Sanayici İflası erteliyor

Sanayide durum içler acısı hale geldi. Piyasada iş var para yok. Mali açıdan krize giren firmalar ellerindeki mülkleri satılığa çıkardı, çalışanlarının işlerine son veriyor.

Son yıllarda sanayi üretimi ile adından söz ettiren Konya’da işadamları piyasadaki sıkıntıdan dolayı şikayetçi. Sanayilerde adı konulmamış ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Sanayici ve ihracatçının son yıllarda yüzü gülmüyor. Toz pembe tablolar gösterilmeye çalışılırken TÜİK verilerine göre, Konya’nın ihracatı geçtiğimiz yıl, son 4 yılın en düşük seviyesinde kaldı. Konya’da imalat yapan ve dünyaca ünlü firmalar yaşanan darboğaz nedeni ile onlarca işçinin işine son verirken yaşadıkları mali sorundan kurtulmak için ellerindeki mülkleri satılığa çıkardı. Bankaların kıskacı altındaki sanayicilerin elinde para kalmadı. Büyük firmalara imalat yapan küçük işletmeler de paralarını alamadıkları için üretime ara vermek zorunda kalıyor. Bazı firmalar yaşadıkları mali krizin etkisi ile çalışanlarının parasını ödeyemezken işten çıkarmaların artmasından korkuluyor. Sanayiciler, piyasada iş bulunduğunu fakat yapılan işin karşılığı olan paranın alınamadığını belirterek, yetkililerin üreticinin yaşadığı büyük darboğaza önlem alması gerektiğini ifade ediyor. 

BORCU OLAN TEKRAR BANKAYA GİDİYOR

3. Organize Sanayi’nde bağlantı elemanları imalatı yapan bir firmanın sahibi olan Hüseyin E., piyasanın eski krizlere kıyaslandığı zaman iş olduğunu fakat para olmadığını belirterek, “Piyasada para dönmüyor. İş yapılsa da cepten yiyoruz. Açıkçası kendimizi kandırıyoruz” dedi. Sanayicilerin bankaların kıskacı altığına girdiğine işaret eden firma sahibi, şöyle konuştu: “Sanayici çalışanının parasını ödeyemeyecek duruma gemdi. Çalıştığı firmalara vadesi gelen borçları ödeyemiyor. Bankalara zaten borçlu olan sanayici para bulmak için tekrar bankaya gidiyor. Banka da kredi talebini cevaplamak için ‘Bana sağlam çek getir’ diyor. Firma da sağlam çek bulabilmek için sağlam firmalara çok düşük fiyata, zararına üretim yapıyor. Şu an istediğin ürünü, istediğin fiyata yapamıyorsun. Yurt dışına çalışan da zarar ediyor. Bildiğimiz büyük büyük firmalar zor durumdalar. Elemanlarının maaşlarını 2 ay geriden ödemek zorunda kalıyorlar.  Firmanın iki ortağı varsa 3.’sü de banka oluyor. Firmalar günü kurtarma derdinde. Rekabet edemiyor, para kazanamıyor, elemanının maaşını ödeyemiyor. İflası erteliyorlar bir manada. Gelecekle ilgili de karamsar bir hava var. Firmalar öz sermayeye dönmeli. Banka esaretinden kurtulmalıyız. İnşallah iyi olur. Zor durumdayız.” 

PARASIZ İŞ Mİ YAPILIR?

Karatay Sanayi’nde büyük firmalara fason imalat yapan Ali T. isimli bir şirket sahibi de sanayicinin durumunun tozpembe gösterilmeye çalışıldığını fakat durumun çok kötü olduğunu belirterek,  şöyle konuştu: “Çalıştığımız firmalardan para alamıyoruz. 80 kişinin çalıştığı büyük bir firmaya iş yaptık, 30 bin TL vadesi geçmiş alacağım var. Adama ‘Yapılandırma borcum var bari 5 bin TL ver’ dedim. onu bile veremediler. Kredi alacağım, oradan gelecek, buradan gelecek deyip erteliyor. Veresiye versen iş var. Firmaya ‘Borcunu ödemezsen işini yapmıyorum’ desen ikili ilişkiler bozuluyor. Zor zamanda terk etmek gibi şeylerle suçlanıyorsun. Bıraksan başka bir tedarikçiye dönüyor. Aynı olay onun da başına geliyor. Fiyat dengeleri bozuldu. Gidişat iyi değil. Irak, Suriye sınırında bomba yağdırılıyor. Yapılandırma dediler, dövizleri bozdurun dediler kimsenin cebinde para kalmadı.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri