Sanal dünyaya mahkumlar

Çocuklar günün önemli bir kısmını televizyon, akıllı telefon ve bilgisayarların karşısında çizgi film izleyerek geçiriyor. Çizgi film karakterlerini çok seven bazı minikler, çizgi film olmadan yemek dahi yemiyor

Büyüklerin yanı sıra çocuklar da zamanın önemli bir kısmını televizyon, bilgisayar ve akıllı telefon ekranı karşısında geçiriyor. 'Pepe' ve Caillou adlı çizgi film karakteri çocuklar tarafından çok seviliyor. 1-2 yaşındaki bebekler Pepe'siz yapamıyorlar. Bazı bebekler Pepe izlemeden yemek yemiyor. Aileler için çizgi filmler ise bir kurtuluş olarak görülüyor. Uzmanlar, ebeveynleri dikkatli olmaları noktasında uyarıyor.

ÇOCUKTAN KURTULMA YOLU

Aile Danışmanı Nazlı Çalışkan, çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkileri ve sakıncalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çocukların televizyon karşısında büyüdüğünü belirten Çalışkan, "Televizyon hayatımızda yeri çok fazla olan ve bize en çok zararı veren bir teknolojidir. Maalesef ki günümüzün çocukları da televizyon başında yetiştirilmektedir. Çizgi filmler; çalışan anne babalar için bir kurtuluş haline geldi. Çocuk akşamları yeter ki bize eziyet etmesin, bizimle oyun oynamak istemesin diye kısaca çocuktan kurtulma aracı haline dönüşmüştür. Televizyon kanallarına baktığımız da ise günün bir çok saatinde çizgi filmler yayınlanmakta, hatta tam gün çizgi film yayını yapan kanallar da mevcuttur. Çünkü günümüz de en çok izleyici potansiyeli çocuklardır. Anneler ev işi mi yapacak  babalar bilgisayarla mı uğraşacak eve misafir mi gelecek. Vesaire durumların hepsinde çocuğun engel oluşturmaması için çocuk çizgi filmle kandırılmaktadır. Çocuklara baktığımızda son derece keyifli zaman geçirdiğini gözlemleyebiliyoruz. Çocukların keyif aldığını ve zarar vermediği anne babalarda durumdan oldukça hoşnut oluyorlar. Çocukların durumdan hoşnut olması malesef ki onların zarar görmediği anlamına gelmiyor" dedi.

ONLARLA DAHA ÇOK ZAMAN GEÇİRİN

Ebeveynlere çeşitli tavsiyelerde bulunan Çalışkan, "Özelliklede 5 yaşına kadar çocuklar anne baba kontrolünde kanallar ve belirli programlar izlemelidirler. Bu yaşa kadar çocuklar gördükleri ve duydukları her şeyi gerçek olarak algılarlar. Çizgi filmlerden gördükleri dünyayı gerçek hayat olarak düşünürler ve gördükleri davranışları kendi yaşamlarında hızlı bir şekilde uygulamaya geçirirler. Hatta da daha ilerisi onlarla arkadaş olduklarına inanarak onlarla konuşurlar, anlatırlar onlardan cevap alamadığı takdir de ise küsme veya duygusal anlamda bir yıkılma yaşayabilirler. Anne babasının cümlelerinden daha çok Pepe'nin, Caillou'nun scümlelerinden bahsederek konuşmayı öğrenirler. Görüldüğü üzere çizgi filmler sadece çizgi film olarak kalmamakta çocuk yetiştirme üzerinde anne babadan neredeyse daha etkili hale geçebilmektedir. Bu durumların yaşanmaması için  ne kadar yorucu bir iş ve yaşamınız olsa da çocuklarınızla nitelikli zaman geçirmelisiniz. Oyunlar oynamalı, çocuğun yaratıcılığını geliştirmelisiniz. Çocuklarınızın çizgi filmlerle dolu bir çocukluk dönemi hatırlamaması için onlarla oyunlar oynamalı, gezip dolaşmalı, parklara götürmeniz çocuklara doğayı hayvanları öğretmelisiniz. Ancak o zaman çocukluk dönemine dair hatırlayabileceği güzel anılara sahip olabilir" diye konuştu. 

ANNE VE BABALAR HASSAS OLMALI

"Çocukların televizyon karşısında geçireceği zamanı sınırlandırın" diyen Çalışkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer ki çizgi film izleniyorsa, bu film sadece izlenmemeli, çocuğunuzla sorgulayarak izlemelisiniz. Pepe şimdi ne yapıyor? Caillou'nun canlı olduğunu düşünüyor musun? Bu gibi çocuğun cevabını dinledikten sonra ise onun cevabını tamamen reddetmeden açıklayarak olabilecekleri gerçekçi olmayan yönlerini açıklamalısınız. Çocukluk dönemi geçiştirilebilinecek  yada çocuğun sadece bedensel olarak geliştiği bir dönem değildir. İler ki yaşlarda çocuğunuzun sahip olacağı kişiliğin de yüzde 70'i çocukluk döneminde oluşmaktadır. Çocuklarımızın sağlıklı bir kişilik yapısına sahip olabilmeleri için anne babalarımızın bu konularda hassas olması gerekiyor. Eğer ki çocuğumuzda televizyon tablet internet bağımlılığı gözlemliyor veya davranış bozukluklarına rastlıyorsanız bir uzmana başvurmakta geç kalmayınız."

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri