Sanayiler Aslım’a taşınıyor

Her gün yüzlerce sürücünün araç bakımı için tercih ettiği Eski Sanayi ve bünyesinde çok sayıda imalatçı firma bulunan Karatay Sanayi, şehir dışındaki Aslım bölgesine taşınıyor. 3 bin 200 esnafı ilgilendiren projede imzalar atılıyor

Uzun yıllar otomobil bakım ve onarımı konusunda Konya’nın yükünü çeken Eski Sanayi Sitesi ve bünyesinden çok sayıda büyük imalatçı firma bulunan Karatay Sanayi Sitesi’nin şehir merkezinden kaldırılması için çalışmalara başlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından sanayinin karşısında açılan Kentsel Dönüşüm Saha Ofisi’nde esnaf ve sanayicilerden yeni yapılması planlanan işyerleri için başvurular alınıyor. İşyeri sahiplerinden ve kiracı olarak bulunan esnaf ve sanayicilerden ayrıca yeni yapılacak sanayi sitelerinin yapılması durumunda dükkânlarını boşaltmaları için taahhüt alınıyor. Pek çok esnafın yapılan düzenlemeden haberi olmazken haberi olanlar da dönüşümün uzun bir süre tamamlanamayacağını düşünüyor. Yeni yapılacak sanayi sitelerinin ise Aslım Caddesi mevkiinde inşa edileceği öğrenildi. Yeni Sanayi Sitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında projelendirildi.

ESNAFTAN İMZA TOPLANIYOR

Yapımına ne zaman başlanacağı belli olmayan Yeni Sanayi Sitesi, Konya Valiliği, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Kentsel Dönüşüm Ofisi’nde projenin ne zaman başlayacağı ile ilgili sorulara, “Toplanılan imzalar Ankara’ya sunulacak. Ankara’dan çıkacak sonuca göre projeye başlanılacak” deniliyor. Başvurular dönüşümü planlanan sanayilerdeki dükkanlarda oturan esnaf ve sanayicilerden kiracı veya dükkan sahibi olmasına bakılmaksızın alınıyor. Başvuru sahibinden alınan taahhütte, “Yeni kurulacak sanayi sitesinin tamamlanmasının akabinde hiçbir ihtara ve uyarıya gerek kalmaksızın en geç 3 ay içerisinde faaliyetimi yeni sanayi sitesine taşıyacağımı taahhüt ederim” ibaresi bulunuyor. Yeni kurulacak sanayi sitesine taşınmak için başvuruda bulunanlara 50, 75, 100, 150, 200, 300, 400 ve 600 metrekarelik işyeri alternatifleri sunuluyor.

ESKİ ALAN RANTA KURBAN OLMASIN

Bazı esnaf ve sanayiciler ise bazı konularda net bilgi verilmediğinden dolayı kararsız kalıyor. Yeni sanayi sitelerine ne zaman başlanacağı konusundaki belirsizliğin yanı sıra aidatların yüksek olacağı şeklindeki söylentiler başvuruları yavaşlatıyor. Kentsel Dönüşüm Ofisi’nde 600 metrekarelik bir dükkanın aidatının en aşağı 12 bin lira civarında olacağı söylenirken başvuru sahiplerinden ne kadar aidat ödeyebileceği bilgisi soruluyor. Dönüşüm projesi ile ilgili konuşan Eski Sanayi esnaflarından İbrahim Türkmen, “Bazı komşularımız yeni sanayi sitesi için başvurularını yaptı. Fakat projenin ne zaman başlayacağı, yeni dükkanların aidatlarının ne olacağı belli değil. Daha önce de bu sanayinin kaldırılacağı söylenmişti, ama hiçbir adım atılmadı. Bu proje de en erken 10 yılda tamamlanır diye düşünüyorum. Sanayinin taşınması gayet yerinde olur ama buradaki esnaf mağdur edilmemeli” dedi. Eski Sanayi Sitesi ve Karatay Sanayi’nin yeni yerine taşınacağı haberlerinden sonra vatandaşlar, bölgenin yüksek katlı konutlarla bir ranta kurban gitmesinden de endişe ediyor. Uzmanlar da şehrin merkezinde kalan bölgenin kamu yararına hizmet edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ve dikey mimariden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri