Salı Sohbetleri’ne şairler damga vurdu

Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, öldürülüşünün 600. yılında Türk Divân Şairlerinden Seyyit İmadedîn Nesîmî’den önce şairler geçidi yaşandı ve dinleyicilerde büyük alkış aldılar.

Şairler içerisinden de Nuri Cennet, Âşık Şem’i’nin Konya Mersiyesi’ni okuyarak ve hatıralarını dile getirerek sohbete damgasını vurdu. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve halk ozanı Ahmet Çakır, Ülkücü arkadaşları için yazdığı “Ölümler” adlı şiirini okuyarak başladığı sohbette, şair Nesimî’nin hayatını, şairliğini, kişiliğini, fikirlerini, duygu ve düşünceleri ile tasavvufi görüşü ve başından geçen olayları anlattı. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette Ahmet Çakır, “Seyyit İmameddin Nesimî denilince, 14. Yüzyılın sonları ile 15. Yüzyılın ilk yıllarında yaşamış, divân şiirimizi aşkın ve taşkın söyleyen en büyük ustalarından ve âdeta bizi divan şiirinde Yunus Emre’ye yaklaştıran bir şairle karşılaşıyoruz” dedi. Divan şiirlerinin okunmasındaki zorluklardan dolayı günümüzde, divan şairlerine hak ettikleri değeri vermekten çok uzakta olduğumuz gerçeğini de dile getiren Çakır, biran önce o dille de tanışmak gerektiğini söyledi. Şeyh Nesimi’nin beslendiği kaynakların Fazlullah Hurufi, Hallac-ı Mansur ve İbn-i Arabî olduğunu ifade eden Çakır, “Hallacı Mansur ile Seyyid Nesimi’nin akıbetleri birebir aynı.  Şiirlerinde “enel hak” deyişinden dolayı İmameddin Nesimî, Mısır sultanı Müeyyed tarafından “zındık” suçlamasıyla ve derisi yüzülmek suretiyle feci bir şekilde öldürülmüştür” dedi. 

ASLINI İNKÂR EDEN HARAMZADE

Konya Halk Müziği ve türkülerinin kaynak kişisi olduğunu ifade ederek şair Nuri Cennet’i sahneye davet eden Ahmet Çakır, saz eşliğinde Nuri Cennet’le birlikte Kul Nesimî’nin “Kime ne?” şiirini okudular. Nuri Cennet, üstadı ve şeyhinin Kılcı Nuri Efendi olduğunu resmini göstererek dile getirirken “Ben Şeyh Nuri Baba’nın müridiyim. Aslını inkâr eden haramzade” dedi. Şair Cennet, Âşık Şem’i’nin Konya Mersiyesi’ni okuduktan sonra onun hayatını, İstanbul’a giderek zamanın padişahı II. Mahmud’la görüşmesini, su taksiminden çarşı ağalığına ve sonra belediye başkanlığına nasıl geçtiğiyle ilgili hikâyesini kendi üslübu, hareket ve beden diliyle dile getirdi. Kendisini dinleyenleri zaman zaman güldüren ve düşündüren Nuri Cennet, TRT’ye Konya türküleri okurken ve Kör Ahmet’le ilgili hatıralarını da anlattı. Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, Halk Ozanı Ahmet Çakır’a, “Büyük Selçuklu Mirası” adlı bir hayli hacimli kitabı hediye etti. Sohbet başlamadan önce, Aydınlar Ocağı’nda başlatılan Şiir Okumaları geleneği üzerine toplam dokuz şair, birbirinden güzel kendi yazdıkları ve diğer şairlerin şiirlerini okudular.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri