl, makine ve aksamları sektöründe 641 milyon dolar ihracat yaptık. Makine sektöründe Türkiye’nin 5. büyük ihracatçısıyız.

( İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Konya) Tarım makineleri sektöründe de 161 milyon dolar ihracat ile, Türkiye’nin 2. ihracatçı şehriyiz. (Ankara, Konya) Otomotiv endüstrisinde de 596 milyon dolar ihracat ile yine Türkiye’nin 8. büyük ihracatçı şehriyiz. (Kocaeli, Bursa, İstanbul, Sakarya, Ankara, İzmir, Manisa, Konya) Savunma ve havacılık sanayi sektöründe de, 260 milyon 882 bin dolar ile, sektörde en fazla ihracat gerçekleştiren 4. İl konumundayız.(İstanbul, Ankara, Eskişehir, Konya) İnşallah tüm bu sıralamalarda, şehrimizi hep beraber daha üst sıralara çıkaracağız. Konya’mız, sanayide niteliksel bir dönüşümünün eşiğinde. Hamdolsun bugün, Konya sanayimizde üretilen ürünlerde, düşük ve orta-düşük teknolojiden, orta-yüksek teknolojiye evrilme olduğunu görüyoruz. Düşük teknolojinin üretimimizdeki payı yüzde 19,87, orta-düşük teknolojinin payı yüzde 32,33 iken, orta-yüksek teknolojinin payı ise yüzde 46,64 düzeyine ulaştı.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri