Sanayilerde yoğunluk yaşanıyor

Kışlık bakımlarını yaptırmayan araç sahipleri havaların soğuması ile birlikte sanayinin yolunu tuttu
Özellikle sabah erken saatlerde işe gidecek olan araç sürücüleri araçlarını çalıştırmakta güçlük çekiyor. Sürücüler mağdur olurken sanayici de işlerin açılmasından memnun.

Araçların genel olarak yapılması gereken bakımlardan bahseden Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, zamanında kışlık bakımların yapılması gerektiğini söyledi. Kalyoncu, “Kış girmeden önce araçlar kışlık bakımlarını mutlaka yaptırmalıdır. Bu bakımların en önemlileri de, aracın antifrizi konulmalıdır. Yağının durumuna bakılmadır. Elektrik aksamı uzman kişilerce kontrol edilmelidir. Ayrıca bir kazaya meyden vermemek için fren sisteminin de bakımı yapılmalıdır. Bu bakımları yaptırmayanların zorluk çektiklerini görmekteyiz” dedi. Herhangi bir kazaya meydan vermemek için uyarılarda da bulunan Kalyoncu, kış aylarında lastiklerin kaymaması için kar lastiklerinin kullanılmasını eskimiş lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan arızalanan araç sayısının fazla olması sanayici esnafının da yüzünü güldürüyor. Eski Sanayi esnaflarından oto elektrik ustası Hüseyin Yazıcı, son günlerde işlerin yoğun olduğunu ifade etti. Uyarılara rağmen kışlık bakımlarını yaptırmayan araç sürücülerin soğuk havalarda mecburen sanayiye geldiklerini dile getiren Yazıcı, “Arabaların kışlık periyodik bakımını yaptırmayan araç sürücülerimiz bugün mağdur duruma düşüyorlar. Son günlerde çok yoğun olarak çalışıyoruz. Meslektaşlarımızın geneli hiç boş kalmıyor. Bunların sebebi araçların bakımsız olmasından dolayıdır. Biz kendilerini bu konuda uyarıyoruz. Duyarlı müşterilerimiz şuan da hiçbir sıkıntı çekmeden araçlarını kullanıyorlar. Ama bakımını yaptırmayanlar ise araçlarını çalıştırma noktasında sıkıntı yaşıyorlar” dedi.
Kış aylarında araçta karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi veren Yazıcı, “Soğuk sebebiyle marş dinamosu işlevini yerine getiremez. Akü suyu bakımlı değilse akü enerji vermez. Dizel arabalarda mazot filtresi temiz değilse ve enjektörler bakımsız ise araç çalışmada zorlanır. Ayrıca benzinli arabalarda da karbüratör memeleri bakımı yapılmamış ise araç çalışmaz. Bu bakımlar yapıldığı vakit sıkıntı yaşanmaz” diye konuştu.
EN GEÇ EKİM AYINDA KIŞLIK BAKIM YAPILMALI
Arabanın rahat çalışması için yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren oto tamir ve bakım ustası Nafiz Mutlu ise, önerilen bakımların küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı. Mutlu, “Her yıl en geç ekim ayında araçların kışlık bakımları yaptırılmalıdır. Bizim periyodik bakım dediğimiz kışlık bakımı vatandaşlarımız umursamıyorlar. Fakat soğuk havalarda araçlar çalışmadığında sanayiye uğramak zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu. Kışlık yapılması gereken bakımları söyleyen Mutlu, “Marş dinamosunun bakımı yapılmalıdır. Akünün bakımına dikkat edilmelidir. Akünün şarj olması için şarj dinamosunun bakımı aksatılmamalıdır. Önemli bir hususta radyatöre mutlaka antifriz konulmalıdır. Bunlar araçların genel bakımları. Dizel ve benzinli araçların sınıflarına göre ayrı bakımları mevcuttur. Dizel arabalarda enjektörle ve ısıtma bujileri kışa girmeden mutlaka kontrolü yaptırılmalıdır. Benzinli arabalarda ise, özellikle karbüratörün memelerinin bakımı yaptırılmalıdır. LPG takılı araçlarda da benzin bulundurulmalıdır. Araçta benzin bulunmaz ise karbüratör donar. Bu yüzden araç çalışmaz” dedi. Sürücüleri çeşitli noktalarda uyaran Nafiz Mutlu şunları kaydetti;
“Yukarıda bahsettiğimiz bakımlara dikkat edildiği takdirde araç sürücüleri sıkıntı yaşamazlar. Ben kendi aracıma farklı bir bakım yapmıyorum. Aynı kışlık bakımımı yapıyorum. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım. Sürücülerimize de bu bakımları yaptırmaları noktasında tavsiyelerde bulunuyorum”
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri