Sanayi Devleri Arasına Ege Bölgesi'nden 59 Şirket Girdi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2013 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi firmalar damga vurdu. EBSO üyesi 59 sanayi kuruluşu listeye girdi. Merkezi İstanbul, Ankara...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2013 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi firmalar damga vurdu. EBSO üyesi 59 sanayi kuruluşu listeye girdi. Merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup aynı zamanda üretimleri İzmir’de olan firmalar dikkate alınarak yapılan çalışmada, geçen sene listede olmayan yedi EBSO üyesi de yer aldı. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yüzde 13’ünü EBSO üyesi firmaların oluşturduğu listeye, ayrıca EBSO’nun ilk 100 listesine giren 44 firma da girme başarısı gösterdi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile ilgili verilerin detaylı incelenmesi sonucunda özkaynak yapısı yetersiz olan reel sektör firmalarının, gerek işletme sermayesi gerekse yatırımlar için borçlanmaya mecbur kaldığına ve kârlılıklarının azaldığına dikkat çekti. Yorgancılar, “Yüzde 5’in üstünde büyümesi gereken Türkiye, yüzde 4’e zor ulaşabiliyorsa ekonominin yaratacağı istihdam da sınırlı kalabilecektir. O nedenle üretime dayalı ve istihdamı destekleyen büyüme politikalarının hayata geçirilmesi gerektiği inancındayız. Bu kapsamda da yenilenmesini beklediğimiz teşvik sistemi büyük önem taşımaktadır. Böylesi bir dönemde sanayicinin yeni bir heyecana ihtiyacı olduğunun altını çizmek isterim. Yaşanan ekonomik ve sosyopolitik gelişmeler insan, istihdam, üretimve kalkınma düzleminde yeni bir modele, bu modelin merkezine de inovasyon bazlı sanayileşmenin koyulmasına ihtiyaç bulunduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının, üretimlerinin, kârlarının artarak devamını diliyorum.” dedi.

GEÇEN YIL 58 ÜYE GİRMİŞTİ

Geçen sene 58 üyelerinin listeye dahil olduğunu hatırlatan EBSO Başkanı Yorgancılar, şöyle devam etti: “Söz konusu 44 üyemiz, İSO’nun 500 büyük listesindeki üretimden satışların yüzde 10’unu, net kârın yüzde yüzde 9,6’sını, net aktifin yüzde yüzde 6,6’sını, özsermayenin yüzde yüzde 5,6’sını, ihracatın yüzde yüzde 8,6’sını gerçekleştirdi. Bu kapsamda baktığımızda 2013 yılında imalat sanayisindeki tek haneli büyümenin, artan kurların ve azalan ihracatın yansımalarını görüyoruz. Özellikle Türkiye genelinde yüzde 18 oranında artan özel sektörün borcu ve yüzde 23 oranında artan özel sektörün yurtdışından aldığı kredi borcu, firmalarımızın bilançolarına da olumsuz yansımıştır. Artan faiz oranları karşısında firmalarımızın faiz giderlerinde de artış söz konusudur.”

'ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİRLİRLİK SORUNU YAŞANIYOR'

Kurlardaki dalgalanmalara bağlı olarak reel sektörün döviz pozisyon açığı risklerine de dikkat çeken Yorgancılar, “Gerçekçi değerlenmiş, istikrarlı kur politikası bu anlamda çok önemlidir. Finansman baskısı altında, üretimin sürdürülebilirliği sorunuyla karşı karşıyayız. Firmalarımızın dönem kârı, her geçen yıl azalarak devam etmektedir. Artan satışlara rağmen firmalarımızın azalan kârlılıkları işletmelerini büyütme, yeni yatırımlara yönelme, hattâ bu alanda faaliyete devam etme konusunda iş dünyasının biraz daha çekingen davranmasına neden olmaktadır. 500 büyük firmada 2013 yılında zarar eden firma sayısı 63’ten 129’a, 100 büyük üyemizde 16’dan 26’ya çıkmıştır; yani her iki çalışmada da görmekteyiz ki her dört büyük firmadan biri zarar etmektedir.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri