Saman fiyatları arttı

Saman fiyatlarında yüzde 100 oranında artış yaşandı. Harman zamanı 150 liradan satılan samanın tonu şu an 320-330 lira. Balyaların fiyatı da 1 kat arttı. Yeterli saman saklamayan üreticiler için kış zor geçiyor

Hayvancılık sektörünün vazgeçilmez besini olan samanın fiyatı, üretcileri kara kara düşündürüyor. Hububat ambarı olarak bilinen Konya, saman noktasında birçok ilin ihtiyacını karşılıyor. Konya'dan çok sayıda ile saman gidiyor. Geçtiğimiz yıl yağışlara bağlı olarak saman bolluğu yaşandı. Birçok üretici kendi ihtiyacını karşıladı. Kendi ihtiyacını karşıladığı gibi lodalar da oluşturdu. Ancak bazı üreticiler ise 'bu kışı önceki yıl sakladığım samanla geçiririm' deyip yetirli saman toplamadı. Samana olan ihtiyaç artınca fiyatlar yükseldi. Fiyatlar yüzde 100 arttı. Stoklardaki samanı tükenen besiciler zor durumda kalırken, lodalarda saman bekletenlerin ise yüzü gülüyor. Saman saklayan besici ve tüccarlar şu günlerde yüksek kazançlar elde ediyor. Öte yandan Konya Ovası sonbahar ve kış aylarında yeterli yağış almadı. Bu nedenle ekinlerin çıkışında sıkıntı yaşandı. Yağış yetersizliği üreticileri kaygılandırıyor. Üreticiler zayıf ekinlerin saman kıtlığının yaşanmasına da sebebiyet vereceğini söylüyor. Ayrıca 2012 yılında samanın fiyatı 1 liraya kadar çıkmış, saman ithalatı gündeme gelmişti.

SAMAN SAKLAYANLAR KÖŞELİK OLDU

Saman fiyatları hakkında bilgi veren Samancı Ünal Aksöz, saman fiyatlarında ciddi bir yükselişin olduğunu, artışın en çok zamanında saman saklayanlara yaradığını söyledi. Lodalarda çok miktarda saman saklayanların şu sıralar köşeyi döndüğünü ifade eden Aksöz, "Geçen yaz samanın kilosunu 150 kuruştan satıyorduk, şu an 320-330 kuruştan satıyoruz. 350 kiloluk bir balyanın fiyatı 200 lira. 25 kiloluk balyanın fiyatı ise 7 liraya çıktı. Geçen yıllara göre saman saklayanların sayısı az. Geçtiğimiz yıllarda yüzlerce kişi saman lodaları oluştururdu. Bu nedenle kış aylarında saman azlığı görülmezdi" açıklamasında bulundu.

ARAP ÜLKELERİNDEN SAMAN İSTİYORLAR

Arap ülkelerinden samana talep olduğunu da söyleyen Aksöz, "Yurtdışından saman istiyorlar. Talep hayli fazla. Atalarımız boşuna 'sakla samanı geleri zamanı' dememiş. Saman saklayanlar iyi kar etti" sözlerini kullandı. Samanın üreticiler için büyük önem arz ettiğini de belirten Aksöz, "Geçen yıl ekinler hayli kuvvetliydi. Saplar çok uzundu. Biçerler ekinler kuvvetli olduğu için ağır ağır yürüyordu. Saman römorkları kısa süre içerisinde doluyordu. Fiyatlarda ise 2014 yılına göre yüzde 70'i bulan bir düşüş sözkonusu olmuştu. Bu durum üreticileri memnun etmişti. Üretici ihtiyacını rahat bir şekilde karşılamıştı. Bu yıl bölgemiz yeterli yağışı almadı. Ekinlerin durumu kritik. Saman az olabilir. Ekinler olmazsa olası bir saman krizi de gündeme gelebilir. Üreticiler hazırlıklı olsun" uyarısında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri