Savaştan Kaçan Suriyeliler Naylon Barakalarda Soğuğa Yakalandı

Türkiye genelinde sayıları 2 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar havaların soğumasıyla birlikte çetin bir hayatta kalma mücadelesi içine girdi. Ankara Ulus’ta İsmetpaşa Mahallesi'nde sığındıkları boş gecekondular kentsel dönüşüm...

Türkiye genelinde sayıları 2 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar havaların soğumasıyla birlikte çetin bir hayatta kalma mücadelesi içine girdi. Ankara Ulus’ta İsmetpaşa Mahallesi'nde sığındıkları boş gecekondular kentsel dönüşüm kapsamında yıkılınca Suriyeliler naylon barakalarda yaşamaya başladı. Kurulan naylon mekanlarda hayatta kalmaya çalışan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sığınmacılar başta devlet olmak üzere hayırseverlerden yardım bekliyor. İnşaat atıkları ve naylonlarla yaptıkları barakalara sığınanların en çok istediği şey ise bir soba. Hayatta kalmak için gündüzleri şehir merkezinde dilenen Suriyeliler, soğuktan donmamak için gecekondulardan topladıkları tahta parçalarını teneke içinde yakıp ısınıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan yaklaşık 1 milyon 600 bin Suriyeliden bir kısmı çadır kentlerde hayatını sürdürürken, bir kısmı da Türkiye’nin dört bir yanına dağıldı. Ankara’da hayata tutunmaya çalışan Suriyeliler, açlık, soğuk ve hastalıklarla mücadele ediyor. Hacı Bayram İsmetpaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan gecekondulara sığınan Suriyeliler, bu gecekondular Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılınca, inşaat atığı odunlardan çardak yaparak battaniye ve naylonlarla kendilerine yeni sığınaklar oluşturdu. Geceleri hava sıcaklığının eksi değerlere düşmeye başladığı Başkent’te Suriyelileri en çok korkutan şey ise soğuk hava. Suriyeliler, sobanın yanı sıra kalın giysi, battaniye ve yiyecek yardımı bekliyor.

İsmetpaşa Mahallesi’nde belediyenin yıktığı gecekondu molozlarının üzerinde yirmiye yakın ‘naylonkondu’ bulunuyor. Yıkılmayan, ancak pencereleri, kapıları, elektrikleri olmayan başka yıkık dökük evlerde de yaşama tutunmaya çalışan sığınmacılar bulunuyor. Boş tenekelerin içerisinde ateş yakarak ısınmaya çalışan Suriyeliler, en çok çocuklarının hastalanmasından korkuyor. Baraka içerisinde, sokaklardan topladıkları odun, kömür, bez parçası gibi nesneleri yakan Suriyelileri bekleyen bir diğer tehlike ise bu tenekelerden sızması muhtemel gazlar. Çocuklarının zehirlenme tehlikesine karşı, Suriyeliler gecenin belli saatlerinden sonra ateş yakmadıklarını, battaniyelere sarınarak ısınmaya çalıştıklarını belirtiyor.

'ALLAH RIZASI İÇİN SOBA VE GİYSİ İSTİYORUZ'

Halep’ten geldiğini anlatan Ahmed İbrahim (24) sığındıkları gecekondular yıkılınca, yıkıntıların üstüne naylondan baraka yapan Suriyelilerden biri. Havaların soğuması, hatta yer yer kar yağışıyla birlikte yaşam koşullarının iyice zorlaştığını kaydeden İbrahim, "Allah rızası için, bu ülkenin büyüklerinden, zenginlerinden soba istiyoruz. Kışlık giyecek istiyoruz. Çocuklarımız hastalanıyor, kadınlarımız sütten kesiliyor." şeklinde konuşuyor.

Gündüzleri insanların sokaklarda dilenmek zorunda kaldıklarını anlatan Ahmed İbrahim, ülkesindeki savaş sona erdiğinde Halep’e dönme hayalleri kurduğunu anlatıyor: "Eğer bir gün ülkemizdeki savaş biterse, yukarıdan üzerimize bomba yağmazsa ailemle birlikte geri döneceğim. Biz hayatta kalmak için bu ülkeye sığındık. Bazen hırsız, bazen eşkıya muamelesi görüyoruz. Sığındığımız yıkıntılar da yıkılınca naylon barakalara mecbur kaldık." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri