Samsun'da 475 Çobana Sertifika Verilecek !

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven Sürü Yöneticisi İstihdamı Destekleme Projesi kapsamında 475 çobana sertifika verilmesinin planlandığını açıkladı. Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak...

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven Sürü Yöneticisi İstihdamı Destekleme Projesi kapsamında 475 çobana sertifika verilmesinin planlandığını açıkladı.

Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak ve et ihtiyacını karşılamak amacıyla çobanlık mesleğini gözde meslekler arasına yerleştirmek için planlanan ‘Sürü Yönetimi’ çobanlık kurslarının Samsun ayağı başladı. Samsun'da çobanlık mesleğini gözde meslekler haline getirmek için Ekim ayında açılan ‘Sürü Yönetimi’ kursu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 26 çobana sertifika verdi.

Çobanlık mesleğinin, sürü yönetim elemanı kursları ile artık sertifikalı bir meslek haline dönüştüğünü ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak ve et ihtiyacını karşılamak amacıyla çobanlık mesleğini gözde meslekler arasına yerleştirmek amacıyla planlanan ‘Sürü Yönetimi’ çobanlık kursu, 2015 yılından itibaren bütün ilçelerimizde açılan kurslarla yürütülecek" dedi.

Sürü Yöneticisi İstihdamı Destekleme Projesi kapsamında Samsun'da açılan ve açılacak kurslar hakkında bilgi veren İl Müdürü Kadir Güven, "Ekim ayı içerisinde Bafra ve Atakum ilçelerimizde kurslar açtık. Bu kurslara 26 kişi katıldı. Kursu başarıyla bitirenlere sertifikaları verildi. Aralık ayı içerisinde de Vezirköprü ve Çarşamba İlçelerinde kurslar açılacak. bu kurslara da şu ana kadar 35 kişi başvurdu. 2015 yılı içerisinde de bütün ilçelerimizde kurslar açacağız. 2015 yılı içerisinde açılacak 22 kurs sonucunda da 475 çobana sertifika verilmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.

"ÇOBAN BASİT BİR İŞÇİ DEĞİLDİR"

Çobanlığın basit bir iş olmadığını vurgulayanKadir Güven, "Kurslar 120 saat sürecek. Kurs süresince sürü yöneticiliği ’çobanlık’ nedir?Geçmişten günümüze çobanlık mesleği, sürüde verim kaybı ve verim artışı, havyan besleme, hayvan ıslah çalışmaları, hayvanların sağlık sorunları, aşılamalar, desteklemeler ve tarım sigortaları gibi temel başlıklarda bilgi veriyoruz. Sürüler için çoban olmazsa olmazlardandır. Çoban basit bir işçi değildir. Çoban her şeyi bilmek zorunda. Meteorolojiyi bilecek, kar mı yağacak, yağmur mu yağacak bunları bilmek zorunda. Çünkü hava durumuna göre sürüsünü götüreceği mesafeyi ölçmek zorunda. Eğitim programları hem istihdama hem de küçükbaş hayvancılığın verimli ve kaliteli şekilde gelişmesine katkı sağlayacak. Dolayısıyla profesyonel sürü yöneticisi, halk arasında çobanlık denen mesleği profesyonel, sertifikalı hale getirmiş oluyoruz. Hedefimiz, Samsun'da bütün sürü yöneticilerini sertifikalı hale getirmek" diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri