Şark odalarının vazgeçilmezi oldu

Geleneksel Türk evlerinin vazgeçilmezlerinden biri olan sedir ve yer minderleri, asırlardır varlığını korumaya devam ediyor. Sedirler ve yer minderleri özellikle şark odaların döşenirken tercih ediliyor

Daha klasik mobilya severler tarafından tercih edilen sedir modelleri evlerde, turist mekânlarda kullanılmaya devam ediyor. Eski Garaj civarında bulunan Yorgancılar Çarşısı içerisinde 50 yıldır esnaflık yapan Şevket Telli, vatandaşların zaman içerisinde yer minderi ve sedire olan ilgisini azaldığını ancak son zamanlarda ilginin yeniden artmaya başladığını ifade etti.

ESKİYE RAĞBET ARTTI

50 yıldır yorgancılık ve yer minderi üretimiyle uğraşan Şevki Telli, şunları söyledi: “Konya’nın yıllardan beri bir geleneği olan yer minderi ve sedirler insanlar tarafından artık daha çok tercih edilmeye başlandı. Mobilyalara gelen zammın ardından insanlar yer minderine ve sedirlere yöneldi. Şu anda işlerimiz çok iyi müşterilerimiz gelmeye devam ediyor yeni evlenecek çiftlerin en azından bir odalarını yer minderi tarzında döşetme fikirleri oldukça ağır basıyor. Fiyatların makul olması ve sağlık açısından son derece iyi olması insanlarımızı yeniden yer minderine dönüş yapmasının en büyük nedenlerinden birisi oldu.”

BİRÇOK ŞEHİRE ŞATIŞIMIZ VAR

Birçok kişi tarafından yer minderlerinin ve sedirlerin beğenildiğini ifade eden Telli, “Sadece Konya üzerinde değil İstanbul, Trabzon, Antalya, Adana civarlarında çok sayıda iş yapıyoruz. Özellikle turizm bölgelerinde sedir minderleri oldukça rağbet görüyor şu anda yaklaşık olarak 20 farklı ile yer minderi ve sedir gönderiyoruz. Sedirlerin bu kadar tercih edilmesi ise müşterilerimizin isteklerine göre şekillenen klasik sedir modelleri, desenlerindeki işlemeli motiflerin dışında kalabalık ailelerin ve rahat oturum imkânı vermesi de tercih edilmesi sebepleri arasında yer alıyor” dedi.

FİYATLAR 20 TL’DEN BAŞLIYOR

Fiyatların kaliteye göre değiştiğini söyleyen Yılmaz, şunları ifade etti: “Sabit bir fiyat verecek olursak metresinin 30 TL’den başladığını söyleyebilirim ancak her üründe olduğu gibi bizim ürünlerimizde de fiyatlarımız farklılık göstermektedir. Yer süngerlerinde kalitenin ve yoğunluğun 14 desiden başlayıp 32 desiye kadar devem eder. Bu yoğunluk ve kalınlığa göre fiyatlar değişmektedir. Bu yoğunluklara göre fiyatlar değişlik göstermektedir. Örnek olarak 2+1 bir evi aşağı yukarı 10-15 bin TL ile arasında tamamlanabilir. Yer sedirleri kullanışlı olması ve daha çok ve daha rahat misafir ağırlama olanağından dolayı tercih ediliyor.” .

İSTEĞE GÖRE MODELLER ÜRETİLİYOR

Vatandaşların sedir ve yer minderi seçimi yaparken çok zorlandığını kaydeden Telli, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sedir alırken en doğru yöntem, mobilyanın koyulacağı yere göre özel olarak ölçülerinin alınmasıdır. Bazı sedirlerin renk, model, tasarım ve minder yapısı gibi özellikleri göz önünde bulundurulması gereken özellikleri anlatıyoruz. Biz daha çok yün ve pamuktan yapmayı tercih ediyoruz. Ancak vatandaşlarımızın tercihleri yumuşak olması ve terletmemesi gibi sebeplerden değişiklik gösterebiliyor, bu işi 50 yıldır yapan bir olarak söyleyebilirimki pamuk daha sağlıklı ve daha kullanışlı vatandaşlarımız bunun bilincinde olmalı. Vatandaşlarımız hangi modeli ve hangi deseni beğenirse ve evin ölçülerine göre isteklerini yerine getirmeye çalışıyoruz.”

YURTDIŞINDA ÇOK BEĞENİLİYOR

Yıllar önce mesleğini icra etmek için Hollanda’da bulunduğunu ifade eden Telli, “Tekstil üzerine çalışmak için Hollanda’ya gitmiştim orada bulunduğum eve yer sedirleri ve yer minderleri yapmıştım. Yabancı arkadaşlarımın çok ilgisini çekmişti, özelliklere motiflere çok ilgi gösterdiler. Hollanda’da bulunan gurbetçi vatandaşlarımıza ve yabancı arkadaşlarımın evlerinde yer minderi ve yer sedirleri yapmıştım. Osmanlı döneminin öncesine dayanan ve günümüze kadar süren motifler ve el işçiliği çok beğeniliyor artık insanlarımızda bu doğallığı aramaya başladı” diye konuştu

SAİT ÇELİK

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri