Sanayici pazar arıyor

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz ve Ortadoğu ülkelerinde devam eden savaşlar Türk sanayisini ve ekonomisini olumsuz etkiledi. Sanayiciler, ihracatı artırmak alternatif pazar arayışına yöneldi

Yaklaşık 6 aydır düşen petrol fiyatları, Konya'nın ihracatını az da olsa olumsuz etkiledi. Bunun en büyük nedeni ise Konya'nın ihracatında petrol ülkelerinin ilk sırada yer alması. Geçen yıl 1 milyar 491 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştiren Konya'da yeni pazar arayışları sürüyor. Konya’da ihracatın 2013 yılına göre yüzde 9,0 artması olumlu bir grafik çizerken, son yıllarda gelişen Rus pazarıyla birlikte bu oranın çift hanelere çıkması bekleniyor. Konya'da 2014 yılında en fazla ihracat 214 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 86 milyon dolar ile Almanya ve 77 milyon dolar ile İran izledi. Ukrayna krizinin patlak vermesiyle birlikte ABD ve AB'nin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlar Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin geliştiği düşünülüyor. Konya'nın da bu olumlu havadan en iyi şekilde yararlanması bekleniyor. Ancak 2014'ün Haziran ayından geçen aya kadar düşen petrol fiyatları Rus ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Petrol ülkelerindeki gelir kaybının da düşmesi kısa süreliğine de olsa Konya iş dünyasını tedirgin etti.

CARİ AÇIĞA OLUMLU ETKİ YAPTI

Rusya'daki gelişmeleri değerlendiren Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "2014’te küresel ekonomide en önemli gelişme Rusya’da görüldü. Rus ekonomisine, ABD ve Avrupa ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Ruble’nin yaşadığı değer kaybı ve bütçenin yarısını oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle, Rusya Merkez Bankası bu yıl ülkeden çıkan sermayenin 100 milyar dolara ulaştığını söylüyor" dedi. Rusya’dan çıkan sermayenin Türkiye’ye yönelmesine dair elde net bir verinin bulunmadığına dikkat çeken Öztürk, ABD Merkez Bankası FED’in uyguladığı para sıkılaştırma politikası ve faiz artırımı sinyallerinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sermaye akımını yavaşlattığını kaydetti. "Dolar’ın 2,5 lira seviyelerini test etmesi bunun bir göstergesidir" diyen Öztürk, Haziran 2014’ten itibaren, başta petrol olmak üzere, emtia fiyatlarında meydana gelen düşüşlerin enerji ithalatı maliyetini de düşürerek, cari açığa olumlu etki yaptığını söyledi.

KONYA YABANCI SERMAYEYİ ÇEKECEK

İthalatın azalması ve önemli pazarlar olan AB, Irak ve Rusya’daki problemlerin olumsuz etkilerine rağmen, artan ihracatın da cari açığa olumlu yönde etkilediğini kaydeden Öztürk, "Azalan cari açık enflasyonun da düşüşüne etki edecektir. Cari açıkta sağlanan düşüş olumludur ancak, büyümeyi olumsuz etkilediği gerçeğiyle; mevcut üretim ve tasarruf oranlarının artırılmasının gerekliliği de ortadadır. Kendi iç dinamiklerimize has kalkınma modellemesinin yapılması ve bu modellemeye uygun kurum ve kuruluşların re-organizasyonu, hedeflerimiz için kaçınılmazdır. Türkiye, gelecek 10 yılda, hem küresel ekonomideki belirsizlikleri ve gidişatı, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, kendi lehine çevirecek yöndeki hamleleri yapmak ve pozitif ayrışmak durumundadır. Tüm bunlar sağlandığı takdirde Türkiye yabancı sermayeyi kendisine çevirmeyi başarabilecektir. Bu durumdan en fazla faydalanacak illerden biri Konya’dır. 2014 yılında ekonomide yükselişini sürdüren Konya sosyo-ekonomik avantajları ile yabancı sermayeyi çekebilecek potansiyele sahiptir" diye konuştu.

KONYA YENİ PAZARLAR ARIYOR

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, genel olarak petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte zora giren Rusya ekonomisinde yaşananların Türkiye’yi ve Konya’yı da olumsuz etkilediğini, öngörünün bu olumsuz etkinin devam edeceği yönünde olduğunu söyledi. Rusya piyasasındaki gelişmelerin Türkiye'yi birkaç kanaldan etkileyeceğini söyleyen Başkan Kütükcü, “Rusya ülkemizin birinci ithalat, dördüncü ihracat pazarı. Elbette böyle bir pazarda yaşananlar, özellikle Rusların alım gücünün düşmesi sadece turizmi değil, ülkemizin imalat sanayisini de negatif yönde etkileyecektir. Burada önemli olan Rusya ve benzeri pazarlarda yaşanan sıkıntılardan kaynaklı ihracat kayıplarını telafi edebilecek yeni alternatif pazarlar bulmaktır” dedi.

“Petrol fiyatlarındaki düşüş her ne kadar Türkiye ekonomisine olumlu katkıda bulunsa da, petrol ülkelerindeki gelir kaybına bağlı olarak bu coğrafyalara yaptığımız ihracatta bir miktar kaybımız olabilir” uyarısında bulunan Başkan Kütükcü, Sanayi Odası olarak Konyalı ihracatçıların yeni pazarlar bulması yönünde düzenledikleri yurtdışı fuarlara ve ikili ticari iş görüşmelerine 2015 yılında da ara vermeden devam edeceklerini sözlerine ekledi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri