Şanlıurfa Valisi Güvenç, Fabrika Sahiplerini Uyardı: Kirli Pamuk Almayın

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Urfalı tekstil ve çırçır fabrikası sahiplerini naylon harar içerisinde getirilen çuvalları almaması konusunda uyardı.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Urfalı tekstil ve çırçır fabrikası sahiplerini naylon harar içerisinde getirilen çuvalları almaması konusunda uyardı.

    Ticaret Borsası Başkan Vekili Ali Çiçekle, tekstil ve çırçır fabrikası sahipleri Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i ziyaret etti. Valilik toplantı salonunda misafirlerini ağırlayan Vali Güvenç, pamuğun yüzde 42’sini üreten Şanlıurfa’nın pamuk değerinde hak ettiği yere ulaşması gerektiğinin altını çizdi. Pamuğun temiz toplanması konusunda çiftçileri uzun süredir uyarıldığını hatırlatan Vali Güvenç, çırçır fabrikası sahiplerine naylon hararlarda (çuval) gelen pamuğu satın almamalarını istedi.

    Güvenç, ayrıca pamuk temizliği konusunda ilgili birimlerin ve jandarmanın da görev alacağını söyledi. Güvenç, “Çırçır fabrikaları sahiplerimiz de burada, lütfen naylon haralarda getirilen pamuğu satın almayalım. Yeni sezonda tertemiz Urfa pamuğunu aranılacak hale getirelim. Birinci mevzuumuz budur. Bu konuda bir kere daha bütün çiftçilerimizi ve çırçır fabrikalarımızı uyarıyorum. Jandarmamız, ilgili müfettişlerimiz, görevlilerimiz yollarda denetim yapacak ve iş yerlerinde denetim yapacak ki bizi mahcup edecek pamuğumuzun kalitesini ve fiyatını düşürecek bu naylon hararlarda, ‘jüt’ taşıyan malzemelerin pamuğa karışmasını önlesin. Bu konuda tavizsiz olacağımızı bir kere daha çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza duyuruyorum.” dedi.

    Vali Güvenç, bütün çiftçilerden Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin artırılması konusundaki önlemlere uyulması için anlayış beklediğini, pamuğun kalitesinin toplama ve işleme sırasında düşürüldüğünün altını çizdi. Güvenç, “Tekstilcilerimizden ve çırçır fabrikası sahiplerinden destek istiyorum. İnşallah Şanlıurfa pamuğu aranılan pamuk haline gelecektir. Öz üretiminde bizim pamuğumuz çok kaliteli bir pamuktur. Sadece işlerken ve toplarken yaptığımız yanlışlar yüzünden fiyatı düşmektedir. Aranılan ve piyasada başfiyatı çeken pamuğu Urfa pamuğu haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.

    Toplantının ardından pamuk kirliliğiyle ilgili olarak ziyaret sebeplerini açıklayan Ticaret Borsası Başkan Vekili Ali Çiçek, geçen dönemlerde pamuğun naylon çuvallarla geldiğine dikkat çekerek, “Şanlıurfa’nın pamuğu da artık bir yerlere geldi. Eskiden İzmir ile aramızda pamuk balyası başına 1 TL fiyat farkı varken şu anda bu fark çok azaldı. Biraz daha buna gayret edersek temiz toplarsak daha iyi yerlere geleceğini tahmin ediyorum.” diye konuştu.

    Söz alan tekstil ve çırçır fabrikası sahipleri ise pamuk kirliliğinin önlenmesi ve yabancı maddelerinden arındırılması hususunda ellerinden geleni yapacaklarını ve pamuğa sahip çıkacaklarını ifade etti. Pamuğun Ege pamuğu standartlarına çıkarılması için çalışacaklarını söyleyen fabrika sahipleri, pamuk toplama tekniklerine dikkat edilmesi gerektiği uyarılarında bulunarak, denetimlerin hem kamu kurumlarıyla hem de fabrika sahiplerinin destekleriyle arttırılacağını belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri