"Sanayilerimizde kalifiye eleman ihtiyacını göçmenler sırtlıyor"

ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, sanayide kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, "Şu anda bu eleman ihtiyacını şehrimizdeki göçmenler karşılıyor. Bu sorunun çözümü için yeni projeler üretmeliyiz" dedi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında 2020-2021 yılı değerlendirmesi yapıldı. Bayır Diamond Otel'de düzenlenen basın toplantısında ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, “Kalifiye eleman ihtiyacı kanayan yaramız. Sanayimizin ihtiyacını karşılamak adına çalışmalarımız projelerimiz devam ediyor. Sanayilerimizin şuan en önemli sorunlarının başında yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacı geliyor. Sanayilerimizde kalifiye eleman ihtiyacını şu anda göçmenler sırtlıyor. Evet ülkemizde bir göçmen sorunu var. Ancak şu anda sanayilerimizde çalışan Suriyeli ve Afgan göçmenler iş yükünü sırtlamaktadır. Savaşlar yüzünden bu insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Kimse ülkesini isteyerek terk etmez. Bu insanları kanunlar çevrçevesinde sisteme dahil etmek istiyoruz. Milli Eğitim protokolümüz gereği MEB onaylı yaptığımız eğitimler oluyordu. Bu Eğitimlere de yeni dönemde tekrar başlayacağız. Üniversite sanayi işbirliğini geliştirerek öğrencilere desteklerimiz olmaktadır. Selçuk Üniversitesi ile bu konuda protokolümüz var. Yine Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu ile başarılı öğrencilere önce burs, staj ve iş imkânı olarak bir desteğimiz bulunmakta. Genç ASKON Konya Şubemiz Ferhat Bozkurt Başkanlığında güzel çalışmalara imza atacaklar, her genel kurulumuzda en az 5 Genç Askon yöneticimizi ana kademe yönetim kurulumuza alıyoruz. Tüm bu projeleri faaliyete geçirirken, Dernek olarak sosyal sorumluluğumuz olduğu inancını da hiçbir zaman kaybetmiyoruz” dedi.

“İHRACAT REKORU KIRDIK”

Konya sanayisinin ihracatta çok önemli işlere imza attığını ifade eden Sinacı, “Malumunuz küresel pandeminin en büyük tehdidi sağlığımız olsa da, 2 yılda dünya ticaretini de ciddi oranda etkiledi. Büyük endüstriyel üretim merkezleri kontak kapattı, üretimler durdu. Birçok sektörde tedarik zinciri çöktü Avrupa otomotivde, Asya ülkeleri hammadde noktasında piyasaya ürün veremedi. Bu rüzgârın ilk koptuğu zamanlarda ülkemizin ekonomisi de sarsıntı yaşadı. Ama çok şükür 2020’nin ikinci yarısı ile birlikte hızlı bir toparlanma sürecine girdik. Birçok ülkenin bir iğne bile üretmekten çekindiği dönemde, endüstrimiz üretmeye devam etti. Konya özelinden devam edecek olursak, Pandemiye rağmen 2020 yılının ikinci çeyreğinden itibaren ihracat atağına giriştik. Savunma sanayi, Döküm, tarım makineleri, otomotiv, tekstil, ayakkabı, gıda ürünleri, ambalaj gibi ana sektörlerde ihracat rekorları kırdı. Şehrimiz, 2020’nin tamamında bir önceki yıla göre yüzde 8,28 artışla 2,185 milyar dolara ihracat rakamına ulaştı 2020 yılında Konya Türkiye’nin genel ihracatındaki payını ve iller sıralamasını da yükselterek yüzde 1,40 ile 11. sırada yer aldı. Tüm dünyada ekonomilerin ve ticaretin daraldığı 2020’de, her şeye rağmen ihracat artışı sağlayan ve 160 ülkeye Konya damgası vuran üreticilerimizle gurur duyuyoruz. 2021’de de çok iyi bir performans sergiliyoruz. Temmuz rakamları itibariyle 1 milyar 700 milyon dolar rakamlarına ulaştık. İnşallah bu yıl yeni bir rekor bizi bekliyor” dedi.

“ANADOLU’NUN EN ÖNEMLİ OSB’LERİNDEN BİR TANESİ OLACAK”

Çumra OSB, hem lojistik avantajı, hem de güçlü yatırımcılar ile Anadolu’nun en önemli OSB’lerinden olacağını söyleyen Sinacı, şunları söyledi: “ En fazla önem verdiğimiz ve emek harcadığımız projelerden bir tanesi de malum olduğunuz üzere Çumra OSB….ASKON Konya olarak mihmandarlığını yaptığımız Çumra OSB’ye yatırımcı çekme ve OSB alanını genişletme noktasında çalışmalar yürüttük. Şube olarak çok emek harcadık. Şimdi sona gelindi. 1999 yılında tahsis edilen 1 milyon metrekarelik OSB alanına Çumra Belediyesi işbirliği ile başlattığımız girişimlerin ve çabamızın sonucu 8 milyon 500 bin metrekare ek alan daha tahsis ettirdik. Mevcut üretimin olduğu alana ilaveten tahsis edilen bölgede parseller oluşturuldu. Kısa zaman sonra yeni yatırımcılarımız arsalarına kavuşacak. Çumra OSB, hem lojistik avantajı, hem de güçlü yatırımcılar ile Anadolu’nun en önemli OSB’lerinden bir tanesi olacak. Biz burada ASKON olarak önemli markaları şehrimize yatırım yapmaya teşvik için misyon üstlendik… Şu an önemli düzeyde görüşmeler sürdürüyoruz.

KONYA SANAYİSİ ARTIK YENİ BİR FAZA GEÇTİ

Konya’nın savunma sanayisinde çok geliştiğini ifade eden Sinacı, sözlerine şöyle devam etti: “Otomotiv ve makine üretimde marka olan şehrimiz artık bir Savunma Sanayi şehri. Ana ürün tedarikçileri ile savunma sanayide Anadolu’nun yıldızı olan şehrimiz, ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası ile adeta taçlandı. Bu gurur veren yatırımımız faaliyetlerine başladı ve üretim yapıyor. 800 civarı mühendis olmak üzere 1200 kişiye istihdam sağlayacak. Emeği geçen herkese şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum. Konyamız, hedeflenen ve hayal edilen projelerin tamamlanması ile daha da ileriye gidecektir. Mevcut çevre yolu hattının tüm etaplarının tamamlanması, yüksek hızlı tren yük hattının faaliyete geçmesi ve uluslararası bir havalimanına kavuşmasıyla daha farklı bir seviye çıkacaktır. Hükümetimiz tarafından şehre yapılacak yatırımlar, üretme ve ihraç etme istediğini daha da tetikleyecektir. Biz işadamları olarak şehir adına yapılan her türlü yatırımın takipçisi ve destekçisi olmaya devam edeceğiz.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri