Sarıkamış şehitlerini asla unutmamalıyız

Emekli Astsubay Bahri Kılınçel, “Sarıkamış, ihtirasların, yanlış hesapların yüzünden binlerce Mehmetçiğin karlara gömüldüğü beyaz bir ölümdür" dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde, Şahadetlerinin 100. Yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma” konulu konferans düzenlendi. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda yapılan anma toplantısında, 1. Dünya Savaşı’nda 22 Ocak 1914’de açılan ve Ruslara karşı savaşılan Sarıkamış’ta, Osmanlı askerlerinin başarısızlığı ile neticelenen ve tarihe “Sarıkamış Felâketi” olarak geçen askeri harekâtı enine boyuna ele alarak anlatan Bahri Kılınçel, “Sarıkamış; ihtirasların, yanlış hesapların yüzünden binlerce Mehmetçiğin karlara gömüldüğünün hazin bir öyküsüdür. Sarıkamış; insanların kabri Allahuekber Dağları olduğu bir kahramanlık destanıdır aynı zamanda. Tarihin bu acı sayfasını asla unutmamalıyız. Şehitlerimize her zaman dualarımızı eksik etmemeli ve onları devamlı anmalıyız. Maksadımız tarihi yargılamak değil. Ama tarihimizi ve şehitlerimizi asla unutmamalıyız. Çünkü Sarıkamış; dedelerimizin bize ne bedeller uğruna bu vatanı bıraktığının da öyküsüdür. Sarıkamış aynı zamanda beyaz bir ölümdür. Sarıkamış gerçeklerle yüzleşmenin adıdır” diye konuştu

ENVER PAŞA VATANSEVERDİ

Sarıkamış Harekâtının başında bulunan kumandan Enver Paşa’nın dindar, vatansever, milliyetçi bir Osmanlı paşası olduğunu söyleyen Kılınçel, “Ancak romantiktir ve maceracıdır. Orduyu ve savaş meydanlarını tanımadan bölük, tabur, alay ve tümen komutanlığı yapmadan ve hızla 36 günde yarbaylıktan generalliğe yükselmesinin hatalarından birisidir Sarıkamış” ifadelerine yer vererek Sarıkamış öncesinde; 250 bin şehidin verildiği Balkanlar’ın kaybedildiğine dikkati çekerek o dönemin manzarasını: “Memlekette düzgün bir yol yok ve askerlerin aylarca maaş alamamış bir manzarayla karşı karşıyayız. Osmanlı İmparatorluğu’nda o dönemde kapitülasyonlar yüzünden hazinesi tamtakır, gaz yağından iğneye kadar her şeyi dışarıdan ithal edilen ve sanayisi olmayan bir durumda. Osmanlı İmparatorluğu’nda o dönemde sadece 187 adet motorlu araç var. Koskoca Osmanlı Devletinde topu topuna 6 adet kamyon bulunmakta idi o dönemde” şeklinde konuştu.

SARIKAMIŞ’IN HAZİN ÖYKÜSÜ

Balkan bozgunundan yeni çıkan Osmanlı Devleti’nin 1914’de Almanlara ait iki denizaltının Karadeniz’e geçerek Odesa’yı bombalamasıyla birlikte Osmanlı’nın, Rusya’ya savaş açmasından sonra Sarıkamış’ın hikâyesinin de başladığını kaydeden Kılınçel, Osmanlı tarihinde ilk defa padişah tarafından Cihad-ı Ekber fetvası yayınlandığını fakat bu fetvayı ne Rusya’daki, ne İngiltere’deki, ne Hisdistan’daki ve ne de Mekke ile Medine’deki Müslümanların duymadığını belirterek “1914-1918 arası Osmanlı evlatlarının sürekli kan kaybedecekleri bir zamanın da başlangıcı olacaktı. Sarıkamış’ın en trajedik anlatımı ise Moskova’da bir askeri müzede sergilenen bir Rus generale ait sözlerdir. Sarıkamış’ta Ruslar 7 bin Mehmetçiği esir aldılar. Bu esirlere türlü türlü eziyetler yaptılar. Çoğu da hastalıktan yollarda ve götürüldükleri hapishanelerde kırıldılar” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri