Samsun’da 'Ekonomiye Kadın Gücü' Katmak İçin 800 Bin Lira Kredi Dağıtıldı

Kadınların ekonomik üretime katılımını artırmak amacıyla hayata geçirilen Ekonomiye Kadın Gücü Projesi kapsamında Samsunlu kadınlara 800 bin liralık kredi dağıtıldı.Turkcell yetkilileri, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) iş birliğiyle...

Kadınların ekonomik üretime katılımını artırmak amacıyla hayata geçirilen Ekonomiye Kadın Gücü Projesi kapsamında Samsunlu kadınlara 800 bin liralık kredi dağıtıldı.

Turkcell yetkilileri, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) iş birliğiyle kadınların ekonomik üretime katılımını artırmak amacıyla hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü Projesi kapsamında Samsun’da basın sohbet toplantısı düzenledi. Samsunlu kadın gazetecilerin ve girişimci kadınların katılımıyla projeye dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen toplantıda ekonomiye kadın gücü projesinde gelinen nokta ve Samsun'daki durumu hakkında bilgiler paylaşıldı.

SAMSUN’DA KULLANILAN KREDİ MİKTARI YILLIK 800 BİN TL

Samsun Hampton Hilton Otel’de Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Aslı Ünlü’nün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Samsunlu kadın girişimcilerin kendi ayakları üzerinde durmasına destek olmak amacıyla açılan şube sayısının 4, Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’nden faydalanan üye sayısının bin 500, kullanılan mikrokredi miktarının yıllık ortalama 800 bin TL olduğu açıklandı.

Samsun’da projeye yoğun bir ilgi olduğunu vurgulayan Aslı Ünlü, "Samsun’da bin 500 kadın projemizden faydalanıyor. Girişimci kadınlarımız, el işinden takı tasarımına, dokumacılıktan terziliğe ve restoran işletmeciliğine örnek teşkil edecek pek çok çalışma ortaya koyuyor." dedi.

500 GİRİŞİMCİ KADIN EĞİTİM ALDI

Turkcell'in bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Sinop, Denizli, Şanlıurfa, Tokat ve Aydın olmak üzere 10 ilde 11 ayrı programla toplam 500 girişimci kadına Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla eğitimler verildiğini belirten Ünlü, "Daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler içeren, girişimci kadınların kişisel gelişimlerine ve iş dünyasındaki vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlerin yanı sıra Turkcell’in mobil eğitim altyapısıyla da ek katkılar sağlandı." diye konuştu. Ünlü, projeden faydalanan girişimci kadınların el emeği göz nuru ürünleri internette bir online satış sitesi ile yapılan iş birliği sayesinde milyonların beğenisine de sunulduğunu söyledi.

SAMSUN’DA ÖRNEK BAŞARI ÖYKÜSÜ

Mikrokrediden faydalanarak iş sahibi olan ve işlerini büyüten Samsunlu Hatice Düdükçü, Nazike Aşık ve Nuran Güngör’ün hikayeleri mikrokredi sisteminden yararlanmak isteyen diğer kadın girişimcileri cesaretlendirecek ve onlar için örnek oluşturacak nitelikte.

Eşi Salıpazarı ilçesine bağlı Cevizli köyünde 25 yıldır imam olarak görev yapan üç çocuk annesi Hatice Düdükçü (46), 2012 yılında mikrokredi ile tanıştığını. aldığı 700 TL temel kredi ile yakma makinesi alarak ahşap işi yapmaya başladığını söyledi. Düdükçü, "Aldığım yakma makinesi ile tablolar yapıyorum. Ahşap ev, serender ve kağnı arabaları gibi eski araç gereçleri yapıyoruz. Önceleri eşe dosta hediye olarak yapıyorduk tüm bunları. Şimdi ise mikrokredi sayesinde ticaretini yapıp para kazanıyoruz." dedi.

CECİM KİLİM YAPIMINI GENÇ KUŞAKLARA ÖĞRETMEK İSTİYOR

Beş çocuk annesi Nazike Aşık (42), eşinin inşaat işçisi iken geçirdiği rahatsızlıktan dolayı çalışamaz duruma geldiğini, 2004 yılında küçük bir sermaye ile kendine küçük bir tuhafiye dükkanı açarak ticarete atıldığını aktardı. "2012 yılında mikro finansla da kardeşim aracılığıyla tanıştım. Bu krediyle cecim kilimi işine el attım ve evimde yapmaya başladım. Bu kilimleri insanlar kilim olarak da dekoratif süs malzemesi olarak da evlerinde kullanabiliyor." diyen Aşık, şunları ekledi: "Yörede bunu seccade hatta yöresel çanta olarak da kullananlar var. Hedefim hem tuhafiye dükkanımda işlerimi ilerletmek hem de geleneksel el sanatımız olan cecim kilimini gençlere de öğretmek."

EKONOMİYE KADIN GÜCÜ PROJESİ

Turkcell, 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) iş birliğinde dar gelirli, girişimci kadınlar için cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadın Gücü adlı seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiş oldu. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Sosyal borçlanma modeli sayesinde gelen destek ise 1 milyon TL’yi geçmiş durumda ve 70 bin kadın mikrokrediden faydalanıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri