Savcı Tieger: Karadziç Soykırım Kampanyasının İtici Gücüydü

Savaş suçu savcıları, Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç’in (69) Bosna’daki Sırp olmayan unsurların soykırıma uğratılması kampanyasında ‘itici güç’ olduğunu iddia etti. Savcılar, 1993-95 yıllarında 100 bin kişinin öldüğü...

Savaş suçu savcıları, Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç’in (69) Bosna’daki Sırp olmayan unsurların soykırıma uğratılması kampanyasında ‘itici güç’ olduğunu iddia etti. Savcılar, 1993-95 yıllarında 100 bin kişinin öldüğü savaşta en önemli siyasi rollerden birini oynayan Karadziç için en ağır ceza olan müebbet hapsi istedi.

Lahey'deki BM Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahekemesi'nde son savunmasını yapan Karadziç ise iddiaları reddetti ve ölümlerden sorumlu olmadığını söyledi. Mahkemeye sunulan savunma metninde ise Karadziç’in Bosna Sırp Cumhuriyeti liderliğinden ‘yaşananlardan sorumlu tutulmayacağı’ sözü üzerine 1996’da istifa ettiğini belirtti. Bosnalı Sırp lider, bu sözün kendisine Amerikalı özel temsilci Richard Holbrooke tarafından verildiğini söyledi. 2010’da vefat etmeden önce Holbrooke bu iddiayı reddetmişti.

Dört yıl süren mahkemenin ardından son iddialarını ortaya koyan Savcı Alan Tieger, “Yüzlerce tanığın ifadesi, 800 bin sayfalık ifadeler ve 10 bin delilin ardından etnik temizlik ortaya kondu. Ve Karadziç bunun itici gücüydü.” dedi.

Karadziç’in kendini sürekli basit bir bürokrat olarak tanıtmaya çalıştığını ifade eden savcı, “Kendisi, eşinin davranışları bile kontrol edemediğini söyleyerek mağduru oynamaya çalışıyor. Ancak Karadziç, Mladiç ve bazı milletvekilleri bütün stratejik amaçları iyi biliyordu. Bosnalı Sırp kuvvetleri sistematik olarak camileri yıkıyordu. Bosna'daki Müslüman topluluğu yok etmeye çalışıyordu.” şeklinde konuştu. Tieger, Sırbistan'dan paramiliter kuvvetlerin Bosnalı Sırp liderlerin davetiyle geldiğini vurguladı.

Karadziç 8 bin Müslüman erkeğin katledildiği Srebrenitsa soykırımı ve başkent Saraybosna’nın 43 ay süren kuşatmasında 5 bin sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri