Sanayiciler eleman arıyor Konya'da ara eleman bulunamıyor!

Türkiye’de liseden mezun her öğrencinin üniversiteli olmak için uğraştığını aktaran ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, “Uğraş vererek üniversiteli olabilmeyi düşünmek yanlış. Suriyeliler gidecek, ara eleman açığı sorun olacak” dedi

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Latif Işık, Konya sanayisinde yaşanan ara eleman sıkıntısıyla ilgili Merhaba’ya konuştu. Başkan Işık, “Son günlerde çokça konuşulan ülkemizdeki Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine geri dönüşler meselesi esnaf ve sanatkârlarımızı yakından ilgilendiriyor” dedi. Suriyelilerin ülkelerine dönmesi durumunda ara eleman sıkıntısı çeken esnaf ve sanatkârların yeni bir çıkmazı yaşayacağını ifade eden Işık, bu sorunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.

STAJ ÜCRETLERİNDE İYİLEŞTİRMELER YAPILMALI

ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, çıraklık eğitim merkezlerinde ve meslek liselerinde eğitim görmenin cazip hale getirilmesinin ve teşvikinin sağlanmasının elzem olduğunu belirtti. Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çıraklık eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerimizin devlet tarafından ödenen ücretlerinde mutlaka iyileştirmeler yapılmalı. SSK girişlerinde işe giriş tarihleri baz alınmalı ve uzun vadeli sigorta kolu olarak değerlendirilmelidir. Meslek liselerinde eğitim görmenin öncelikli olarak tercih edilmesi için eğitime başlayan öğrenci kardeşlerimize tıpkı çıraklık eğitim merkezlerinde olduğu gibi maddi katkıda bulunulmalı, staj ücretlerinde iyileştirilmeler yapılmalı, eğitime başlamalarıyla birlikte mutlaka SSK’ları başlatılmalıdır.”

EBEVEYNLER YANLIŞ DÜŞÜNÜYOR!

“OECD 2024 raporuna göre Türkiye'de 18-24 yaş aralığındaki her 3 gençten biri ne eğitimde ne de istihtamda” diyen Başkan Işık, bir de şunları kaydetti: “Yani ev genci diye diye adlandırılan grupta kardeşlerimiz. Bu durum hem ülke ekonomisi açısından hem de ebeveynler açısından düşünüldüğünde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Gençlerimizi iş hayatına kazandırmak için çözüm odaklı çalışmalar ortaya koymak gerekiyor. Diğer taraftan bazı ebeveynlerin çocuklarını’ daha rahat etmeleri’ düşüncesiyle beyaz yakalı sektörlere yönlendirmesi ise çok büyük bir yanlış. Ebeveynlerin bu düşünceden mutlaka geri adım atmaları gerekiyor. Başka bir husus ise zorunlu eğitimin 17-18'li yaşlarda bitmesi durumudur. Bu konu tekraren ele alınmalı, temel eğitimin ardından tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi belirli süreden sonra gençlerimiz becerilerine göre meslek eğitimine yönlendirilmelidir. Sektör bazlı çalışmalar ortaya konularak hangi sektörde ne kadar eleman sıkıntısı olduğu konusunda da programlı çalışma yapılmalıdır.”

KAMU İSTİHDAM DEPOSU OLARAK GÖRÜLÜYOR!

Ülkede liseden mezun olan neredeyse her öğrencinin üniversiteli olmak için uğraştığını aktaran ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, uğraşın yıllarca sürdüğünü de hatırlattı. Bu düşüncenin yanlış olduğunu ileri süren Işık, “Acilen yanlış düşünceden sıyrılmamız gerekiyor. Kamunun istihdam deposu olduğu hissinden mutlaka uzaklaşmalıyız. İlgililer mutlaka, üretim ve kalkınma derdinde olan, Katma Değer Vergisi (KDV) oluşturma konusunda çaba gösteren esnaf ve sanatkârlarımızın dertlerini dikkatle dinlenmeli ve çözüme kavuşturmalı.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri