Saman Para Etti, Anız Yangınları Bitti

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta önceki yıllarda hasat sonrası yakılarak yok edilmeye çalışılan anız, samana olan talebin artmasıyla birlikte çiftçinin yeni gelir kapısı oldu. Geçtiğimiz yıllara kadar ciddi anız yangınlarının...

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta önceki yıllarda hasat sonrası yakılarak yok edilmeye çalışılan anız, samana olan talebin artmasıyla birlikte çiftçinin yeni gelir kapısı oldu.

Geçtiğimiz yıllara kadar ciddi anız yangınlarının yaşandığını hatırlatan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, samana olan taleple birlikte anız yangınlarının bu yıl neredeyse yok denecek seviyede olduğunu bildirdi. İlkbahar aylarında az yağış alan bölgede arpa ve buğday sapları büyümeyince hayvancılıkta en önemli yem dolgu maddesi olan saman üretiminin beklenildiği gibi az olmadığını kaydeden Özdemir, çiftçinin hasat yapan biçerdöverlere dipten biçimini sağlaması ile saman sıkıntısı yaşanmadığını ifade etti. Özdemir, hasat sonrası tarlada kalan anızın yakılması sonucunda toprak yapısı bozulan alanda tarımda istenilen verimin elde edilemediğine de dikkat çekerek, yakılan bu tarım alanlarının yeniden tarıma kazandırılıp, daha kaliteli ve bol ürünün alınması sağlanırken, verilecek teşvikler ve uygulamalarla çiftçilerin tarlada kalan anızları yakmalarına yönelik eylemlerini sıfıra indirmeyi amaçladıklarını da ifade etti.

"SAMAN SIKINTISI YOK"

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi de, yağışlara bağlı olarak yaşanılması beklenilen saman sıkıntısının olmadığına işaret ederek, çiftçilerin kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için farklı yöntemlere başvurduğunu söyledi. Selvi, ''Önceki yıllarda değersiz görülerek yakılan anızlar, şimdi tek tek toplanıyor. Çiftçiler traktörlerle birlikte biçerdöverlerin arkasına bağladıkları aparatlarla anızları toplayarak balya yapıyor.'' dedi.

Özellikle biçerdöverlerin arkasına takılan aparatın çiftçi için büyük kolaylık olduğuna vurgu yapan Selvi, ''Çiftçimiz aynı zamanda besicilik yapıyor. Besicilik yapan çiftçi tarlada kalan anızı en iyi şekilde değerlendiriyor. Besicilik yapmayanlar zahmetli olduğu için anızı toplamıyordu. Şimdi iyi para ediyor. Çoğu çiftçi biçerdöverci ile tarladaki anızı biçme bedeli olarak vermek suretiyle anlaşma yapıyor, tarlasını bedava biçtiriyor.'' diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri