Samsun’da Fındık Hasadı Başladı

Üreticisi için altın değerinde olan fındık Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı ilçeleri ile köylerinde toplanmaya başladı. Özellikle güneşi direk ve güney yamaçlarından alan alanlarda son günlerde artan hava sıcaklığı ile olgunlaşan...

Üreticisi için altın değerinde olan fındık Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı ilçeleri ile köylerinde toplanmaya başladı. Özellikle güneşi direk ve güney yamaçlarından alan alanlarda son günlerde artan hava sıcaklığı ile olgunlaşan fındıklar daha erken toplanmaya başlandı. Samsun, Tokat, Erbaa bölgeleri ve Çarşamba Ovası için ise resmi hasat tarihleri üç ayrı zaman dilimi olarak açıklandı.

Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı ilçesi ve köylerinde üreticiler bahçeye girdiler. Son günlerde artan hava sıcaklığı ile erken olgunlaşan fındıklar toplanmaya başlandı. Çarşamba ilçesinde güneye bakan yamaçlardaki bahçelerde yetişen fındık, yere düşmeden dalında toplanmaya başlandı. Fındık üreticisi Gökçeçakmak köyünden Nihat Çakmak; “zirai dondan dolayı birçok köylerde fındık yok. Var olan bahçelerimizde ise hava sıcağından dolayı fındıklar yandı. Fındıklar daha çok yanmadan ve dökülmeden toplamaya başladıklarını söyledi. Fındıkların olgunlaşmaya başlamasıyla fındık sahibi olan gurbetçiler de İstanbul, Anakara ve Bursa’dan köylerine dönüş yapmaya başladı.

HASAT TARİHLERİ ÜÇE BÖLÜNDÜ

Bazı üreticilerin erken hasada başlamalarına karşılık resmi toplama tarihleri de Ekonomi Bakanlığı Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü'nün organizasyonuyla, Samsun’da İhracatçılar Birliği'nde yapılan toplantıyla üç ayrı zamana bölünerek açıklandı. Samsun, Tokat, Erbaa bölgeleri ve Çarşamba ovası için; sahil kesiminde ki tarlalarda bulunan fındığın hasadının başlangıç tarihi 15 Ağustos, orta kesimlerde 10 Ağustos, yüksek alanlar için ise 15 Ağustos olarak belirlendi. Fabrikalar için de üreticiden alınan fındığın her biri için toplama tarihinin üzerinden 7 gün geçtikten sonra ihraç edileceği açıklandı. Burada yapılan toplantıya; Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden, Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden, Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü'nden, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden ve Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nden temsilciler katıldı.

FİSKOBİRLİK PİYASADA

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Salih Öğütken, ise basına yaptığı açıklama ile üreticilere 2014 ürünü fındıklarını FİSKOBİRLİK’e teslim etmeleri yönünde çağrıda bulundu. 2014 ürünü fındık hasadının başladığını anımsatan Öğütken,Giresun ve Ordu başta olmak üzere Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 29-30 Mart’ta yaşanan zirai don nedeniyle bu yılki rekolte miktarının çok düşük gerçekleşeceğini biliyoruz. Bu durumun hasat edilen her fındığın piyasa değerini daha da artıracaktır” dedi.

Fındık üreticilerinin hasat ve hasat sonrası alacakları basit tedbirlerin, bir yıllık emeklerinin karşılığını daha iyi almalarını sağlayacağını vurgulayan Öğütken;"Bahçenizde bulunan ve farklı zamanlarda olgunlaşan, farklı çeşitleri olgunlaşma sırasına göre ayrı ayrı toplayınız.“2014 ürünü fındık rekoltesi oldukça düşük olacağından, hasat edilen fındıklar bu yıl daha da değerli olacaktır. FİSKOBİRLİK piyasada olduğu her dönem denge unsuru olmuştur” diye konuştu.

"15 TL'DEN AŞAĞI SATMAYIN"

Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney’de, "Bu yıl ülkemizde fındık rekoltesi oldukça düşük. 300-400 bin arası bir fındık beklenirken tüccar bunun çok daha fazla olduğunu iddia ederek, fiyatını düşürmeye çalışıyor. Bu yıl organik fındığın 15 lira ve yukarısı fiyatlara satılabileceğini tahmin ediyoruz. Çünkü normal fındık satışının 13 liraya kadar çıktığını gördük. Burada herkesi bir eyleme çağırıyorum ve Fındığı 15 lira olana kadar satmamayı öneriyorum." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri