Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi Çanakkale’de Başladı

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi” başladı. Kongre iki gün sürecek.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür...

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi” başladı. Kongre iki gün sürecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’ndeki kongrenin açılış törenine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Çınar, kongrenin Çanakkale Savaşları’nın 100. yılının ilk etkinliği olduğunu hatırlatarak, 1. Dünya Savaşı’nın bıraktığı mirasın Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi. Çınar, “Barış için savaş, iyi bir vesiledir. Çanakkale Savaşları'yla ilgili bir barış teması hep işlenir. Çanakkale cephesi için söylüyorum, yapılan savaş, kirli ve ahlâksız bir savaştı. Tamamen sömürüye ve zulme yönelik bir savaştı ancak bu savaş içerisinde askerlerimizin yaşamış olduğu bu bireysel davranış şekilleri vadideki bir zambak gibi, denizin derinliklerinde az bulunan bir inci gibi insanların ders alabileceği kıymetli göstergelerdi. Bu askerler birbirlerine bu iyiliği yaparken, yaralarını sararken samimiydiler. Gerçekten o insani duygularla hareket ediyorlardı. Burada ben şunu görüyorum, insanın gözünde bir evrensel insani değer var. Burada bu ortaya çıkıyor. Düşman safta olmasına, birbirlerini boğazlamalarına rağmen bir fırsatını yakaladığında insanın içinde olan o değer ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.

İngiltere Hull Üniversitesi’nden Prof. Jenny Macleod ise konuşmasına, Atatürk’ün Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektuptan kesitler okuyarak başladı. Macleod, “Avustralyalılar için kendi milli kimliğini oluşturabilmesi açısından Çanakkale ve Anzak Günü'nde düzenlenen anma törenlerinin ne kadar önemli olduğu ve bu savaşla beraber İngilizlik hissiyatının da azaldığı iyi bilinmektedir. İşin az bilinen kısmı ise Türkiye devletinin oluşumunda ve Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilerin gelişmesinde anma kavramı ve etkinliklerinin rolüdür.” dedi.

Ardından kongreye geçildi. İki gün boyunca Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden gelen çok sayıda tarihçi, 1. Dünya Savaşları ve Çanakkale cephesi hakkında bildiriler sunacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri