Savaş ihtimali altın fiyatlarını da etkiledi

Altın fiyatları sürekli yükselmeye devam ediyor. Ortadoğudaki belirsizlik, küresel ekonomik kriz ve Euro bölgesindeki kırılgan ekonomik yapı, altının yükselişine neden olarak gösteriliyor

120-130 TL SEVİYESİNE ÇIKABİLİR

Euro bölgesindeki ekonomik kriz sona ermeden altın fiyatlarının normal seyrine dönmeyeceğini bilirten Sarraflar Çarşısı esnaflarından Ömer Demirkan, “Son yaşanan ekonomik kriz dolara karşı bir güvensizlik ortamı oluşturdu. Bu nedenle dövize güvenemeyen ülkelerin Merkez Bankaları sürekli altın alımı yapıyor. Türkiye Merkez Bankası da dünyada en çok altın alımı yapan Merkez Bankalarından birisi. Onlar altın alımı yaptıkça altının değeri artıyor. 6-7 yıldır devam eden bir yükseliş trendi var. 2011 yılı sonunda bir nebze düşüş yaşansa da bu sürekli olmadı. Euro bölgesindeki ekonomik kriz sona ermeden altın fiyatları normal seyrine dönmeyecektir. Hatta Ortadoğudaki gerilim devam eder veya sıcak savaşa dönüşürse 120-130 TL seviyesine çıkabilir” dedi.

DÜĞÜNLERDE BİLE ALTIN TAKILMIYOR

Görüşlerine başvurduğumuz bir başka çarşı esnafı Onur Gönüllü ise, “Altının yükselişi bu günlerde biraz yavaşlasa da devam ediyor. Suriye ile Türkiye arasında çıkması muhtemel bir savaşın söylentisi bile fiyatların çıkmasına neden oldu. Tabi altın fiyatları sadece Türkiye'ye bağlı değil. Dolar ile altın fiyatları arasında ters orantı vardır. Ortadoğudaki istikrarsızlık, küresel kriz doların sürekli değer kaybetmesine neden oluyor. Savaşlar, krizler bitmediği sürece altın fiyatları düşmez” diye konuştu.

Altının artık daha çok devletlerin yatırım aracı olduğunu söleyen Gönüllü, “Altın fiyatlarının yüksek olması, ihtiyaçların artması ve insanlardaki tüketim tutkusu nedeniyle kimse altını yatırım veya tasarruf aracı olarak görmüyor. Kaldı ki insanlar artık tasarruf yapmıyor. Düğünlerde bile altın takılmıyor. Artık sahte altınlar var. Piyasaya sürekli 8 ayar altın sürülüyor. Bu durum da gösteriyor ki toplum altın ile ilgili eski alışkanlıklarını yavaş yavaş terkediyor. 10 gündür siftah yapamadan dükkan kapatıyoruz. Dünyada bireysel altın alımı düşmesine rağmen fiyatlar sürekli yükseliyor. Bu da ülkelerin ekonomik politikalarıyla ilgili bir durum. Merkez bankaları için altın her zaman güvenli bir liman olmuştur” dedi.

merhabahaber.com YUNUS ALTINBEYAZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri