Sanata destek azalıyor

Konya'da sanata ve sanatçıya verilen desteğin her geçen azaldığını dile getiren Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, "Konya'da ressamların eserlerini sergileyeceği bir tane bile sanat galerisi yok. Bu durum Konya'ya yakışmıyor" dedi

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, yurtiçinde ve yurt dışında açtığı sergiler ve düzenlediği sempozyumlarla Türkiye'de ve Konya'da sanatın gelişmesine önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye'nin bazı şehirlerinde, Konya'da ve dünyanın bazı ülkelerinde düzenlediği çalıştaylarla adından söz ettiren Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, son yıllarda Konya'da sanata verilen desteğin her geçen gün azaldığını dile getirdi.

KONYA'DA SANAT GALERİSİ AÇILMALI

Konya'da sanata ve sanatçıya eskisi gibi bir değer verilmediğini dile getiren Cebrailoğlu, "Şu an şehrimizde bir tane bile sanat galerisi yok. Ressamlarımızın yaptıkları eserleri sergileyecek bir galeri yok. Olanların da kapılarına kilit vuruldu. Ancak AVM'lerde, dar sanat atölyelerinde resim sergisi açabiliyoruz. Konya'nın yarısı kadar olmayan şehirlerde bile 10 tane sanat galerisi bulunurken, Konya'da bir tane bile sanat galerisi bulunmaması Konya adına utanç verici bir durum. Konya'da sanayisi, sporu büyüyüp gelişiyor. Konya'da milli maçlar oynanıyor. Bütün bunların yanında sanatın gelişmemesi büyük bir eksiklik. Sanat gelişmiyorsa o şehirde birşeyler eksik demektir. Konya sanayisi gelişmiş şehir. Sanayisinin yanında tarım olarakta ülkemizin sayılı illerinden. Konya'yı sanatsal bir şehre dönüştürerek bu özelliklerin üstüne birde sanatsal ve kültürel özelliğini ekleyebilirsek Konya büyük çapta genişleyerek adını tüm dünyaya duyurmuş olur" dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEK VERMİYOR

Konya'da yerel yönetimlerin ve üniversitelerin sanata ve sanatçıya destek vermediğini ifade eden Cebrailoğlu, "Tarsus, Aydın, Alanya gibi il ve ilçelerin belediye başkanlarından davetler geliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri sanatsal faaliyetlere destek vermiyor. Özellikle Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek'ten destek bekliyorduk ama o da ciddi anlamda bir destek vermiyor. Konya'ya Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulmasını istedik. Başkan Tahir Akyürek'ten bir destek gelmedi. Konya'ya mutlaka bir Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulmalıdır. Bunun için çaba gösterdik ama kimseden bir destek görmedik" diye konuştu.

RESSAMLAR ÇALIŞTAYI DEVAM ETMELİYDİ

Geçmişte Konya'da çok önemli çalıştaylar düzenlediklerini ve bu çalıştaylara dünyanın dört bir yanından sanatçıların katıldığını dile getiren Doç. Dr. Cebrailoğlu, şunları söyledi: "Konya'da Ressamlar Çalıştayı'nı geleneksel hale getirmiştik. 5 yıl boyunca çalıştaylar KTO-Karatay Üniversitesi'nde ve Selçuk Üniversitesi'nde Ressamlar Çalıştayı düzenledik. Dünyanın birçok ülkesinden ve Arap ülkelerinden tanınmış ressamlar bu çalıştaya katıldı. Bu Konya için önemli bir etkinlikti. Fakat KTO-Karatay Üniversitesi'nde yönetimin değişmesinin ardından bu çalıştay bir daha düzenlenmedi. Selçuk Üniversitesi'nde de bir defa Ressamlar Çalıştayı düzenledik. Şimdi bu festivaller artık şehrimizde düzenlenmiyor. KTO Başkanı Selçuk Öztürk'le Ressamlar Çalıştayı'nın devam etmesi yönünde talepte bulundum fakat kendisi başka projelerimiz var diyerek, ilgilenmediklerini söyledi. Bu yıl Tarsus'ta Ressamlar Çalıştayı düzenledik. Başka şehirler büyük ilgi gösterirken, Konya'da böylesine önemli bir organizasyonun bitmesi sanat adına ve şehir adına büyük bir kayıp. Şehrimizde böyle organizasyonlar olursa getirdiğimiz sanatçılar Konya'yı tanırlar ve  böylece Konya birçok fonksiyon ile daha büyük bir şehre dönüşmüş olur."

TÜRK VE ARAP RESSAMLARI BULUŞTURDUK

Türk ve Arap Ressamları düzenledikleri çalıştaylarda buluşturduklarına kaydeden Cebrailoğlu, "Bugüne kadar hem Konya'da hem Mısır'da Türk-Arap ressamların bir araya geldiği çalıştaylar düzenledik. Çalıştaylar hem Türk hem Arap ressamlar için verimli oldu. Özellikle Arap Baharı dediğimiz süreç Arap ressamları da etkiledi. Bu süreç onların sanatına da yansıdı. Arap ressamlar hala ülkelerindeki baskıcı anlayışın etkisinde sanatlarını icra ediyor. Türk sanatçılar daha evrensel ve geniş bakış açısına sahip. 22 Kasım'da Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde düzenlenecek çalıştaya Türkiye'den 10 sanatçıyla birlikte katılacağız. 10 gün boyunca bu çalıştayda olacağız. Çalıştaylara Arap basını büyük ilgi gösteriyor. Daha Mısır'a gitmeden birçok gazetede haberlerimiz çıktı. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri