Saraybosna Ve Çanakkaleli İşadamları Biraraya Geldi

Saraybosna'dan gelen bir grup işadamı, Çanakkale'deki işadamları ile biraraya gelerek iş görüşmeleri yaptı. Saraybosna Kalkınma Ajansı ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından düzenlenen organizasyonda işadamları biraraya geldi....

Saraybosna'dan gelen bir grup işadamı, Çanakkale'deki işadamları ile biraraya gelerek iş görüşmeleri yaptı.

Saraybosna Kalkınma Ajansı ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından düzenlenen organizasyonda işadamları biraraya geldi. Çanakkale Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda konuşan GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, GMKA olarak Saraybosna’yı ziyaret ettiklerini, Saraybosna Bölgesel Kalkınma Ajansı'yla protokol imzalayarak, iki ülke arasında ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Kocabaş, yapılacak sunumların ardından iki ülke arasında ticaretin gelişmesini umduğunu kaydetti.

Toplantıda ilk sunumu, Saraybosna Bölgesel Kalkınma Ajansı Başkanı Şefkiya Okeriç yaptı. Saraybosna’nın ticari ve sosyal hayatı hakkında bilgiler veren Okeriç, Türkiye'ye verdikleri değeri anlatarak, yatırımcıları şöyle davet etti: "Bosna Hersek, Türkiye kadar büyük değil ama ormanlarıyla, nehirleriyle, çeşitli doğal kaynaklarıyla çok zengin bir ülke. Avrupa Birliği sınırındaki bir ülke. Bu nedenle işadamları Bosna’da yer almak istiyorlar, çünkü büyük bir pazara çok yakın. Bosna Hersek’te metal sanayisi çok gelişmiş. Bir geleneğimiz var. Yıllardır bu sektörde üretim yapıyoruz. Sanayi alanında çok önemli tecrübelerimiz var. Tarım, önde gelen bir alan. Özellikle tertemiz toprağımız, kirlenmemiş hava ve sularımız var. Tarımı bir an önce daha da geliştirmek için ortaklıkların kurulması, yatırımların yapılmasını umuyoruz. Bizim işadamlarımızla ortaklık yapılırsa iyi işler çıkar. İkinci önemli sektör olarak enerji var. Bosna Hersek’in bine yakın küçük nehri var. Çok fazla mini hidroelektrik santrali için potansiyel var. Bunlar oldukça kârlı yatırım olarak görülüyor. Biz şu anda kapasitemizin sadece yüzde 30’unu kullanıyoruz. Bazı projeler hazırlık aşamasında. Bazılarını devlet kendisi yapacak, bazıları içinse stratejik ortak aranıyor. Bir sonraki önemli sektör ise turizm. Bosna’yı bir turizm alanı olarak düşünebilirsiniz, çünkü her yerde görülecek bir şeyler var. Hem kültürel hem tarihi miraslar var. Özellikle Osmanlı döneminden kalan çok önemli eserler var. Son on senedir Bosna Hersek’te turizm sektörü hep artış gösterdi. Böyle olduğu için otel kapasitesi sorunu var. Burada otel inşa etmek önemli bir karardır ve kesinlikle kârlı bir yatırımdır. Saraybosna Kalkınma ajansı olarak GMKA ile kurduğumuz işbirliği, bizim için son derece önemli. Tecrübeli kadrolarla önemli işlere imza atıyorlar ve biz bu durumdan çok memnunuz."

Konuşmaların ardından işadamları, yapılabilecek çalışmaları ele aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri