Savaşın Çocuklarına Yaşadıkları Dramı Unutturmaya Çalışıyorlar(özel)

İç savaşta annesini yada babasını ve ya her ikisini kaybetmiş Suriyeli çocuklara, yine savaş mağdurları öğretmenleri yaşadıklarını unutturmaya çalışıyor.

İç savaşta annesini yada babasını ve ya her ikisini kaybetmiş Suriyeli çocuklara, yine savaş mağdurları öğretmenleri yaşadıklarını unutturmaya çalışıyor. Lübnan'ın Akkar ilinde toplanan 600 çocuk hem okuluna devam ediyor hem de yapılan sosyal faaliyetlerle savaşın acı yüzünü unutmaya çalışıyor.
Suriye'deki savaşta on binlerce çocuk ya hayatını kaybetti yada yetim kaldı. Bomba sesleri ve yaşanan dram en fazla geriye kalan çocukları etkiliyor. Lübnan'ın Akkar ilinde bir okulda 600 Suriyeli çocuk eğitim görüyor. Okul tadilatta olduğu için bu günlerde öğretmenler, çocukların psikolojik durumlarının iyileşmesi için çeşitli aktiviteler yaptırıyor.
Ormanlık alanda çocuklar hep birlikte oyun oynuyorlar. Bazı çocukların yalnız gezmesi, oynaması ve ağaca yaslanıp düşünmesi gözlerden kaçmıyor. Çoğu iç savaşın ne anlama geldiğini bile bilmeden başka bir ülkede annesiz, babasız tanımadığı insanlarla yaşamak zorunda.

Öğretmen Esma Yusuf, kendisi de ülkesindeki savaştan kaçarak Lübnan'a sığınmış, aynı acıyı yaşayan çocuklara eğitim veriyor. Savaşı yaşayan çocukların psikolojik sıkıntı çektiğini anlatan Yusuf, "Buraya geldikleri zaman hep korkuyorlardı. Bu tür aktiviteler çocuklar için çok iyi geliyor, en önemlisi bir araya geliyorlar. Sadece evden okula, okuldan eve gidip geliyorlardı. Böylece hayata daha çabuk alışıyorlar ve yaşadıklarını unutuyorlar." diye konuştu.

Okul Müdürü Abdurrahman Ahmed, aynı zamanda çocuklar için sosyal faaliyetler düzenliyor. Çocuklara daha çok manevi aktivite ve program yaptırdıklarını ifade eden Ahmed, "Bu çocuklar savaş görmüşler, kan görmüşler, kurşun sesi, silah sesi duymuşlar, ölüm görmüşler. Onun için bu çocuklar okula çok fazla odaklanamıyor." şeklinde durumu özetliyor. Ahmed, manevi destek vererek çocukların yaşadığı dramı unutturmaya çalıştıklarını ifade eden Ahmed, ağaç dikme, deniz, ormanlık alanlarda oyun oynama gibi sosyal faaliyetlerle çocukları bir an önce normal hayata döndürmeye çalıştıklarını söyledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri