Savunma Müsteşarı Bayar: Çinli Firma İle Füze İhalesi 1 Yıla Kadar Sürebilir

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Çinli firma ile uzun menzilli füze savunma sistemi ihale süresi hakkında 6 ay ile 1 yıla kadar sürebileceğini söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Çinli firma ile uzun menzilli füze savunma sistemi ihale süresi hakkında 6 ay ile 1 yıla kadar sürebileceğini söyledi. Bayar, “Acil amacımız 6 ay civarında kontrat görüşmelerinde makul bir seviyeye gelmek ve programın Çinli firma ile yürütülmesinin mümkün olup olmadığını anlamak.” dedi.

Türkiye’nin ilk defa ev sahipliğini yaptığı, ‘NATO Endüstri Forumu 2013’ Taksim'deki Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirildi. Programa, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, ve NATO Transformasyon Yüksek Komutanı General Jean-Paul Palomeros katıldı.

Açılış konuşmalarını ardından üçlü basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Bayar, “Türkiye, en zorlu sınır güvenliği çevresinden birisine sahip. Belki de bölgedeki en zorlusu. Çünkü korumamız gereken çok farklı sınırlar ve uğraşmamız gereken istikrarsız komşular var. Sınırımızın kendi tarafını koruyoruz fakat öte taraf tamamen korumasız durumda. Bu yüzden aslında bu Türkiye için çok zor bir durum. Öncelikler zamanla değişir. Geçen yıldan beri terör sorunları için büyük bir çaba sarf ettik. Şimdi Suriye sınırımızla ciddi bir sıkıntımız var. Bu yüzden bu çok kapsamlı bir görüş gerektiriyor. İçişleri bakanlığı tarafından yürütülen ve İçişleri Bakanlığıyla Savuma bakanlığının ortak sorumluluğunda bir sınır güvenliği programımız var. Gelecekteki ihtiyaçlar açısından sınır güvenliği sıkıntılarımızla ilgili daha teknolojik ve çözüm geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çin ile sözleşme görüşmelerine ve ABD'li şirketlerin de teklif verdiğine yönelik bir soru üzerine, Bayar, “Nerede olduğumuzla ilgili olarak kontrat görüşmelerine başladık. Tipik olarak bu 6 aydan 1 yıla kadar sürer. Fakat bunun gibi karışık bir programda net tarihler vermeye çekiniyorum. Ancak örnek vermemiz gerekirse geçmişteki programlardan daha uzun ya da biraz kısa sürenler olmuştu. Acil amacımız 6 ay civarında kontrat görüşmelerinde makul bir seviyeye gelmek ve programın Çinli firma ile yürütülmesinin mümkün olup olmadığını anlamak. Uluslararası bir ihale. Bu ihalede 4 katılımcı vardı. Herkesin bildiği gibi uzun bir süreçti. Tüm opsiyonları yoğun ve derinlemesine analiz ettik ve son değerlendirme doğrultusunda karar vericilerimiz bize Stemeac Şirketiyle kontrat görüşmelerini başlatmak üzere yetki verdi. Bu tabii ki tekliflerin derecelendirilmesi. Satın alma sürecimiz öyle bir şekildeki biz ilk şirketle kontratı imzalama niyetiyle başlıyoruz fakat elbette tahmin edemediğimiz zorluklar varsa ve mümkün değilse derecelendirmede aşağıya doğru gideriz.” şeklinde konuştu.

Bayar, sözlerini şöyle sürdürdü: “NATO ortaklarımızın hassasiyeti anlamında tabii ki onları hesaba katıyoruz. NATO’nun bir ortağıyız. Bu kabiliyet, ulusal bir kabiliyet olacak olmasına rağmen, ayrıca NATO kabiliyetine de katkıda bulunacak. Bu yüzden onları da, hesaba katmamız gerekiyor; NATO müttefiklerimizden gelecek yorumlar ve katkıları. Dolayısıyla bu dengeli bir çalışma olacak fakat Türkiye’nin kendi satın alam kuralları ve düzenlemelerine göre yürütülecek.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri