Sanayinin kalkınmasında çalışanların önemi büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca 2011 yılında gerçekleştirilecek olan Yeni Teftiş Anlayışı ve Projelendirilmiş Teftişler Hakkında Bilgilendirilme toplantısı düzenle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca 2011 yılında gerçekleştirilecek olan Yeni Teftiş Anlayışı ve Projelendirilmiş Teftişler Hakkında Bilgilendirilme toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ülkelerin kalkınmasında sanayi, sanayinin gelişmesinde ise yarınlarından endişe etmeyen, sorumluluklarının bilincinde, ülkesine ve çalıştığı kuruma değer katan çalışanların büyük önem taşıdığını söyledi. Sanayide iş veren olmanın da, çalışan olmanın da fedakarlık isteyen meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, işletmelerin ve ülkemizin gelişimini, kalkınmasını etkileyen en temel etkenlerden birisinin kayıt dışılık olduğunu belirtti.

Sanayilerde yaşanan sorunların sadece işverenden kaynaklanmadığına da dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “Bugün bazı işverenler, işçiler veya kendi hesabına çalışanlar mali yükümlülüklerden kaçınarak, kayıt dışı çalışmayı tercih etmektedirler. Kayıt dışı, sanayicilerimizin rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Bunun önüne geçmenin en temel yollarından biri istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasıdır. İstihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması hem sanayicilerimizi ve çalışanları teşvik edecek, hem de ülkemizin rekabet gücünü artıracaktır. Biz sanayici ve iş adamları olarak dünyadaki rakiplerimizle aynı şartlarda rekabet etmek istiyoruz” dedi.

Toplantıya Ankara’dan katılan İş Teftiş Ankara Grup Başkanı Erol Güner’de konuşmasında çalışma barışının sağlanması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını söyledi. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma hayatını teftiş yetkili birimi olduklarını söyleyen Güner, “Çalışma barışının sağlanması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla programlı teftişler yapılmaktadır. Bu bağlamda 2010 yılından itibaren iş teftiş kurulu başkanlığınca proje tabanlı ve önleyici teftişlere daha çok yer verilmeye başlanmıştır” dedi.

 İş müfettişlerinin son yıllarda yeni bir denetim anlayışını yerleştirmeye çalıştıklarını aktaran Güner, “Önleyici denetim olarak da isimlendirilen öncelikli sektörler seçilerek bu sektördeki sorunların giderilmeye çalışıldığı yeni denetim anlayışında, denetim faaliyeti de yeniden tanımlanıyor. Artık denetim, klasik denetim anlayışından çıkarılarak, içinde işçilerin ve işverenlerin eğitilmesi, duyarlılık artırıcı çalışmalarının yapılması, sorunlarla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak çözüm aranması gibi faaliyetleri de barındıracak şekilde yeniden tanımlanıyor” diye konuştu.

Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, İş Teftiş Ankara Grup Başkanı Erol Güner. Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, SGK Bölge Müdürü Özge Songül, Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, Konya Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan ve çok sayıda dinleyici katıldı.

 

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri