Sanayici, Sektörle İlgili Dedikodulardan Rahatsız

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, kredi kartına taksitlendirmeye yönelik yapılan sınırlandırma uygulamasında taslağın makul olduğunu belirtti.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, kredi kartına taksitlendirmeye yönelik yapılan sınırlandırma uygulamasında taslağın makul olduğunu belirtti. Bundan sonra ek bir düzenlemenin sorun oluşturacağına işaret eden Mustafa Boydak, sektör bazında hurda teşviki verileceği, katma değer vergi oranlarında indirim yapılacağı yönündeki dedikoduların perakende satışlarını ve üretimi vurduğunu dile getirdi.

Kayseri Sanayi Odası’nın Kasım ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclis toplantısının açılış konuşmasını KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan yaptı. Daha sonra konuşma yapan Oda Başkanı Boydak, ekonomik gelişmelerle ilgili bilgiler verdi. Mustafa Boydak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımı ile düzenleyecekleri Kayseri Sanayi Gecesi’nde, ülke ve dünyadaki ekonomide yaşanan gelişmeleri birinci ağızdan herkesi dinleme fırsatı bulacağını ifade etti.

Ekonomik açıdan geçen ay yaptıkları bazı değerlendirmeleri hatırlatan Boydak, küçük ve orta boy işletmelerin durumu, finans erişimi noktasındaki imkanlarından bahsettiklerini belirterek, “Finans kullanımının daha kolay olması, kamu ve KOSGEB’in küçük işletmelere yönelik geçmiş dönemde uygulanan kredi fırsatlarının sunulmasını altını çizmiştik.” dedi.

Ekonomide sıklaştırmada yansımaların başladığını anlatan Boydak, tüketim harcamalarına yönelik tedbir alma ihtiyacı hissedildiğini söyleyerek, şu bilgileri verdi: "Hükümet otomotiv, elektrikli eşlayar, elektronik eşyalar, beyaz eşya, mobilya alışverişlerinde düzenleme yapıyor. Bu konuda BBDK’nın yaptığı sınırlama taslağı var. Burada biz şunu söyledik. Evet bir düzenleme yapılması icap ediliyorsa tamam. Ama piyasayı çok sıkıştırmadan olmalıdır. 2009 yılında sıkılaştırma, 2008 yılındaki Amerika’da yaşanan durumdan sonra Türkiye’de tüketim adeta dondu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ekonomik örgütleri tüketimi özendirmek için sayfalarca reklamlar yapıldı. Bu dönemi çok iyi bir şekilde ayarlayıp tüketim alışkanlığını kaybetmemeliyiz. Ki iç tüketim bizlerin dinamiğidir. Burada biz ülkenin cari açığı, borçlanma, bütçe açığı gibi konularında saygılıyız. Sıkılaştırmayı destekliyoruz. Ama oradaki düzeni iyi korumak gerekir. Taslak biraz makul gibi geldi. Bir takım ürün gruplarında 6 taksit, bir takımında 12 taksit, otomotiv alışverişinde bir miktar peşinat gibi görünüyor. Artık bundan sonra bir ek düzenleme gelmemesi gerekir."

Mustafa Boydak, bir takım sektörler için dedikodu sözlerin çıkmamasını isteyerek, “Hurda teşviki verileceği söyleniyor. Vatandaş teşvik çıkacak diye alışveriş yapmıyor. Mobilyada KDV düşecek denildiğinde alış veriş yapılmıyor. Bu gibi perakende sektörü için sözlere dikkat etmek gerekir. Perakende, sanayimizi destekleyen gruptur. Burası güçlü olursa sanayide güçlü olur.” diye konuştu.

"SEÇİM ÖNCESİNDE SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİMİZİ ANLATMAMIZ GEREKİYOR"

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri’nin bölgesinde merkez olma yönündeki alt ve üst yapı yatırımlarının daha geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, yerel, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde Kayseri olarak beklentilerin aktarılacağı fırsat olduğunu ifade etti.

"Kayseri’mizin sanayide ağırlığı devam ediyor. Vergisel bakımdan. Diğer bakımdan Kayseri’nin sanayimizi taşımakta olduğunu görüyoruz diyen Mustafa Boydak, "Bu bizim için ağır sorumluluktur. Bu gelişmemizin şartlarından birisi Kayseri’de sadece sanayi değil, diğer taraflarında gelişmesi gerekmektedir. Bunu görüyoruz. Kayseri bölgesel anlamda bir merkez oluyor. Bunun için alt ve üst yapı yatırımları ile cazibe merkezi olması adına ulaşım olanaklarının artması gerektiğini söyledik. Bu sözümü tekrarlıyoruz. Eğer Kayseri bölgesel merkez olacaksa alt ve üst yapının gelişmesi biraz daha şart. Önümüzdeki günlerde siyasi bir gündem var. Yerel, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler var. İktidara talip olan partilerimize açıkça Kayseri taleplerini, beklentilerini ifade edeceğiz. Kayserimizin bölgesel merkez olma özelliğini kesintiye uğratmak istemiyoruz. Kayseri 13 tane ilin ilişki içinde olduğu şehirdir. Bu iller Kayseri ile alışveriş, ulaşım, sağlık gibi hizmetlerini aldığını söylemiştik. Bu ilişkinin daha da artırılarak Kayseri cazibesini artırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri