‘sarı Toz’dan Gelen 25 Konsolosluk Görevlisi Taburcu Edildi

Konsolosluklara gönderilen ‘sarı toz’ mağduriyeti ile hastaneye gelen görevlilerinin sağlık durumu ile ilgili açıklama yapıldı. Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar yaptığı açıklamada, hastaların genel durumlarının iyi olduğunu, ilk etapta...

Konsolosluklara gönderilen ‘sarı toz’ mağduriyeti ile hastaneye gelen görevlilerinin sağlık durumu ile ilgili açıklama yapıldı. Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar yaptığı açıklamada, hastaların genel durumlarının iyi olduğunu, ilk etapta gelen 25 konsolosluk görevlisinde herhangi bir hastalığa rastlamadıklarını ve taburcu edildiklerini söyledi.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, hastaların durumuna ilişkin açıklama yaptı. Şüpheli toz maddeye maruz kalan 25 hastanın, yapılan inceleme sonucunda toz maddede herhangi bir biyolojik harp maddesine rastlanmaması üzerine taburcu edildiğini belirten Yaşar, Macaristan Başkonsolosluğu'ndan gelen 6 kişinin ise gözlem altına alındığı kaydetti. Yaşar açıklamasında, “Hastalara, bazı biyolojik ajanlarla ilgili olarak riskli ve tehdit altında oldukları için profilaktik tedaviye başladık ve onları 3. kattaki servisimizde izole odalarda yatırdık, misafir ettik. Mutluyuz, çünkü test sonuçlarının en azından biyolojik ajanlarla ilgili olan kısmının temiz sonuçlar olduğunu, herhangi bir mikrobik risk taşımadığı sonucunu öğrendik. Bugün itibariyle Ankara'dan hıfzıssıhha laboratuvarından alınan sonuçlara göre ön çalışmalarda herhangi bir biyolojik risk faktörü taşımadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Kimyasal ajanlarla ilgili çalışmalar devam etmekte ama hastalar kendileri de çok sabırsızdılar, çıkmak istediler o nedenle biz de taburculuklarını yaptık." diye konuştu.

Macaristan Başkonsolosluğu'nda görevli 1'i erkek 6 konsolosluk çalışanının da aynı nedenle hastanelerine getirildiğini kaydeden Yaşar, bu kişilerin de işlemlerinin ardından izole odalara alındıklarını belirtti. Testlerin 48 saatten önce sonuçlanmadığını aktaran Yaşar, şöyle konuştu: "Bu nedenle Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu çalışanları için de minimum bekleme süresinin 48 saat olacak. Testlerin süreci nedeniyle böyle bir bekleme süresi var. Biz bu süre içinde hastalara gereken profilaktik tedaviyi veriyoruz, antibiyotik olarak başlıyoruz. Çok beklemesek de yine de tedbiren tedavimizi veriyoruz. Minimum 48 saat buradalar. Belki biraz daha işlem hızlı olabilir, sabah saatlerinde olduğu için laboratuvara erken ulaşmış olabilir. Biz en erken ihtimalle çarşamba sabahı bekliyoruz. 29 Ekim tatili nedeniyle de sıkıntı var, hastaların şanssızlığı diyelim. Çarşamba sabahına sonuçları alırız diye düşünüyoruz."

"TEBEŞİR TOZU OLABİLİR"

Konsolosluklara gönderilen maddenin ne olduğuna dair henüz kesin bir bilgilerinin olmadığını anlatan Yaşar, "Tebeşir tozu olabilir şeklinde bir yorum var. Net bir şey söylenmiyor. Kimyasal tetkikler sürüyor. Tebeşir tozu demek için de bazı kimyasal testlerin bitirilmesi gerekiyor." dedi. Bir gazetecinin "Konsolosluk görevlileri psikolojik olarak rahatsızlık hissettiler mi?" şeklindeki sorusunu Yaşar şöyle cevapladı: "Hastalar açısından çok zor bir süreçti. Hastalar panik haldeydiler. Ani olarak hastaneye getirilip burada yatmanız gerekiyor denilmesi zordu ama hastane olarak bir karar aldık ve onların çoğu ihtiyacını karşılamaya çalıştık? Hastanelerin belli imkanları var, bu imkanları aşarak gereken eksikleri tamamlamaya çalıştık. Bizden memnun ayrıldılar ama evlerine mutlulukla gidiyorlardı. Korkmuşlardı, panik halindeydiler. Ayrılırken 'çay içmeye gelin' dedim ama 'Bir daha gelmeyiz' dediler."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri