Saraybosna ile kardeşlik köprüsü kuruldu

Selçuklu Belediyesi'nin kardeş şehri olan Stari Grad Belediyesi ile farklı ülke ve kültürden öğrencilerin "Saraybosna Kardeşlik Köprüsü" projesinin galası Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleşti

Selçuklu Belediyesi'nin kardeş şehri olan Stari Grad Belediyesi ile farklı ülke ve kültürden öğrencilerin karşılıklı olarak bir arada güzel paylaşımlarda bulunarak tarihi bağların kuvvetlenmesinin hedeflendiği "Saraybosna Kardeşlik Köprüsü" projesinin galası Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Selçuklu ve Saraybosna'dan canlı bağlantı ile aynı anda yapılan galada iki ülkenin de coşkusu ortaklaşa yaşandı. Selçuklu ve Bosna arasındaki gönül köprüsünü bir yenisini ekleyen "Saraybosna Kardeşlik Projesi" Selçuklu Belediyesi, Stari Grad Belediyesi, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, Saraybosna Kantonu Eğitim, Bilim ve Gençlik Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. Proje ile Selçuklu'dan 107 öğrenci Bosna'ya gitti 130 öğrenci de Bosna'dan Konya'ya gelerek toplamda 237 öğrenci kültür elçisi oldu. Selçuklu Kongre Merkezi'nde yapılan ve  Yoğun bir katılımla gerçekleşen gala programına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Koordinatörü  Mehmet Akif Yaman, Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Algiç, ,Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Kemal Dığrak, Srebrenitsa Anneleri, Saraybosna'dan proje kapsamında gelen öğrenci ve öğretmenler katıldı. Bosna Hersek'ten Selçuklu Kongre Merkezi'ne canlı olarak ise Saraybosna Kantonu Eğitim, Bilim ve Gençlik Bakanı Naida Hota Muminović, Türkiye Maarif Vakfı Bosna Hersek Temsilcisi Yakup Gül, Bosna-Hersek Büyükelçisi Sadık Babür Girgin bağlandı.

"BOSNA HERSEK VE TÜRKİYE KALPLERİ ORTAK ATAN İKİ DOST ÜLKE"

Bosna Hersek ile olan gönül bağlarının  1463 yılında Fatih Sultan Mehmet Han'ın Bosna'yı fethi ile başladığını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Uzun yıllar süren Osmanlı hakimiyetinde de bu gönül bağı artarak devam etmiştir.Tabi bu süre zarfında bölgede önemli miktarda Türk nüfusu bulunmuştur. Oradaki birçok mimari eserde Osmanlı izlerini görebilmek hala mümkündür. Hatta Osmanlı Devlet;Saraybosna ve Mostar da dahil olmak üzere birçok yeni kentin kurulmasına ve gelişmesine o dönem katkı sağlamıştır. Bu anlamda Bosna Hersek bizim ecdat yadigarı ülkemizdir.Tabi bu ecdat yadigarı ülkemizde Selçuklu Belediyesi olarak bizim de gerçekleştirdiğimiz faaliyetler ve iş birliktelikleri bulunuyor.İlk olarak 2011 yılında Stari Grad Belediyesi ile imzaladığımız "Kardeş Şehir Protokolü" ile başlayan ilişkilerimiz sonrasında da artarak devam etmiştir. Saraybosna'da 1950'lerde Yugoslavya dönemindeki "kültürel talanda" yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi, belediyemizin maddi desteği ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı'nın çalışmaları ile 2013 yılında yeniden inşa edildi.2015 yılında, "Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi" kapsamında belediyemiz tarafından Konya'daki sivil toplum kuruluşları ile Balkanlar'daki sivil toplum kuruluşlarının bir araya getirilmesi sağlandı.Yine 2015 yılında Chernoochene Belediyesi'ne belediyemiz tarafındancenaze nakil, yıkama ve morg aracıdesteği sağlandı. 2017 yılında Novi Travnik şehrindeki Edhem Mulabdic İlköğretim Okulu'nda, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin de katkılarıyla belediyemiz tarafından Türkçe sınıfı açıldı. 2018 yılında Bosna Doboj ile Doboj İstok şehirlerini birbirine bağlayan köprünün yapımına belediyemiz tarafından destek sağlandı" şeklinde konuştu.

BOSNA'DAKİ EĞİTİM FAALİYETLERİMİZİ ÖNEMSİYORUZ

Türkiye Maarif Vakfı'nın  49 ülkede faaliyet yürüttüğüne değinen Türkiye Maarif Vakfı Bosna Hersek Temsilcisi Yakup Gül: "Eğitim faaliyetlerimizdeki en önemli ülke olan Bosna Hersek'teki çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir. 150 çalışanımız ve 650 öğrencimizle faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Şubat ayına kadar bir kampüs ile faaliyetlerimiz yürütürken, çalışmalarımıza yeni bir kampüsle devam ediyoruz. Bunda sonra yapılacak dostluk kardeşlik köprülerini şu an burada ve Konya'da olan öğrencilerimiz daha da çoğaltacaktır ve ikame ettireceklerdir. Türkiye Maarif Vakfı olarak sizlerin her zaman yanında olacağız" ifadelerini kullandı. Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Koordinatörü,  Mehmet Akif Yaman öğrenciler için tüm bu yapılanlar sebebiyle sadece iyi bir öğrenci olmalarını ve Türkçe'yi iyi konuşmalarını istediklerini belirterek : "Cumhurbaşkanımızın 2023 vizyon programında yer alan Cumhurbaşkanımızın himayesinde büyükelçimizin koordinasyonunda Yunus Emre enstitüsünün yürüttüğü tercihin Türkçe projesi 2011 yılından beri devam etmekte ve bugüne kadar 25 bin öğrenciye Türkçe öğretilmiştir Türkçe'nin seçilmesi ve Türkçe öğretiminin artarak devam etmesi için Türkçe sınıfları oluşturuyoruz okullarda ücretsiz kitap dağıtıyoruz ki önümüzdeki dönem bu konuda belediye başkanımız bize destek olacak ve okullarda çanta dağıtımımız oluyor bu konuda da son 5 yılda her yıl 2000 çanta ile Selçuklu belediyemizin desteğini hissediyoruz aldık tabii birçok faaliyet yapılıyor bu faaliyetlerin en önemlisi de kardeş okul projesi İstanbul ayağından sonra da Konya'yı da  bu faaliyete eklemiş olduk .Başkanımıza ve ekibine buradaki program için ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.  Program Başkan Pekyatırmacı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar'la birlikte öğrencilerin bulunduğu masaları ziyaret ederek onlarla sohbet etmesi  ile son buldu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri